Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Sokimm

    senior tag

    válasz #90088192 #62977 üzenetére

    Ha a bojler nem lenne képes felfűteni adott idő alatt a vízet magában, akkor állandóan menne a vezérelt áram (amíg csak tud), mert állandóan fel akarná fűteni a vizet.
    Csak az a holttér, amikor megfelelő üzemi hőfokot ért el, a vezérelt áram még megy, de már nincs szükség a fűtésre (ez esetben nem is mérne a tulajdonos, mivel a víz meleg, a vezérelt áram felügyelete indokolatlan lenne)

    A víz azért nem melegszik fel:

    1. verzió: mert a bojler túlságosan vízköves (lassabb a felfűtés), ez esetben is állandóan menne a vezérelt árammal...

    2. verzió: vagy mert nem elég a vezérelt áram ideje. Erre meg a mérés (áram/feszülség) szinte mindegy, hogy mire vonatkozik, mert csak a "folyást" kell vizsgálni, a mennyiséget nem.

    3. verzió: "fel nem fűtődés" miatt, a bojler vezérlője hibás (tekergetős poti leragadt egy alacsony hőfokon), de ez megint nem a téma (hogyan mérjük, hogy megy-e) része.

    A vízhőfok kiszámolását papíron el lehte végezni (idő + bevitt energia + stb), de a vízkő lerakódást az üresjárati "visszahűlést", és az ismételt felfűtés miatt bevitt energia veszteséget beleszámolni már elég macera lenne szerintem.

    Szerk: nekünk a vezérelt áramú villanyórán is van egy indikátor led, arra is lehetne a fotóellenállást ragasztani, és akkor a vezérelt áram "on/off" állapotát vizsgálnád, a bojler vezérlője nélkül.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák