Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Batman2

    őstag

    válasz kovy79 #45323 üzenetére

    Nem azt írtam, hogy spéci töltés vezérlő kell hozzá, az kell egy Li akkuhoz, a NiMH, vagy NiCd-hez viszont illene egy konstans áramú töltés, vagy legalábbis valami áramkorlátozó, vagy legalább egy akkora trafó, ami eleve nem tud többet adni, mint ami még nem terheli túl azt.

    Viszont valami áramkorlát mindenképpen kell, ha nem gyorstölthető, mert többet is fel tud venni a kicsi belső ellenállása miatt, mint amennyi még egészséges neki !

    Egyébként az RC akku pakkok töltése sok esetben egyáltalán nem a korrekt töltésről szól, hanem arról, hogy minél rövidebb idő alatt, minél több áramot bele pumpáljunk az akkuba !
    Ettől az akku egészen biztosan jól felmelegszik, ami igencsak rövidíti az élettartamukat, és a táp is felforrhat, ha nem megfelelő.

    A legprimitívebb töltés, a kapacitás 1/10-edével való töltés az, ami különösebb szabályozás nélkül, egy áramkorlátozóval is elmegy, ha pedig feltöltött az akku, de még mindíg kapja ezt a töltőáramot, akkor lassan elkezd melegedni, így dolgozza le a felesleget.
    Ha viszont nagyáramú töltés van, akkor már a töltés közben is jelentősen melegszik az akku, a belső ellenállása miatt, ha pedig feltöltött, és rajta hagyjuk, akkor ez is szétrobbanhat, de mindenképpen károsodik !
    Nem hiába van nagyobb teljesítményű, gyorstölthető cellákon biztonsági szelep, ami ilyenkor kinyit a robbanást megelőzendő.

    Üdv.

    Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

Új hozzászólás Aktív témák