Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kner

    csendes tag

    válasz nufenen111 #31033 üzenetére

    A fényáram (lumen) a fényforrás által lesugárzott össz teljesítmény súlyozva a V(lambda) görbével (ez a szem érzékenységét adja meg a hullámhossz függvényében, ti. az emberi szem nem minden hullámhosszra egyformán érzékeny).
    Példa: legyen két fényforrásod, mindkettő 1 W-os. Az egyik zöld, a másik piros. Bár mindkettő 1 W-ot sugároz le, a zöld színűnek nagyobb lesz a lumenben kifejezett fényárama, mert a zöld szín nagyobb súllyal esik latba.
    Ezt adott fényforrásra korrektül egy nagy gömbben mérik meg, aminek a felületén sok-sok érzékelő van (így az iránykarakterisztikát is meg lehet mérni egyúttal).

    A fényerősség (candela) a sugárforrástól adott irányban értelmezett, az adott irányt tartalmazó elemi térszögbe sugárzott fényáramnak és a térszögnek a hányadosa (gyakorlatilag az 1 szeradián térszögbe sugárzott lumen).
    A fényerősség (a forrás iránykarakterisztikájától függően) minden irányban más és más lehet (zseblámpáknál gondolom a főirányban, vagyis a lámpa tengelyirányában mérik).

    Van még egy kapcsolódó fogalom, a mevilágítás (lux), amely az adott pontot tartalmazó felületelemre beeső fényáramnak (lumen) és a felületelem nagyságának a hányadosa (gyakorlatilag az 1 m^2-re beeső lumen).

    A lux tehát soha nem a fényforrás jellemzője. Adott fényforrás egy bizonyos lux megvilágítást hoz létre valamely felületen. Természetesen ez függ a fényforrás fényáramától, iránykarakterisztikájától, a felület távolságától, stb.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák