Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • wopi

    aktív tag

    Sziasztok!

    Előrebocsátom, hogy sosem volt drónom, teljesen kezdő vagyok a témában, az érdeklődés viszont annál nagyobb.

    A feleségemtől karácsonyra kaptam egy Syma X22W gépet. Egyrészt a töltője nem működik, másrészt van ami jobban tetszik, így vissza fogjuk vinni.

    Olvastam az első hozzászólást, mégis építő tanácsot szeretnék kérni, hogy mit ajánlotok. Természetesen nem profi gépre van szükségem, hanem első, tanuló, ismerkedő gépre. Jellemzően házon belül, esetleg kívül, de nem komoly távolságokra használnám.

    Értékhatár nagyjából 30-35.000 Ft.

    Amit néztem az a DJI Tello, ami elég jónak tűnik. Esetleg van még, ami szóba jöhet ezek alapján, véleményetek szerint? Van olyan gép ebben a kategóriában, ami utólag tudok fejleszteni is?

    Nagyon köszönöm!:)

  • Geller72

    veterán

    válasz wopi #62160 üzenetére

    Kezdésnek az nem rossz, no meg mellé valami kis gépet beltérbe, amivel meg is lehet tanulni repülni. Mondjuk ez lehet, hogy már több lesz, mint a 30k, mert az nagyjából a telló ára egy két plusz cuccal. A bevezetőt is illene már átírni, mert igen sok minden másképp van azóta. Ajánlott gépek, stb... Beltérbe nagy gépet venni totál overkill.. Egy E011-es Eachine plusz akkukkal bőven elég szerintem beltérre, kezdésnek. Plusz ha kellő affinitást érzel, akkor egy kis szimulátorozás egy olyan távval, amit a későbbiekben használni is akarsz valós gépekhez repülni.

  • wopi

    aktív tag

    válasz Geller72 #62161 üzenetére

    Ha jól értem, akkor a Tellora írtad, hogy kezdésnek nem rossz.:) Illetve beltérre valami párezres játék, gyakorolni, próbálkozni. Köszi a tanácsot!

    A Tello mennyire problémás, mennyire számítsak rá, hogy ez vagy az cserére szorul? Persze, pl a propellerek sérülhetnek, ha béna vagyok. A motorok vajon mennyire "fogynak"? Cserélhetőek, tudok venni hozzá másikat?

  • Geller72

    veterán

    válasz wopi #62162 üzenetére

    A kefés motor fogyóeszköz. Az akkuból szintén jobb ha van több, így nem azt az egyet nyúzod és nem is kell sokat várni ha repülni akarsz. Propok úgyszintén, bár a prop védő sokat fog. A játéknak nevezett gépek az én szememben néha többek, mint egy ilyen tello. Az említett E011 is mocskosul bírja a gyűrődést, a motorcsere pofonegyszerű, akku kell hozzá olyan töltővel, amivel egy időben 5-6 akkut tudsz tölteni. Nem biztos, hogy a telló jobban fog tetszeni egy idő után, vagy hogy tovább fogja bírni. ;)

    [ Szerkesztve ]

  • wopi

    aktív tag

    válasz Geller72 #62163 üzenetére

    Értem.:)

    Van esetleg olyan, amit megveszek alap gépként, és tudom fejlesztgetni? Vagy a drón építés mennyire költséges dolog, ha alapról akarok indulni? Erről használható leírást, cikket segítesz, hogy hol találhatok?

    Nagyon köszönöm az építő segítséget!:)

  • syler123

    veterán

    válasz wopi #62164 üzenetére

    30-35 környékén építhető alapgép (pl 220 racer). Ebben nincs táv, nincs szemüveg stb... És tényleg alap, de rendben van, ennyiért Racerstar br 2205-ös motorokat használtam, meg olcsó ESC-eket, 2$-os hglrc 28a, amikkel egyébként semmi gondom nem volt. Ezekhez jön még a váz, kamera, vtx stb.

    Nem bonyolult az összeszerelés. Kinézel egy FC-t ami tetszik és meg lehet nézni a bekötését.

    Pl én 3 gépen is ugyanazt az FC-t használom, Omnibus F4 pro v2.

    PWM 1-4 ig a motorok. Oda megy a signal az esc-be, meg még a földet szoktuk bekötni. Vevőt stb-t pedig videók alapján meg lehet nézni.
    Készen olcsóbb lehet, nekem az összeszerelés azért volt jobb, mint a kész gép, mert minden kínját baját tudom, tudom hova nyúljak ha valami nem jó, bármikor szétbontom és átteszem másik vázba.

    Most kellene kezdenem tuti a Mobula 7-el kezdeném. De mások megmondják majd mi a véleményük, utána meg lehet építeni.

    [ Szerkesztve ]

  • vandor01

    őstag

    válasz wopi #62164 üzenetére

    most kezdeném vennek egy kicsit bentre E011 egy nagyobbat kintre JJRC H31 de akar 2-2dbot hogy legyen tartalék cucc! gép!!! ezekhez propellert meg 5-5db extra akumulátort.... ezekkel el llehet lenni 2-3 honapig de tonkre is mehetnek... fara akadnak stb... addig meg nezegetnem olvasgatnék mikor nagyjabol kepbe kerulok mit szeretnék??? akkor venni!

    erre elég lesz a 30e ft...
    igaz kevesebb is elég kezdésnek! de a 30e ft kb ilyenekre futja....
    ha tovabb akarsz lépni jobb fejlettebb kell akkor a budget indul 100E+ !!!
    persze mi az igény?? mit akarsz? van olyan megoldas is ahol csak 1 aksi 30e ft!

    ezeket mar MOST rendeld is meg gondolkozás nélkul! kerdes 1-1 vagy 2-2 db kell? :DDD :DDD
    H31
    AKSI
    PROP

    E011
    AKSI
    PROP

    [ Szerkesztve ]

    CSAK az INNOVACIO jegyeben! dr Palkovics: "Továbbá Magyarország, legalább régiós szinten, vezető szerepet kíván betölteni a dróntechnológia elterjesztésében, mivel a technológia térnyerése számos további előnnyel, kedvező hatással jár egyebek mellett a szoftverfejlesztésben és a mezőgazdaságban."

  • Geller72

    veterán

    válasz wopi #62164 üzenetére

    Alapvetően én (is) ott rontottam el, hogy "beleszaladtam a szélbe". :D. Beszippantott és csak a fő csapásirányt néztem, az csak később tudatosult bennem, hogy ennek - mire összeáll egy komplex rendszerré - óriásira nő a végösszege még egy alapvetően kis és olcsó rendszernél is. Minél komolyabb/nagyobb a "rendszer" annál többe kerülnek, vagy annál több egységből, komponensből áll. A nagyobb akkuk, komolyabb akkuk, vázak, motorok, propok drágábbak, mint az egyszerűbb, kisebb dolgok.

    Én ha most kezdeném és a tapasztalattal - saját bőrömön kiépíteném azt a bizonyos rendszert, szinte biztosan alulról kezdeném, az olcsó - de főleg kis méretű gépektől indulva. És ha már magabiztos lennék, valamint kiderülne, hogy mi tetszik, akkor annak feküdnék neki.

    Még egy adott "ágon" belül is vannak vadhajtások, amelyek irányába lehet orientálódni.

    Azaz kezdenék egy E011-el. Itt az alapgép megvan 5 ezer forintból, bőven. Ehhez vennék még legalább 5-6 akkut a fent említett töltővel, vagy egy normális 1s töltőt még 15-17 euró körül, amivel szintén tudok 6-ot tölteni mindhárom csatlakozóval ellátott 1s akkuk esetén, amiket ilyen kis gépekben használunk.

    Ezzel megtanulnék repkedni, ami igazából még szinte semmi tudást nem tartalmaz, de ahhoz már elegendőt, hogy érezd amit csinálsz, és L.O.S.-ban eltalálj, érezd az orientációt. Itt azért már kiderül, hogy akarod e ezt. Ha igen, innen lehet továbblépni. Ugyanerre a kis rendszerre akár lehet építeni egy FPV modot is, azaz kamerát rakni, ami mondjuk megint 10 euró befektetésből megvan. De kellenek majd eszközök ahhoz, hogy tudd alakítani, javítani a dolgaid. Forrasztópáka, cin, munkapad, ledes nagyító, csipeszek, csatlakozók stb. Ez is mind pénz. Kell egy FPV szemüveg, amin látod, amit a kamera ad. Ezt lehet gyakorolni mondjuk most télen szimulátor programokban. Az Acro módot jobb már az elején megtanulni. Vagy inkább mondanám, hogy jobb azt eleve tanulni, nem mást. Ehhez is jó a szimulátor. Nagyon nem mindegy, hogy ha nem jön össze valami, akkor egy 5 ezer forintos gép esik le mondjuk 2 méter magasból, nem pedig egy százezres gép akár több százról valakikre, valamire. A kis gyösznek a javítási költségei is kisebbek. Egy brusheless (kefe nélküli) motor általában darabáron 10-15 euróról indul. Ebből nem egy kell, ha tartalékot akarsz képezni. Egy E011-hez ennyiből minimum egy szettet vehetsz. És most az egy dolog, hogy a kefés mocik kevesebbet bírnak, de egy kezdő nem biztos, hogy nem amortizálna le ugyanúgy egy drága kefe nélküli mocit, valamint a keféssel sem repül annyit, hogy marékszám keljen a mocikat cserélni.

    Kezd kicsiben és menj felfele ha tetszik.
    Érdemes folytatni akár utána 1S-es kefe nélküli géppel, mondjuk egy Snapper 7-el is. Sokkal nagyobb élmény, stabilabb rendszer, hosszabb élettartam - optimális esetben, nagyon jól használható acro mód, még mindig nagyon pici veszéllyel, veszélyokozással és alacsony alkatrészárakkal.

    Ez szerintem sokaknak jobban tetszik, mint a nagyobb kategória, én magam is szeretem, mert ez akkor is repülhető, ha csak kevés időd és helyed van hozzá. A Tiny Woop kateg minden más kateg mellett megtartható a későbbiekben is.

    És ha ez nem elég, vagy ki akarsz próbálni nagyobb osztályt is, vehetsz, építhetsz 3-5-6"-os, 4-5-6S-es rendszert is.
    Azt tudnod kell, hogy itt a költségek már szignifikánsan nagyok lehetnek. Egy jobb akku 5-6s-en 30 euróról indul akár. Darabja. És kell vagy 10. ;] . (de az elején is legalább a fele).

    Egy mai 3"-os patent gép tudja azt, amit egy-két-három éve az 5"-os géposztály. könnyen lehet, hogy neked itt elég is lesz. Na nem a pénz miatt, mert 3"-on is sok minden annyiba kerül, mint 5"-on. :D. Maximum az akkuk nem.

    Az is lehet, hogy téged ez az egész tiny woop, racer őrület nem fog érdekelni, "elmész" freestyle irányba, vagy adott esetben teljesen félrerakod ezt a vonalat és a kameraplatformok fele fogsz vonzódni.

    Egy épített gépet, ha szem előtt tartottad az általad említett szempontokat, lehet fejleszteni, adott keretek közt.

    A kész rendszer költsége - még akkor is ha csak egy géped van - töredéke annak, ami a végösszeg lesz, mire csak nagyjából is meglesz mindened.

    A szerviz része eleve egy kisebb vagyon. A tartalék alkatrészekből több garnitúra kell, adott esetben akár 2-3 gépet is össze lehetne ezekből rakni, mert sokszor van olyan, hogy a kelleténél "jobban fogy a gép". :D.
    Akkuból soha nem elég. Ha azt nézem, hogy átlag 3-4 perc egy akku, akkor ki lehet számolni, hogy mennyi akku kell ahhoz, hogy adott esetben átbuszozz, elautózz a város/megye/falu másik végébe, hogy megérje kimenni. És ez a szám sokkal inkább 2 számjegyű. 5 akkuval repülnél 15-20 percet? Ha minden ok. Az semmi.
    Kell egy vagy több jó töltő, ami tud mindent és mindenhogy tölteni, meríteni, tárolási feszre tölteni akár..
    Rengeteg prop, csavarok, vázalkatrészek. Táskák, akkutárolók, millió kábel, csatlakozók, elemek, antennák - több fajták is, kamerák - akciók és FPV kamok is. FPV kamerák darabja 20 euróról indul egy racernál, és itt most egyáltalán nem a kis woopokról beszélek. Power bankok ha kellenek terepen, inverter, stb.

    Ez egy elég drága hobbi még alap szinten is. Egy 25-30 ezres 1s gépnek alsó hangon 100k a vége, mire úgy ahogy megvan hozzá a legtöbb, üzemeltetéshez szükséges cucc. Nekem a Snapihez 16 db akkum van. ezt számold akkunként mondjuk 3 perccel. Ez alatt nem érdemes kivinni szinte. Ennek darabaja ~4 euró. (GNB 550-es) Ez eleve 20k huf ft.
    A gép volt 3 akkuval táv nélkül ~30k huf
    Tartalék váz legalább 2 db - még ha a gagyi müa is, az is költség.
    Tartalék propok legalább +2 szett.
    Táv. Az alap is 40 euró, azaz ~13-15k huf
    Szemüveg. A csillagos ég, de általában 25k hufról indulva. Lehet, hogy az neked nem jön be, akkor máris még több. Töltő 10k huf...
    Szóval nagyon sok minden kell. És sok oylan is lesz, amikor azt hiszed hogy nem kell annyi minden, de érdekes módon mindig várni fogsz majd valami ilyen hülyeség miatt valamire 6 hetet, mert éppen nem rendelted meg - mert talán nem fog kelleni. De fog. pont akkor, amikor majd nem lesz belőle otthon. :D.

    Mindennek ellenére bármennyire is úgy tűnik, nem le hanem rábeszélni szeretnélek, mert ez egy szép hobbi.
    De ahogy írtam, nagyon nem olcsó még "alap szinten" sem.
    :R

  • wopi

    aktív tag

    Huhh srácok... Köszönöm ezeket az alapos leírásokat!

    Azt hiszem akkor most mégis megmarad a fent említett Syma gép (a töltő javítása, cseréje után), és ezzel játszok egy kicsit, hogy megtapasztaljam, el akarok-e ebben jobban mélyedni.:)

  • Saccco

    nagyúr

    válasz wopi #62168 üzenetére

    Még ezt a cikket is nézd meg: Tiny Whoop (+ FPV).

    :DDD

    █ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

  • SpydeR3412

    aktív tag

    válasz syler123 #62165 üzenetére

    Én is úgy kezdenék, mint Geller72, egy e011-el. A Mobula7 szvsz túl sok kezdésnek. Még a rommá tuningolt (ma váz, 22kkv, grafén aksi) s7 után is alig bírtam magasságot tartani az M7-el. Szokni kell, de utánna tényleg egy nagyon kezes gépet tudhatsz magadénak. Ilyen stabil whooppal meg nem repültem, pedig próbáltam már párat. Egyedül az Alien fc van versenyben vele, de az meg f4-es már.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés