Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dbius

    veterán

    válasz sto1911 #27974 üzenetére

    "Mar miert ne tartozna ide, hogy kit buntetnek? Azt mondod, senki ne okoskodjon, mert jonnek majd a szervek, es buntetnek. Eppen ez az, senki nem fogja megbuntetni erte. Egyebkent meg leirni sem lehet? Te vagy itt a cenzor?"

    Muszáj hozzászólnom, bármennyire is nem akartam, de úgy érzem védenem kell a mundér becsületét. Szerintem az itt megfordulók java része tudja rólam, aki nem, az most megtudja, hogy én is rendőr vagyok. Dolgoztam közterületen pályám kezdetén, de annak már több, mint egy évtizede. No, de a lényeg, amit akarok mondani, az az, hogy:

    Lehet és kell is adott esetben szapulni a Rendőrséget, ill. a rendőrt, ha biztosak vagytok benne, hogy nem éppen úgy végzi a dolgát, ahogy az elvárható lenne.

    Azonban: sajnos látni kell azt, hogy SOHA nem lesz annyi rendőr az utcákon, amennyire a legtöbb helyen szükség lenne. Egyszerűen azért, mert ténylegesen nincs állományban annyi rendészeti - de akár bármelyik más területet is említhetném - rendőr, illetve a technikai felszerelés és eszközellátottság is mondjuk úgy ..... - ide egy jelzőt akartam írni, de inkább mégsem - hiányos.

    Rendőr és rendőr között is óriási különbségek vannak, mind negatív, mind pozitív irányban, ezt is tudomásul kell venni. Elfogadni viszont nem kell.

    Elhiszem, amikor azt írjátok, hogy a rendőrök ezért meg ezért nem büntettek itt meg ott valakit, de mielőtt ebből általánosítás lenne, gondoljatok néha arra is, hogy a kb. 300.000-es lakosú debrecenben van kint az utcán mondjuk rendészeti területen szolgálatot teljesítő 40 rendőr, fele gyalog, ill. jó esetben mondjuk 10 kocsival. Ettől viszont jóval több kellene és ezt jól látjátok... Ezek most nem pontos számok, mert az utóbbi időben annyi változás volt, hogy nem tudtam nyomon követni, de az arányok azt hiszem mutatják a lényeget, ami nem éppen rózsás...

    Éppen ebből adódik, hogy adott esetben - higgyétek el tényleg nagyon sok esetben - azért megy el egy szabálysértés "mellett" a rendőr, mert feladatot (ún. küldést) kapott, aminek a megoldása fontosabb. Nyilván itt főként a gépkocsizó járőrökre gondolok, mert gyalogosan szolgálatot teljesítő kollégánál ez a helyzet sokkal ritkábban fordulhat elő.

    Azt is tudom, hogy olyan is történik - sajnos -, hogy ténylegesen nem lenne fontosabb dolga, mégsem intézkedik. Ez már tényleg baj. DE!!!!

    Nos, ezen a helyzeten Ti is segíthetnétek, ha akarnátok. Nyugodtan oda lehet menni a rendőrhöz és kérdőre vonni, hogy ne haragudjon már, de nem látja, hogy pl. az iskola melletti buszmegálló tele van kocsival, ami miatt a menetrend szerinti autóbusz nem tud beállni az öbölbe? Nem fogják leharapni emiatt senki fejét, ha pedig ennek ellenére úgy érzitek, hogy nem úgy reagál, ahogy az illő lenne, akkor el kell kérni a nevét, jelvényszámát, szolgálati helyét, aztán lehet írni a parancsnokának szívhez szóló levelet.

    Továbbmegyek, az esetek többségében miért csak az alkalomadtán szabálytalan helyen várakozó vagy megálló - és megkülönböztető jelzéseit nem használó - rendőrautót kell lefényképezni és megsajtózni??? Persze, rendet kell tenni a rendőrök fejében is, akinél zavar van az erőben, de nyugodtan lehet fényképet csinálni az állampolgárok autójáról, rendszámáról is, vagy veszélyes helyzetekről akár videót is és azt pl. emailben el lehet küldeni, mint egy feljelentést, csatolva hozzá a fényképet vagy videót. El fognak járni az illetővel szemben, mert ha ennek ellenére nem történik intézkedés, akkor már az illető rendőr követ el jogsértést és ezt a mai világban - nagyon helyesen - egyre kevesebb kolléga vállalja fel! :K

    Ja, hogy ezért tenni is kell valamit.... Igen, sokkal könnyebb inkább a rendőrt szapulni pár mondatban itt vagy ott, holott a másik, általam felvázolt verzió is kb. ugyanannyi energiát emésztene fel.

    Sajnos a munkám során nap, mint nap látom azt, hogy az embereknek csak addig fontos valami, amíg érintettek valamiben - pl. sértettként -. Azt várják, hogy hipp-hopp valaki megoldja a problémáit, viszont ha ugyanez az ember már más ügyben úgy válik érintetté, hogy segíthetne más ügyben a vallomásával - mert látott, hallott valamit -, na, ott már gondok vannak, mert 10-ből legalább 6-7 ember elzárkózik ettől és utána megint a rendőr a bunkó, amikor feljelentést tesznek ellene hamis tanúzás miatt...

    Ebben a mai világban mindenkinél van legalább egy mobiltelefon, amelyek legalább 90%-a rendelkezik fényképezővel. Innentől már csak akarás kérdése, hogy valaki próbáljon segíteni akár a rendőröknek, akár a többi állampolgárnak azzal, hogy az egyes kirívó szabálysértésekről videót, vagy képet készít és elküldi azt további intézkedés megtétele céljából a rendőrségnek, közterület felügyeletnek, stb...

    Sok kicsi sokra megy, lépésről lépésre lehet csak haladni. Változást akartok? Tegyetek ellene érte tehát Ti is... :K

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák