Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #65675776

    törölt tag

    válasz zolikaDB #117154 üzenetére

    Miért ne lenne polír? Az, hogy egy adott csiszolóanyaggal milyen felületminőséget tudsz kialakítani, függ a megmunkált anyag fajtájától és keménységétől, illetve a vágósebességtől. Ha azt a 2000-es papírt 30 m/s vágósebességgel pörgeted, akkor tükörfényes felületet fog eredményezni, mindenféle utómunka nélkül. A műanyagok esetén azzal lehet a legkomolyabban szívni, hogy már aránylag kicsi (<10 m/s) vágósebesség esetén is olyan mennyiségű hő keletkezhet, hogy kilágyul, elkenődik az anyag. Jobb hőtűrésű, keményebb anyagok esetén 35-40 m/s-os vágósebesség alkalmazásával akár 120-as csiszolóanyaggal is tükrös felületet lehet előállítani (Ra <=0,1 μ). Szintén fontos a megmunkálás során alkalmazott nyomás is. Túl nagy nyomás ront a felületen, és növeli a hőtermelést is.

    Szóval de, a 2000-es polírpapír nemhogy polír, de akár szuperfinis szerszám is lehet. Műanyagot is lehet vele tükörfényesre polírozni.

    Átlátszó műanyagok fényességét pedig mindenféle hókuszpókusz nélkül, egynémelyik padlófénnyel is elég komoly mértékben lehet javítani. 2-3 réteg igencsak fényessé teszi a plexi, polisztirol vagy polikarbonát alkatrészeket. De elég sokan magasfényű lakk gyanánt is használják őket. (Persze nem mindegyik jó ezekre a célokra.)

Új hozzászólás Aktív témák