Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Taci

    addikt

    Sziasztok!

    Érdekelne, hogyan lehet/kell helyesen használni a színellenőrző kártyákat, pontosabban hogyan lehet Lightroomban kalibrálni a képeket az olyan kártyákkal készült képeknél/sorozatoknál, amihez nincs hozzá készített plugin/preset.

    Pl. adott az X-Rite ColorChecker ( [link] ), amihez le lehet tölteni a hozzá való szoftvert (DNG ProfileManager), és a neten millió leírás van, hogyan lehet a színeket így együtt kalibrálni.

    Viszont nem olcsó termékek, ezért körbenéztem, van-e elérhetőbb alternatívájuk. Nyilván Alin találtam jó párat (pl. [link] ), viszont nagyon nem áll össze számomra, hogy hogyan kell plusz szoftver nélkül a kalibrációt elvégezni... Ebben kérnék iránymutatást.

    Adva van a kártya maga: [link]
    Adva vannak a kártyán lévő színek kódjai: [link]
    Elkészül a kép a kártyával (neten találva csak egyet random): [link]
    Importálom Lightroomba. De utána nem igazán tudom, mit kellene csinálni. Ott a kép, ráviszem mondjuk a kártyán lévő piros négyzetre a kurzort, és jobb felül látom az RGB értékeit: R:55,8 G:26,8 B:15.
    Aztán megnézem a kártyán lévő piros szín kódját, és látom, hogy R:181 G:55 B:60 értékekkel van. (Oké, ez a kártya ami a képen van, nem az, ami az Alis linken, de azért valamennyire nyilván hasonló kellene hogy legyen.) És azért itt bőven van eltérés.
    De ha csak kicsi eltérés lenne, akkor sem igazán tudom, hogyan kellene ezt konfigurálni, helyre rakni a színeket "kézzel". Mert ugye egyszer tudom főbb dolgokat állítgatni (Temp, Tint), aztán a HSL-értékeket, illetve az alján a Calibration panelt.
    De ennél a példánál pl akkora az eltérés, hogy ezt a színt pl. sehogy sem tudom "normálisan" (kártyán lévő értékekhez) beállítani, de ha a közelébe érnék is, pocsék eredményt adna. (De ez továbbra is lehetne a két kártya közötti különbség eredménye.)
    (A fehéregyensúlyt beállítani egyszerű. De a színek beállítását egyszerűen nem látom át.)

    Ha lenne egy linketek a megfelelő processzel vagy akár ha pár mondatban leírnátok, hogyan lehet a színeket kártyával, de plugin/preset/extra szoftver nélkül beállítani, azt megköszönném.

    Nem tudom, valaha használnék-e ilyen kártyát, de már annyira zavar, hogy nem értem, hogyan kellene jól használni, és a YouTube is csak az extra szoftveres/pluginos megoldásokat mutatja.

    Köszönöm.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák