Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • scarabaeus

    őstag

    válasz #47205632 #26184 üzenetére

    Csak elméleti lehetőségként, de a Nikon annak idején adott ki a Nikon 1-hez nagylátószögű zoomot: Nikkor VR 6.7-13.
    Ez ekv. 18 - 35 mm. 100° látószög átlóban. Persze, elmondtad, az ismerősökkel ellentétben neked nincs szükséged rá.

    Amúgy ekv. 28 mm alatt meglehetősen oda kell figyelni, hogyan fényképez az ember. A széleken már jönnek azok a jelenségek, ha halszem, azért, ha nem halszem, azért, amit az ember torzításnak fog fel, hiszen csak sík képre vetítve jelentkezik, az ember pedig gömbhéjra vetítő szemmel nem tapasztal ilyesmit a valóságban körülnézve. Nem szintben tartott fényképezőgép pedig még rá is tesz a hatásra. Már ekv. 24 mm-nél sem érdemes csoportképen a kép szélére kerülni.

    Amikor az egyre nagyobb telék után egy időben az egyre nagyobb nagylátószög vette át a marketingben a számháborút kompaktoknál, sokan panaszkodtak, hogy az ekv. 20-22 mm kezdésű gépük milyen torz képeket csinál, visszaviszik a boltba, rossz. Persze, mert azzal a látószöggel kezdett a gép bekapcsolás után, ők meg egyből emberre mentek vele. Hiába mondtam, menjenek távolabb és zoomoljanak kicsit bele ilyenkor.

    (#26185) Rapid136: Az a Pentax Q-S1 egy ekv. 17 mm kezdetű zoomobjektívvel valóban nagy látószögön kezd, viszont az a rendszer az 1/1,7" szenzorával a Nikon 1-ek 1" szenzorához képest eléggé alulmarad azért.

    [ Szerkesztve ]

    Quoth the Raven "Nevermore."

Új hozzászólás Aktív témák