Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Winner_hun #9774 üzenetére

    Nos, az öt centisre tudok királyságos megoldást: Állványos szalagcsiszoló a becsületes magyar neve. Egy nyomás a tapperon, és már kész is. És korrekt. Talán még a kontaktcsiszolónál is jobb, mert érzed a kezeddel, hogy mennyire nyomhatod, ill. mennyire nem. (Mert az önjáró tud egy értéket, oszt annyi minden darabnak az értéke.)

    A fapadosság alatt azt értem, hogy ha nem elég sík a munkadarab, akkor vagy megakad, vagy lekapja az élét. A nyír rétegeltlemeznek ráadásul még van egy olyan tulajdonsága is, hogy minél nagyobb felületet akarsz csúsztatni az asztalon, az annál hajlamosabb rá, hogy megragadjon.

    A 40 centisen még gondolkodnom kell. Így elsőre azt is egy magam által megépített speciális állványos szalagcsiszolóval oldanám meg, amelyiken van két 20 centi széles (vagy ha lehet, akkor egy 40cm-es) szalag, és a tapper helyett egy valami enyhén flexibilis henger (mondjuk lágygumi, habgumi bevonatú) forog, amit végig tudok tolni 40cm hosszon is. Ennek a kigondolmányomnak (rögtönzés csak) a jó porelszívás megoldása a nagyobbik szívás, nem a jó csiszolás megoldása. Ha nem lenne időm megépíteni, akkor szerszámkészítőre bíznám talán, de magamban mindig jobban megbízok, mint bármilyen jónevű, jókezű másban. Viszont a 40x40es táblácskákra talán találsz épp odavalót a jimy_l által mutatott második linken. Az az elv szerintem nagyon jó a rétegelt lemez csiszolásához.

    Hogy meddig bírja egy hengercsiszolón a szalag, ez olyan soktényezős - hiszen tudod magad is - amire nem lehet pontos választ adni. Már az elv rejti magában a szalag gyors elhasználódását. Hogy mégis legyen valami viszonyszám, tippelem, hogy kb tizedét bírja egy olyan felcsévélt csiszolópapír, mint mondjuk ugyanaz a papír egy jó kontaktcsiszolón. (A kontaktcsiszoló az gyakorlatilag szalagcsiszoló elven működik.) Az a baj szerintem a hengercsiszoló elvével, hogy nem tud a papír se tisztulni, se hűlni, így a folyamatos terhelés hamar megöli az egyébként jó elképzelést.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák