Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    Általában egy asztalos szeme megáll az erezeten, ha kész dologról van szó, ha alapanyagról.

    Ma alabárdokat fűrészeltem. Véletlenül vettem észre egy talán véletlen(?) dolgot, éspedig azt, hogy a kífűrészelt darabokat egymásra téve a mintázat oldalról nézve szabályos.

    Ilyen, ni:

    Ez kicsit gondolkodóba ejtett, hogyan is történhetett ez?
    Kidöntötték a bükkfát, aztán gatterral 30-asra szelték. Ekkor én megvettem. 330cm-es szélezetlen darabok voltak. Ezt láncfűrésszel még kettévágtuk, hogy elférjen az utánfutón. Hazavittem, berakatoltam. Leszéleztem, vágtam belőle 75mm széles csíkokat. Azután ezt még lapjára kettészeltem, így átlag 13-14mm vastag stafnik lettek. Bevittem az alapanyagraktárba, berakatoltam. Fél év múlva szépen kiszáradt, ekkor kigyalultam 10mm vastagságra. Így 10x75x1600mm-es stafnikból dolgoztam tovább. A képen az alabárdok pengéi láthatóak oldalnézetből. Ezek egymás mellé voltak a stafnira berajzolva.
    Hogyan jöhetett ki akkor ilyen szabályos mintázat? Hányszor volt ez kézbevéve átpakolva megfaragva, míg így egymásra kerültek ezek a darabok...

    Agyaltam, morfondíroztam. Nem vagyok rossz térlátó - ki tudom rakni a Rubik kockát. Igaz, elsőre csak véletlenül sikerülhet négy faktoriális valószínűséggel, mert az utolsó négy sarokkal mindig bajban vagyok. Szóval profi térlátó sem vagyok azért.
    A véletlen játéka lenne hát ez a mintázat jelenség, s nem valódi folytonosság?

    S még nincs vége a mesémnek. Egyik munkafázisban ezeket a stószokat egyenként átpakolom másik stószba, mint ahogyan a Hanoi tornyait szokás kirakni. Szóval amelyik huszadik volt, az lesz az első, amelyik tizenkilencedik, az lesz a második, és így tovább. S láss csodát, így átpakolva is szabályos, és szinte folytonos a mintázat.

    Íme két kép. Átpakolás előtt, és után:

    Tíz ilyen stószból vagy haton láttam hasonlóan folytonosnak látszó, és szabályosnak tűnő erezetet.
    Nem tudom a választ, hogy ez miféle véletlen játéka?

    Ha valaki azt mondja, hogy addig pászítgattam, míg kijött az eredmény, hát jelenteni fogom a moderátornak. ;]

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák