Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • pacman_123

    tag

    válasz thomgrande #49180 üzenetére

    Szia, igen ahogy nullpoint is rávilágított: úgy nem igazán szabad vágni, semmilyen fűrésszel. Meg őszintén szólva: fo*nék is tőle.

    Amit ezen a képen látsz, az nem a kopás miatti csúszószalag kopás. Ez úgy keletkezett, hogy mikor tavaly öcsémnek csináltam a lépcső burkolását, az egyik vágásnál lusta voltam megkerülni a bakokat és az anyagot (akác munkapult, 2,6x0,63, 28mm vastag), és szemből, "húzva" akartam vágni. Nem sokkal volt hosszabb a vágás, mint például ez itt. Vágtam kb 2 centit mikor zutty, kiugrott a sínből a fűrész, és persze ahogy megpróbáltam küzdeni ellene egy pillanatig, és nyomtam lefele, már csak akkor sikerült mikor az anyagból teljesen kiugrott, és így kicsit végigvágtam vele a sínből. Nem tudom mennyire van ez előtted, de a szitu kb. ez volt, mint April kisasszonynál itt. Én lusta voltam átsétálni, ő lusta volt felmászni és úgy befejezni a vágást. Nem tudom látszik-e, hogy mivel nem úgy nyomja a gépet, ahogy kell, hanem oldalról, átlósan nyomva kicsit meg is billen a gép miközben befejezi a vágást. Ez vastagabb anyagnál nem egészséges, és simán kiugraszthatja az anyagból/sínből, ahogy nálam is történt.

    Szóval, összefoglalva: NEM! És magam felé húzva sem, még akkor sem ha csak elővágnék vele pár mm mélyen. Mást sem bíztatok erre. De tudom hogy van aki csinálja, az ő dolga.

    Amúgy jó dolog ez az elővágás asztali fűrészen is. Ha nem túl nagy táblából dolgozik az ember, érdemes még bútorlapvágó lappal is megcsinálni. Ezt demózza itt pl Szerjózsa. Mennyivel szebb az elővágott vágás, mint a kapásból teljesen átvágott. Pedig nem gagyi, trapéz-egyenes lap van a gépben, mégis számít. Amikor ezt a videót veséztük ki a hobbiasztaloson, felmerült hogy meg lehetne fejelni ezt az elővágást úgy, hogy mint a profi lapszabász gépen: a forgásiránnyal megegyezően tolom át először az anyagot, a 2mm-es vágásnál. Kipróbáltam, de egyrészt nem éreztem biztonságosnak (ugye ilyenkor a fűrészgép "mögé" állsz, és a vágás ilyenkor húzza el tőled az anyagot -> csak egyszer szaladjon el a lap -> te meg utánakapsz -> és épp ráhasalnál az előtted a forgó fűrészlapra ...), másrészt annyival szebb eredményt sem értem el vele. Szóval: inkább ezt SEM :)

    [ Szerkesztve ]

    Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

Új hozzászólás Aktív témák