Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Chrystall

    senior tag

    válasz #22145024 #19348 üzenetére

    Abból amit mondassz, én úgy veszem ki ezt sima gyaluval is meg tudod csinálni. Márha élgyalulásnál arról van szó, ha jól értem, hogy magát az élet gyalulhatod, nem az él két oldalát.

    Ez a falcgyalu akkor jó, hogyha a lap szélébe él mentén egy mélyedést akarsz gyalulni. Viszont akkor ennek az olcsóbb fémgyalunak az lehet a baja, hogy nem teljesen derékszögben áll az oldala a talpra, és mivel tömör fém, korrigálni elég macerás, ezért jobb ilyenekből jó minőségűt venni, de azok nagyon drágák, ezek a fém falcok mindig nagyon drágák. Bár ez relatív, hogy kinek mennyi a drága. Olyan 10-20000 Ft. között vannak.

    Minden esetre, ha ilyan falcgyaluhoz ragaszkodsz, azaz lényeges, hogy a penge a gyalu széléig lógjon ki, én ezt ajánlom mint olcsóbb megoldást:

    [link]

    Ez falcgyalu-vésőgyalu kombó, így a sarkokhoz is hozzáférsz. Ez nekem szimpatikusabb megoldás, mint az általad linkelt falcgyalu, mert az tulajdon képp ilyan bikaorr-falcgyalu, angliában így hívják, de sose értettem, mi a pláne benne, mikor a sarok legcsücskét sose éri el a kés, bár jobban beér felé, mint sima gyalunál, az biztos. Én így jobban kedvelem ezt a vésőgyalut, aminek telejesen kiér az elejére a kés, bár így lehet az anyag is hajlamosabb a felszakadásra. De egy kis sarok esetében ez nem hiszem, hogy akkora gond. Így én ezt a fát ajánlom.

    De mondom, arra a célra amit mondtál, egy sima gyalu is jó.

    Egyébként van olyan sima falcgyalu, aminek nincs az elején még egy ilyen "vésőrész", ha olyan is megfelelne, mert sarkokat esetleg nem piszkálnál vele, azzal egy fokkal jobban járhatsz, mert olyanból lehet kapni antik piacon olyat, aminek még ferde a nyílása, és nem derékszögben van, és az jobb, mert kevésbé szakad ki úgy a szál, mikor ellenszálas a fa. Így az még ennél a fémnél is jobb, mert a fémnek is csak derégszögben szokott állni a nyílása, ferdét nagyon ritkán találni, és az gyűjtőárban van, baromi drága.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák