Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz szaszlaci #12489 üzenetére

    Hát, figyelj, én nem szívesen nyilatkozom olyasmiről, ami nem volt a kezemben. És miután sem extol sem ferm, így legfeljebb a feltételezéseimet mondhatom el. De inkább visszakérdezek: dolgoztál már felsőmaróval? Én is ugyanilyen bizonytalan voltam, amikor ráeszméltem, hogy "ilyen gép kell nekem", szerencsére 13 éve még nem volt ennyi barkács gép, én meg megvettem a legnagyobb makita felsőmarót, (aminek a gyártása talán éppen most futott ki) és csak ezután volt módon, hogy tapasztalatot szerezzek vele.

    Ránézésre, én azt mondom, hogy az extol és a ferm is nagyjából ugyanaz a kategória, tehát ha valamelyik határozottan olcsóbb, akkor azt. Vagy amelyikre hosszabb garanciát adnak. Egy hasonló cipóben járó "kollégád" a kedvező ára miatt egy piros Einhellt vett végül, elsőre nagyon tetszett neki, reméljük a lelkesedése nem lohad.
    Ha módod van, nézz körül olyan boltban, ahol sok gép van kiállítva és hasonlítgass!
    Amit én néznék:
    - hogyan mozog le-fel a gép (lötyög-e, döcög-e, kotyog-e ha balról, jobbról nyomod lefelé)
    - a magasságot rögzítő karocska miből van, mennyire erős, hogyan rögzít
    - milyen az orsó kivitelezési minősége, hogyan van csapágyazva
    - küllemre milyen a kivitelezés minősége
    - a magasságállítást mennyire lehet finoman kalibrálni
    - és még sok apró hibaforrás (vacak kapcsolók, porelszívási lehetőség, a talpra nem teljesen merőleges tengelyek, stb.)

    És akkor jönne a működés közbeni tapasztalat, amire boltban nemigen lesz lehetőséged. Mennyire jár ütésmentesen az orsó, mennyire fullad a motor, legyen minél alacsonyabban a súlypontja, stb.

    Amire még érdemes figyelni: az orsó tokmányát lehessen egészen a talp vonaláig lenyomni (ha asztalba akarod építeni), a lökethossz lehetőleg legyen 50mm felett. (úgy rémlik ez az extolnál a legkevesebb)
    Én azt szeretem ha a gépnek van súlya (nagyobb a tehetlensége, stabilabban áll) viszont kisebb élletörésekhez meg kell egy kis (egykezes) gép, aminek az emelgetésétől nem fárad el az ember.

    A profik majd javítsanak ki!

    Ha valaki jó gépre vágyik, szívem szerint ezt ajánlanám, ez a legolcsóbb profi gép. (jutalékot is kaphatnék már, annyit reklámozom :)

    A maróknál - ha nem vagy profi, aki egész nap nyúzná, és számít minden perc - akkor nincs akkora különbség, mint amit sugall a kérdésed. (ezügyben a többiekkel én már "vitatkoztam" sokat, én csak a magam csekély, de talán elfogulatlan álláspontját mondom, fentartva a tévedés lehetőségét ) Ha a profi gyártóktól veszel valamit, akkor szinte biztos lehetsz abban, hogy azt veszed, ami a legjobb, az olcsóbb kínaiaknál belefuthat az ember valami rossz szériába. Mondom, nekem az uni-maxokkal nem volt rossz tapasztalatom, thyeby az extol-t tartja elfogadhatónak. De a laminált lapok marása meg fogja enni a legjobb szerszámot is. De ismétlem, ebben nincs tapasztalatom.
    A festés színének nincs igazán jelentősége. A különféle neveken, színeken futó szerszámok többsége ugyanabban a 2-3 kínai gyárban készül.
    Dongya
    HengCheng (ez szerintem az uni-maxos)

    Amit nem ajánlanék senkinek jó szívvel, bár még ezek gyártását is be lehet fejezni, ez a 12-es szárú készlet, amit jellemzően 6-7ezer forintért vesztegetnek. 1. 2.

Új hozzászólás Aktív témák