Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Enclave

    aktív tag

    válasz tetris #3905 üzenetére

    Nagy eséllyel az Eyefinity-nek, a felbontásnak vagy a kártya fizikai felépítésének lehet köze hozzá.
    Az idle hőmérséklet logikus, hogy megnő hiszen a kártya az órajelet megnöveli az UVD vagy a következő "teljesítményszintnek" megfelelően.
    Most nem találom azt a cikket, amiben leírták,h. melyik szinthez milyen órajel tartozik, általában 3 szint van:

    1: idle (Win asztal és egyéb "egyszerű feladatok")
    2: UVD videólejátszás (hardveres módban, talán "DXVA" a hivatalos neve) és újabb Flash is
    3: 3D futtatás, játék, renderelés, OpenCL stb. (max órajel)

    Pl. hardveres videólejátszásnál vagy simán Youtube-on megnézel egy klip-et és közben figyeled az órajelet, persze akkor ha a legújabb Flash is fentvan és a hardveres gyorsítás engedélyezve van Firefox alatt, nagy eséllyel nem az idle órajeleken fog futni a kártya az UVD miatt. (amíg a videó megy v. fül nyitva)

    Lehet a 2560x1600-as felbontás (tudtommal ez a legnagyobb felbontás amit boltban kapható monitor tud) az amire az alapórajel (idle) "ereje" elég, felette lehet már kevés lenne (vagy több monitorkimenetet nem lehet egyszerre alacsony órajelen meghajtani tehát akár hw-s felépítés oka is lehet), így a felbontás növekedésével (tételezzük fel,h. valaki nem 2 db 800x600-as 14"-os monitort köt rá hanem legalább 2db 1080p-st) már nem kapcsolhat vissza a legkisebb órajelre (energiaszintre).

    Mielőtt azt gondolnád,h. ez valami bug v. ilyesmi, nálam már az 5870-el is ugyanez van, illetve tapasztalat is. Játékoknál kicsit idegesítő tud lenni, ha háttérben Firefox fut és valami oldalra ránézek alt+tab-al amin Flash reklám van, akkor a vga közepes órajelre csökkenti magát (HD5870) viszont játékba visszalépve nem emeli fel a 3d órajeleket. Egyszer emiatt majdnem újraraktam a Win-t,h. valami driverhiba, stb. jött össze mikor észrevettem,h. ez a helyzet :DD . Emiatt van nekem az asztalon az "All Cpu Meter" mellett egy "GPU Meter" nevű gadget ("minialkalmazás"? angol Win-t használok) is. Ez állandóan változik a Firefox és Flash verziókkal, hol úgy működik ahogy logikus lenne, egy másik verzióban már nem. (azaz FF-t letéve az asztalra visszavált a normális órajelekre, nem "ragad be" a Flash miatt az UVD órajelein)

    Ha valaki pontosabban tudja az okát, majd úgyis kijavít. :)

    Semmi sem állandó, csak a változás.

Új hozzászólás Aktív témák