Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • alvaro

    senior tag

    válasz quailstorm #48924 üzenetére

    Persze, de azonos teljesítménnyel sokkal környezetbarátabb (fogyasztású) gép építhető. Ezért tartom azt, hogy retrónak, kísérleti rendszernek, poénnak persze simán mehet bármikor, de napi több órás használatra - na azt nem.

    Más. Aktuális rendszer a hétvége óta: Ti486SLC-33. Érdekes kis lap, szép a Microid BIOS, kezel 512MB-nál nagyobb vinyókat is (most egy 1080 megás Seagate van rajta), és persze cache-elt! A videosebessége is duplája az előző SLC-s lapomnak, a cache miatt a 16 bites busszal agyonnyomorított processzor is jobban ki tudja futni magát. Így simán képes egy 386DX-40 teljesítményére, ami egy ilyen "SX"-től nem rossz. LM2.0-s eredménye 67, és más programok alapján ez még reálisnak is tűnik. A másik lapon 486-szerűen 100 fölött mutatott, modlejátszás alatt meg ott halt meg a csatornaszámtól, ahol egy sima 386SX.

    Warm boot teljesen instant, szóval CTRL-ALT-DEL-re nagyjából azonnal föl is ugrik a 7-es DOS win98 képernyője. Ezért külön billentyűkombináció van setuphoz, és a turbo ki/be mellett a cache ki/bekapcsolására. Ha mindkettőt kilövöm, valami félelmetesen gyenge 286-ost kapok ;]

    Annyira tetszik, hogy a savnyomok ellenére is le fogja váltani az előző SLC-40-emet. Persze ennek is vannak furcsa dolgai. A BIOS-ban állítható az ISA sebesség, de ha kicsit is fölemelem 8MHz fölé, azonnal hasal az ISÁ-s vinyóvezérlő. Azon kívül a Trident 8900D-vel sincs jóban, ha az van benne, Pinball Fantasies alatt szemetel a kép és néha a GUS is olyat játszik, amit nem kéne. Cirrus Logic mellett viszont teljesen jó a GUS is... S3 805-tel is rendben van, de az valamiért lassabb benne (3200 Landmarkban 4000+ helyett, amit a Cirrusok és a Trident adnak).

    Úgyhogy ezt szépen felhoztam, kapott még 64kB cache-t, ehhez cserélni kellett a tag ramot is. Sikerült borzasztó vegyesre megcsinálni, ami épp volt a háznál, az került bele. Így van benne 2db forrasztott 20ns-es, 2db DIP 15ns-es cache és egy 12ns-es tag :D

    Belekerült a 33MHz-es IIT FPU-m is, ami most már nem 40-re húzva működik, a 40-es pedig belekerült a 40-es 386SX-be, így minden fine és dandy.

    RAM az "SX" 24 bites címbusza miatt 16 mega, tehát ebben a tekintetben is kimaxoltam. Van ugyan 8db slot a lapon (nem tudom, megy-e kettesével :F ), de mondanom se kell, 16 mega fölött nem vesz tudomást semmiről.

    Már csak egy kis tisztítás kell a savas területekre.

    Tudjuk, hogy mekkora luft volt a 486SLC (bár ezen a lapon kihoztak belőle, amit ki tudtak), de én élvezem. És meglepően jól megy rajta a Jazz Jackrabbit. Mármint az első.

    Lesz erről a lapról is kép, ha ráveszem magam. Ha lepucolom, akkor meg főleg. Apropó pucolás - Arn kollega egyik képén végre elcsíptem, milyen ecsetet használ, így már világos, nekem miért nem ért semmit, amivel próbálkoztam... tehát ecsetet is váltottam.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák