Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bambano

    titán

    LOGOUT blog

    válasz Slownz #9000 üzenetére

    van.

    "+jelentősen magasabb nettó, úgy hogy a cég is kevesebbet fizet utánad": ez általánosítva nem igaz. abban a speciális esetben igaz, ha olyan egyéni vállalkozást viszel, amihez tudsz kedvezményes adózási formát választani. ez most leginkább a kata. a kata hátránya, hogy kiadást nem lehet elszámolni, így olyan vállalkozásokhoz, amik anyagigényesek, nem jó. olyanokhoz, ahol gyakorlatilag csak szellemi tevékenység folyik, jó. tehát például kereskedelemhez nem jó, mert az eladásra beszerzett áruk értékét sem számolhatod el.

    az, hogy van-e szabadság, milyen eszközökkel dolgozol, van-e képzés, van-e próbaidő, csak szerződés kérdése. az egyéni vállalkozás nem tiltja, hogy ilyen kérdésekben megállapodj.

    a nyugdíjalapodat fizetni kell, tehát ott nincs választási lehetőség. kata esetén van választási lehetőséged, hogy egy elképzelt alapfizetés utáni nyugdíjjárulékot fizeted, vagy egy magasabb után. egyik se ér egy hajítófát se, tehát szerintem tökmindegy. ha a pályád elején jársz, amikor még messze a nyögdíj, akkor lehet, hogy nem kell foglalkoznod. nyugdíjkorhatár előtt pár évvel viszont durva hiba ilyenbe belépni.

    kolléga felvetése az adóhivatalról valóban létezik. az a probléma vele, hogy az apeh úgy érzi, ő megfordíthatja a bizonyítási terhet, tehát nem az van, hogy ő megvádol valamivel, és ő bizonyítja, hogy az igaz, hanem megvádol valamivel, és te bizonyítsd, hogy nincs úgy. arról, hogy mi számít az apeh szerint bújtatott munkaszerződésnek, van egy korrekt kottája a hivatalnak a webjükön.

    kimondom, mégha le is sújt rám a topic: a navval kapcsolatban kifejezetten jó tapasztalataim voltak eddig. úgy látom, hogy mindaddig, amíg nem szimatolnak olyat, hogy téged komolyan le lehet húzni büntetéssel, addig tök tündibündi cég. a vállalkozás indításának az adminisztrációja *KIMAGASLÓAN* JÓ! a vonatkozó törvényeink az átlag magyar jogszabályhoz képest is sz.rok, de a nav ügyfélszolgálatán sok segítséget lehet kapni.

    a vállalkozói lét egyébként abban különbözik alapvetően az alkalmazotti léttől, hogy az alkalmazott a tevékenységre, mint folyamatra szerződik, a vállalkozó meg eredményre, vagyis hogy valami elkészült. ez egyébként egy fontos ismérv a bújtatott munkaszerződés elbírálásakor. a munkahelyi főnököd utasíthat arra, hogy jobbról balra fesdd kékre a füvet az udvaron, a vállakozónak pedig azt mondják, hogy a fű kék lesz, de nem utasíthatnak, hogy hogyan és mitől.

    többet csak konkrét kérdésre tudok mondani.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

Új hozzászólás Aktív témák