Új hozzászólás Aktív témák
-
_seth_
veterán
válasz orion1025 #10800 üzenetére
Pont ilyenek vannak, a manado és az a másik + még jbl tápgolyók Igaz még a készletet meg kellene duplázni a megfelelő vastagsághoz de legalább már van ami megvan Csak táptalajt szeretnék rakni bele semmi mást, remélhetőleg a növények előbb utóbb úgyis elszaporodnának annyira, hogy takarnák is.
Mit lehet az akvárium magasságával kezdeni? Milyen trükköt lehetne használni? Valami nagyobbacska szikla vagy fa lenne az ideális választás talán és azt is növénnyel fedni.
Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
orion1025
őstag
válasz _seth_ #10801 üzenetére
Ha egy szép nagy íves dombot akarsz, akkor a tetejéhez rakhatsz néhány nagyobb fát, ami közel vízfelszínig elér.Erre kötözhetsz valamilyen mohát, a hátteret meg végig tudod ültetni magasabb növényekkel.Például ott a Micranthemum umbrosum amit kedvedre nyírhatsz akár bokor formájúra is, az a növény nem stresszel és folyamatosan nő.
Nano hal meg ami jól elvan általános vízben is az például a Pseudomugil gertrudae vagy Pseudepiplatys annulatus.Az annulatus ugrálós, de nálad van tető így nem lenne probléma, és reális áron beszerezhető, bár sokat nem lehet belőlük tartani.Ellenben mindkét faj tűrhetően beszerezhető, és az áruk sem hanyatt vágó, nagy igényeik pedig nincsenek, mégis mutatósak.
[ Szerkesztve ]
"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."
-
_seth_
veterán
Valami hasonló megfelelne a fákhoz lenne hely is bőven
A jelenlegi belső szűrőt hogyn lehetne használni a későbbiekben is? Most csak kb 3-4 centivel alacsonyabb mint az akvárium, tehát ha hátul 10 centivel magasabban lenne a talajszint akkor be sem férne, esetleg ha egy szélesebb pvc csövet rakok be hátra amiben kényelmesen elfér a szűrő és csak azt veszi körül a táptalaj megfelelne? Ha ültetek elé növényeket alig látszik úgyis. Vagy jobb lenne elpasszolni a két szűrőt és csak egy komolyabb külsőt használni?
[ Szerkesztve ]
Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
Packersbay
tag
Ha jól tudom ápr.7-én lessz a terrarisztikai börze,ezen volt már valaki? Mikor érdemes kimenni amikor nincs akkora tömeg?
Saját házi akácméz eladó! Dell laptop alkatrészek eladók!
-
BiriBum
őstag
válasz Packersbay #10806 üzenetére
Ha nem szereted a tömeget, akkor kell kimenni, amikor nincs börze.
Viccen kívül, az ELTE nagyon alkalmatlan helyszín volt, sorállás, tömeg, hangzavar. A Syma talán egy fokkal jobb, de nem sokkal. -
tajcsi
őstag
válasz sellerbuyer #10763 üzenetére
Hol láttam én ebben ADA videókat a csutubon??
MAXIMUS VI Extreme, Z87-WS, 3970X és sok más fimomság nálam...
-
Pocee
senior tag
Ti víz tetejére szorjátok a halkaját vagy víz alá?
Ha a víz tetejére szórom akkor sokáig kering és nem sülyed le?!Mr.Brightside
-
orion1025
őstag
Nálam régebben elég változó volt a halak evése, így előfordult, hogy hagytak a felszínen egy keveset.Ez persze normális méretű akinál nem lényeg, de egy nanonál már számít.Igaz ezer éve nem halazok már, csak növényezés megy.
-
farkas26
tag
valakinek van eladó szülőszobája?
"A jövő sem a régi"
-
Anulu79
addikt
Az albínó algázókkal van valakinek tapasztalata? Lehet azt tudni, hogy vajon meddig élnek és mekkorára nőnek meg? Az akvárium teljes kipucolása után másnap feladta a harcot. Ezért érdeklődöm.
-
sellerbuyer
őstag
-
mdk01
addikt
válasz sellerbuyer #10822 üzenetére
Miért is?
Most gondoljak bele vmit a végén, vagy mi? -
Pá
addikt
Sziasztok!
Éppen lakásfelújítok és érdekelne, hogy kb mennyiből lehetne kihozni egy mutatós akváriumot.
- Méret: amekkora kell, hogy már be tudjon állni
- szeretnék bele hátteret
- hatékony, halk szűrő
- halak, növények, szép berendezéskérdés, hogy a fenti kb mennyi pénzből jönne ki? ez még nagyon tervezési fázis, csak a nagyságrend érdekel
éves szinten kb mekkora fenntartási költséggel számolhatok? (időben és forintban) -->kaja, döglött halak pótlása, tisztogatás, váratlan katasztrófákNekem ez nem hobbi, kizárólag dekorációs célt szolgálna, így mindenképp az a fő szempont, hogy ne kerüljön túl sokba és ne kelljen vele sokat foglalkozni.
Sajnos arra nincs időm, hogy mindennek utánajárjak és magamnak összerakjam, így vagy mindent készen kéne venni, vagy megbíznék egy lelkes amatőrt, hogy állítsa össze nekem. Ha lehetne sprórolni jelentősebb összeget vele(10%-20% a teljes árból), akkor esetleg azt megcsinálnám magamnak. Pl ha egyedi szűrőt kell összerakni, vagy ilyesmi.
[ Szerkesztve ]
''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
orion1025
őstag
Ha jót akarsz magadnak, akkor 120L alatt ne kezd neki.A többire a válasz meg nehéz.Pénzbe sok, pláne ha nagyot akarsz, mert ahhoz a világítás sem olcsó móka.Egy akváriummal meg "törődni" kell, nincs olyan amivel ne kéne foglalkozni.Ezzel mondjuk egy algabummosdira célzok, mert ott mindenkinek saját magának kell megtalálni a baj forrását, persze ha vannak algázók is tartva, akkor lényegesen könnyebb a dolog.A szűrést az aki méretéhez kell igazítani, így erre sem lehet árat mondani hasraütés szerűen.Ellenben ha van konkrét elképzelésed, úgy biztos lehetne okosabbat mondani.
-
myk74
senior tag
"Nekem ez nem hobbi, kizárólag dekorációs célt szolgálna, így mindenképp az a fő szempont, hogy ne kerüljön túl sokba és ne kelljen vele sokat foglalkozni. "
Egy szép poszter a falra?
Vagy egy jó képernyő kímélő a monitorra.Egy akváriummal és lakóival foglalkozni kell,ha nincsen rá időd-türelmed stb bele se kezdjél!
Ne vedd sértésnek ,de ez a saját véleményem!Nincs kéz Nincs csoki!
-
Pá
addikt
válasz orion1025 #10826 üzenetére
Háát, mondjuk olyan 200-300l körülire gondolnék és mondjuk mindennel együtt nagyon max 200e forint. Mennyire reális? Ha nem az, lehet kisebb is, de azért 150l legalább kéne.
Tényleg egyelőre csak próbálom felmérni, hogy valójában van-e erre szükségem, megéri-e a szép látvány.
Pl ha sikerülne beállítani, akkor évente hányszor kell takarítani és az mekkora meló?Mennyi pénz megy el halak cseréjére, kajára, áramszámla, neon csere stbre.
#10827:
Igen alapvetően olyan funkciót töltene be, nem értem mi ezzel a baj?Nyilván foglalkoznék vele, amennyit kell. Azt szerettem volna hangsúlyozni, hogy lehetőleg olyan szempontok alapján kéne összerakni, hogy minél kevesebbet kelljen. Pl strapabíró halfajták, jól belőtt szűrőrendszer stb stb.
-
myk74
senior tag
Persze egyértelmű hogy a lakás dísze kell hogy legyen.Nekem is az,igaz nem nagy akvárium!De ahhoz hogy kevés gond legyen vele ,ahhoz idő és gondoskodás kell hogy beálljon,na meg jó technika.Ha sikerül fent tartani az egyensúlyt akkor kevés gond van vele,de bármikor beüthet a krach!200-ból simán kijön mindez szerintem,hacsak nem full növényeset akarsz.Az akvaristán [link] rengeteg jó ajánlat van most nagy akikból kompletten,lehet érdemes egy jó állapotú használtat venni.Készítheted magad is az akváriumot , mdk01 szaki erről sokat tudna mesélni.Belinkelem a blogját ha nem haragszik meg érte,nagyon hasznos:[link]
Én napi szinten 15-20 percet foglalkozom vele,és a heti 1 vízcsere max 1 óra.
Jól át kell ezt gondolni!Nincs kéz Nincs csoki!
-
Pá
addikt
Fuh, jó hír, hogy 200-ból simán ki lehet hozni, ugyanakkor azt reméltem, hogyha sikerül beállítani, akkor a napi pár percen kívül elég 2-3 havonta vizet cserélni benne.
Ha tényleg hetente kell, akkor lehet, hogy inkább átgondolom.''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
orion1025
őstag
A 2-3 havi vízcsere az édes kevés még nagy akinál is.Ajánlott ott is a heti-két heti, mert ugyanúgy elhasználódik a friss víz, na meg nagy aki=sok hal, így a felgyülemlett mérgező elemeket csak vízcserével tudod eltávolítani, a szűrő nem mindet képes inaktívvá tenni.Nagyobb aksinál már sokan két külső szűrőt használnak, persze lehet otthon is kreálni egy nagyot, de ezt is illik figyelembe venni.
Olyan élővilág fenntartás otthoni kivitelben ami szinte önműködő lenne, nincs, és nem is lesz.Ahol állat van, ott van mulm, ahol meg még több, ott rengeteg.Ezért szeretem a növényezést, mert nem kell ezekkel a dolgokkal foglalkozni."...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."
-
Plero
aktív tag
Börze vegyétek-vigyétek
"Olyan nincs, hogy nincs" + www.plenter.atw.hu
-
Pá
addikt
válasz orion1025 #10831 üzenetére
És akkor mi van a kis akváriumokkal, amik be sem állnak?
Mennyi karbantartásbeli különbség van mondjuk 50-150-200-300 literes akksik között, ha van egyáltalán?
Vannak esetleg praktikák, amikkel ki lehet tolni a vízcseréket?
Pl talajszűrő, kakievő kis állatkák telepítése, ne adj isten valamiféle vegyszerek használata?''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
orion1025
őstag
Nekem 40L-s van, ebben ha valamit benézek borul is az egyensúly, mivel ekkora víztömeg nem képes tolerálni a nagyobb változásokat.Olyan akvárium meg nincs amit nem lehet beállítani, ki kell tapasztalni a tulajdonosának.Nem véletlenül nem ajánlanak nano akváriumot olyannak aki kezdő vagy csak felszínesen érdekli a téma.Algát mindenben lehet termelni, ez nincs víztömeghez kötve, de egy nagyobban például a mulm összeszedése nagyobb kihívás mint egy kisebben.Aztán függ a növényesítéstől is, mert ha sok van akkor rá tudnak akadni holmik, erre például a mohák az élő példák, vagy a limnophilia aquatica.Volt mindkettőben részem, nem esztétikus ha rájuk ragadnak a szennyeződések, és azokat le kell szedegetni.Aztán ott vannak a talajlakó halak amik összetúrják a talajt, rosszabb esetben a növényeket is kikaparják.Nekem például volt almacsigám ami a manado szintű talajba akkora krátert vájt magának estére, hogy ami ott volt az utána úszott a vízfelszínen.Tehát ezeket is kalkuláld bele, nagy akvában meg nagyobb dögök vannak, jobban tudnak rombolni is.A napi tápozást, etetést, stb apróságokat meg kikerülni nem lehet, vízcserét kitolni meg nem lehet.Ellenben figyelni kell a nitrát és szilikát szintre is, na meg ajánlatos az oxigén szintre is ránézni, mert ha este nem levegőztetsz és sok a növényed meg népes az élővilág létszáma, akkor el tudják használni.
Csodaszerek nincsenek, talajszűrő mellett meg nem nagyon maradnak meg a növények.Kakievő állatkák meg nincsenek, azok is jobb esetben elhalt növényi részeket, vagy bomló kajákat esznek.Na meg azok is potyogtatnak ugyanúgy, szóval semmi értelme nem lenne.
Aztán ott van még az a dolog, hogy egy akváriummal hadakozás el is tudja venni az ember kedvét az egésztől egy életre.Nálam is szüneteltetve volt hosszú évekig, aztán a meglévőt vettem elő a lomosból, é kezdtem el a növényezést, mert előtte akvarisztikának sem hívható valamit műveltem, szóval sokat meg lehet tanulni, de persze ehhez foglalkozni kell vele
-
mdk01
addikt
A többiek leírták a kb. a lényeget.
Én azt ajánlanám neked hogy ha nem vagy benne biztos hogy szeretnéd ezt művelni akkor vegyél hasnált dolgokat egy kb. 100-150l-es aksihoz és tedd magad próbára. Ezzel csak az lehet a baj ha nem foglalkozol rendesen a témával és az akváriummal akkor abból baj lesz és biztos vagyok benne hogy nem fogod folytatni.
Ajánlom neked hogy olvass sokat ha belevágsz hogy ne legyen igazam. Rengeteg olvasni való van neten.
Én 1évig olvastam és kérdeztem mire odaáig eljutottam hogy kb. tudtam mit szeretnék és elkezdtem összerakni, de ez még csak töredéke volt annak amit most 1 év gyakorlat után tudok.
A kérdésedre a válasz akkor hogy mindegy mekkora aksival kezdesz de min. 100-150l kellene hogy könnyebb dolgod legyen és nem túl naggyal sem hogy kevésbé fájjon anyagilag ha még sem jön össze.
A növények rengeteget segítenek az algák ellen, meg válassz bele átlagos halakat köztük olyanokat amik takarítanak is plusz RC garnit.
Ha megnézed az én aksimat tipikus példája annak hogyan lehet egy átlagos szép aksit, kevés időráfordítással üzemeltetni. Én napi 15percet foglalkozok vele, hétvégén meg 1,5-2órát, míg megnyírom a növényeket vizet cserélek, meg áttörlöm egyszer az üveget kívül-belül.
Édesvízi aksinál 1000-1500,-/literrel lehet számolni, de ebbe bútor nincs benne.
Fenntartási költsége nekem olyan 3-4000,- körül van havonta de én több helyen is tudok spórolni.
A vízcserét nem fogod megúszni de ez az egyik legolcsóbb és leggyorsabb dolog.Myk74: Köszi nyugodtan linkeld minden fele, azért fordítottam azt nem kevés időt rá hogy a kezdőknek és mindenkinek segítsek vele.
Majd lassan eltelik egy év és írok egy összefoglalót meg lehet kiegészítem árakkal is, hogy azzal is segítsek. -
Pá
addikt
köszönöm a tanácsokat mindenkinek, egyszerre vette el és hozta meg a kedvemet, szóval lehet, hogy még visszatérek kérdezgetni, de az is lehet, hogy nem.
-
Pá
addikt
Azon gondolkozom, hogy szoktam látni, ilyen irodákban meg plázákban stb nagy akváriumokat, amik egyértelműen nem hobbiból vannak ott.
Azokat, hogy tartják karban, mert nyilván nem az ott dolgozók rendezgetik... vagy erre fizetnek egy külön brigádnak, akik mondjuk hetente kimennek és rendbe teszik?
-
Anulu79
addikt
-
orion1025
őstag
válasz Anulu79 #10847 üzenetére
Én csak mosogató szivaccsal takarítok, abból is a szivacsos felével csak.Nálam nem koszolja össze a vizet, igaz csak egy kevés barna algát törölgetek vele, az meg beleragad a szivacsba amit ki szoktam nyomkodni egy kevés vízbe.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gumi és felni topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Villanyszerelés
- Háztartási gépek
- Már 70 millióan nézik a Netflix reklámos csomagját
- Felgyorsítaná a futárokat egy okosszemüveggel az Amazon
- Philips LCD és LED TV-k
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Sweet.tv - internetes TV
- World of Tanks - MMO