Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • yerico

    senior tag

    válasz capulet75 #4093 üzenetére

    Azt kell mondjam édes öcsém, hogy te leledzel tévedésben. Az, hogy egy ország elveszíti 10%-át, és mindemellett megalázó feltételekkel kénytelen békét kérni, az bizony azt jelenti, hogy vesztett. Az, hogy 1:26 volt a veszteségarány, az meg természetesen nem igaz, egy 1942-es magyar jelentésben vannak ilyen adatok, de sehol máshol. De szívesen látom a hivatkozott adataid forrását. Megjegyzem, még a wikipédia se teszi 1 milliósra a veszteségeket. Addig is ajánlom figyelmedbe akár a wikipédiát, de akár ezt az oldalt is: [link]
    Az, hogy Sztálinnak nem volt erre tartaléka, meg egy orbitális baromság, akkorra a szovjet üzemek már hadigazdálkodáson voltak, 1941 jún 22-re éppen 5-6x-os fölényben voltak a németekkel szemben pl. tankokat tekintve. A finnek meg éppen akkor kértek békét, amikor kimerültek, és a további ellenállás felesleges volt, a vonalaikat áttörték, a finn és a francia szövetség meg sehol sem volt. Az, hogy megúszták ennyivel, annak volt köszönhető, hogy a szovjet hadsereg "teljesítménye" még Sztálint is ledöbbentette, és mivel már készült a németek megtámadására, és a céljait elérte (Leningrád körüli biztonsági zóna létrehozása, a hajózás biztosítása, Leningrád - Murmanszk vasútvonal biztosítása), ezért fókuszált a komolyabb ellenfélre. A szovjet hadsereg pedig levont bizonyos következtetéseket a finn fiaskóból (mert bár nem vesztettek, és siralmasan szerepeltek, az tény, de legalább győztek.) Többek között gyártásba került a KV-1, a T-34, aminek az ellenszerét a németek csak 1943-ra lelték meg. 1942-re felfutott a szovjet géppisztolytermelés, köszönhetően a Suomi géppisztolynak.

    Az, hogy a szovjetek pofára estek, az tény, de hogy győztek, az is tény. A finnek meg vesztettek, az is tény. Lehet magyarázni bármelyiket, de ettől még tény. Tehát ne akarjuk győzelemnek eladni, ha egy ország elveszíti a területe jó részét egy másikkal szemben, mert az egyfelől röhejes, másfelől meg igen hiányos iskolai műveltséget feltételez.

Új hozzászólás Aktív témák