Hirdetés

WayteQ blog: megoldódtak az xTAB-50 pozícionálási problémái

A WayteQ xTAB-50 GPS az első, itthon is kereskedelmi forgalomba került PNA, azaz autós navigáció, amely Android alapokon nyugszik. Ennek a megoldásnak a piacra kerülésig kizárólag csak előnyeit látta mind a forgalmazó, mind pedig a szaksajtó, hiszen a kapacitív kijelző, az erősebb hardver, a gyárilag számos extra szolgáltatást tartalmazó rendszer mellett a navigációs szoftver korlátlan frissíthetősége is mind pozitívumnak ígérkezett.

Az értékesítés előtti tesztek során a gép hiba nélkül tette a dolgát. Az első piacra kerülő széria (amelynek volumenét ezres nagyságrendben mérhetjük) darabjainak zöme igazolta is a várakozásokat, ám a felhasználók néhány százaléka olyan hibáról adott visszajelzést, amelyre a cég itthoni szakemberei nem találták azonnal a megoldást, lévén nem lehetett tudni, hogy az eszköz melyik alkotóeleme okozza a problémát. Az xTAB-50 GPS esetén ugyanis teljesen véletlenszerűen előfordulhatott, hogy a készülék annak ellenére sem talált pozíciót, hogy a diagnosztikai programok azt jelezték, hogy a gép látja a megfelelő számú műholdat. Egy navigációs berendezésnél ez a hiba kiemelt jelentőségű, ezért a WayteQ felvette a kapcsolatot a készülék komponenseinek beszállítóival.

Bár azóta több új szoftververzió is érkezett, amelyek számos kisebb kényelmetlenséget megszüntettek, a lényegi probléma megoldására várni kellett. Ma már tudjuk, hogy a GPS vevő szoftveres gondjáról volt szó, amely a SiRFstar IV-es chip és az Android operációs rendszer közötti kompatibilitási problémából fakadt. Az amerikai SiRF munkatársai megtalálták a baj forrását, így a WayteQ közzétette a friss szoftvert, amellyel elhárult a hiba, a frissített készülékek egyikénél sem lépett fel újra.

A WayteQ weboldaláról is letölthető friss szoftvert a cég természetesen térítsmentesen telepíti fel központi szervizében azon ügyfelek számára, akik az otthoni frissítésre nem vállalkoznak. Egy olyan eszköznél, ahol a korábbiakban nem volt gyártói tapasztalat, sajnos előfordulhatnak nem várt problémák. A megoldással azonban megnyílik a lehetőség arra, hogy a jövőben teljes termékskála épüljön navigációs fronton is az Android rendszerre, többféle méretű és különböző extra szolgáltatásokkal rendelkező gépek kapcsán. A WayteQ xTAB-50 GPS-re az ezt követő frissítés remélhetőleg már csak akkor lesz szükséges, amikor néhány hónapon belül elérhetővé válik az eszközre az Android 4.0-s verziója.

Előzmények