TérkéPH! - avagy innen fórumozunk


E tudósításban magunk felé hajlítjuk kezünket, s egy olyan kiváló fejlesztésről számolunk be, mely szorosan kapcsolódik lapcsoportunkhoz, pontosabban a Prohardver-közösséghez.

A három (pontosabban: négy) testvérlap oldalain (Prohardver, Mobilarena, IT.news, Logout) nemcsak aktív fórumélet zajlik, hanem örvendetes módon személyes találkozókra is sor kerül. Az egyik a Ph-táborral foglalkozó topikban vetődött fel az ötlet, hogy jó lenne egy olyan térképes alkalmazás, mely alapján a tagok azt is megtudhatnák társaikról, hogy az ország/világ mely részén élnek. A javaslat szöget ütött Ronkay János Péter (RedAnt) fejébe, aki egyébként is foglalkozott már hasonló szoftverekkel, s lelkesedése nem lohadván, év elején már be is mutatta a TérkéPH! nevű alkalmazást. Úgy véljük – s ebben a fórumozók is megerősítenek –, hogy igen jól sikerült, amit az is mutat, hogy február eleje óta már több mint négyszázan helyezték el avatarjaikat a térképen.


Ott középen tömörödünk

A használat roppant egyszerű. A testvérlapok bármelyik oldalán regisztrált felhasználó rákattint a Kerülj rá! menüpontra, ekkor megjelenik egy üres térkép, amelyen Budapestnél található egy piros lufi. Ezt a lufit oda kell húzni a kívánt helyre, majd érvényesíteni a bejelölést. Ezek után a térképre felkerül a tag avatarja, melyre rákattintva az illető regisztrációs adatlapját dobja fel a program.


Azt a lufit kell megragadni a felkerüléshez

Az elmúlt időszakban sajnos szerverproblémák miatt nem működött az oldal, de mostanra szerencsére már újra elérhető. Ennek ürügyén váltottunk egy levelet az alkotóval, hogy egyrészt a munkájáról érdeklődjünk, másrészt pedig, hogy népszerűsítsük programját – sőt, elképzelhető, hogy lesz olyan is, aki, mint az eddigi fórumozók a tesztelés során, a segítségére is lehet.


A világtérkép egyelőre még hézagos...

RedAnt elmondta, hogy a februári eleji PH!-találkozón sajnos nem tudott részt venni, ám mivel érdekelték az események, beleolvasott az ezzel kapcsolatos hozzászólásokba. Itt kapta az ötletet tupacamaru „fórumtárs”-tól: „Kellene csinálni egy térképet, hogy ki honnan van.” Másfél nap múlva kint volt az első, teszt-verzió.

Bár roppant kedvezőek voltak a visszhangok, Ronkay János Péter csak igen nehézkesen tudott a térképen dolgozni, ugyanis egyetemista a Pázmány Információs Technológiai Karán, a fejlesztést egyedül végzi szabadidejében, tehát leginkább csak éjszaka tud vele foglalkozni.

Az alkalmazás mögötti technológia nagy vonalakban két részből áll. Az egyik a Google Maps API-ra épülő kliensoldali (JavaScript) kód, ami a térkép megjelenítéséért felel. A másik fele a szerveroldali program (PHP+PostgreSQL). Ennek része a visszaigazolásokat ellenőrző robot, amely kihasználja a PH! motorjának kedvező felépítését, és privát üzenetek formájában kommunikál a fórumozókkal. Ez biztosítja, hogy más fórumozó nevében ne lehessen adatokat megadni a TérkéPH!-nek. RedAnt illő visszafogottsággal megjegyezte még, hogy szó sincs spanyolviasz feltalálásáról, ugyanis már hazánkban is jelentős számú ilyen projekt működik, számára kedves például a jo-hely.hu, emellett ő is fejlesztett már egy korábbi projektben a mostanihoz hasonló technikával, igaz, akkor még csak egy Drupal modulon keresztül – a taborhelyek.hu oldalán nomád táborhelyekről szóló információkat lehet egymással megosztani, amivel elsősorban a cserkészvezetők munkáját akarták megkönnyíteni.


A műholdképet színesítjük

A tesztelés szokásos buktatóin kívül felmerültek egyéb problémák is. A tárhelyet jelenleg egy civil szervezet adja, a szerver egy gimnáziumban van elhelyezve. Önmagában ez az alkalmazás nem jelent nagy terhelést, de ha a forgalom túlságosan megnövekedne, valószínűleg át kell helyezni az egészet egy fizetős tárhelyre – RedAnt nem szeretne visszaélni házigazdái jóindulatával. A közelmúltban volt egy súlyosabb gond is a szerverrel, aminek következtében az oldal hetekig elérhetetlenné vált. Szerencsére a probléma elhárult, és remélhetőleg nem is jön elő a következőkben. RedAnt szerint gondot jelent az is, hogy némely elterjedtebb böngészők nem tudnak ilyen nagy számú (több mint 400) pontot megjeleníteni. Erre jelenleg megoldást csak az alternatív böngészők használata nyújt, például az Opera és a Firefox újabb változatai – Internet Explorer esetében sajnos gyakoriak a működési hibák. Hosszabb távú megoldás lehetne talán, ha egy időben csak korlátozott számú pont lenne megjelenítve, például távolabbi nézetben a városok helyén csak egy jel jelenne meg, és nagyításnál válnának külön az egyes avatarok. Itt azonban belefutunk a harmadik problémába, a projektre jutó idő mennyiségébe, ami RedAnt számára mostanság igencsak korlátozott, egy ilyen átalakításhoz pedig sok mindent az alapoktól kéne újraírni.


Hát így...

Pedig ötletek lennének. Felmerült például az, hogy egy ember ne csak a lakhelyét, hanem még egy-két egyéb helyet is megadhasson – munkahely, iskola, kolesz… – feltehetően érdekes dolgok derülhetnének ki. Jó lenne megoldani az előbb említett problémát is, mivel távolabbi nézetben amúgy is takarják egymást az avatarok, elég lenne a közeliek helyén csak egy szimbólum megjelenítése. Egy további terv, hogy a pontokat lehessen KML formátumba exportálni, így a Google Earth programmal is lehetne böngészni őket.


Grafiqs mint szerencsés fővárosi, a házukra tudott telepedni

Mint írta, Ronkay János Pétert a felhasználók számának gyors növekedése egészen elképesztette, kis hobbi-projektnek szánta, nem is sejtette, hogy ennyire népszerű lesz. Nagyon sokan segítettek neki tesztelni, hibákat felderíteni és javítani, amit ezúton is köszön, s mi ezt szívesen továbbítjuk, mint ahogy azt a bátorítást is – mivel technikailag nem igazán bonyolult az eljárás –, hogy még sokan próbáljanak meg hasonlót csinálni, és szülessen még sok hasznos magyar webalkalmazás.

Hirdetés