Rekordösszegű bírság francia mobilcégeknek

A francia versenyhivatal árkartellezés miatt rekordösszegű, összesen több mint félmilliárd eurós büntetést szabott ki az ország három legnagyobb mobilszolgáltatójára: a France Télécom tulajdonában lévő Orange-nak 256 millió euró, a Vivendi Universal mobilszolgáltatójának, az SFR-nek 220 millió, a Bouygues Télécomnak pedig 58 millió eurós bírságot kell fizetnie.

A 2002-ben az UFC Que-Choisir fogyasztóvédelmi csoport bejelentése nyomán elkezdett vizsgálat feltárta, hogy a három, Európa más országaiban is jelen lévő cég 1997 és 2003 között havi rendszerességgel megosztotta egymással az új és a szerződéseket felmondó ügyfelek számára vonatkozó bizalmas információkat, 2000-2002-ben pedig piaci részesedésük stabilizálása céljából még a kereskedelmi stratégiájukat is összehangolták. Az Orange "alaptalannak és aránytalannak" nevezte a büntetést, az SFR azonnal bejelentette, hogy fellebbez, a Bouygues szóvivője viszont nem nyilatkozott. A bírság a három cég egyéves árbevételének 3,5 százaléka, jóval elmarad tehát a francia versenyjogi szabályozás szerint maximálisan kiszabható, a forgalom 10 százalékának megfelelő tételtől. Ez magyarázza, hogy a verdikt kihirdetése után mindhárom cég részvényárfolyama emelkedett, az France Télécomé 1,3, a Vivendié 1,5, az SFR-é pedig 0,5 százalékkal.

A kárvallott fogyasztók, akiket az UFC becslése szerint a szóban forgó időszakban minimum 1,2 milliárd eurós veszteség ért, kártérítési pereket indíthatnak. A mobilcégek számára kedvező körülmény, hogy a francia jogrend nem ismeri a csoportos perindítás – class action – fogalmát, így a kárvallottak számára erőik egyesítése nem lesz könnyű feladat.

Előzmények

Hirdetés