Ovi Store: Részletek, tapasztalatok, korlátok

Döcögve ugyan, de világszerte elindult a Nokia online boltja, mely hatvan különböző Series 40 és Series 60 telefon számára kínál letölthető alkalmazásokat, csengőhangokat, háttérképeket, videókat és más tartalmakat. Az indulás körüli technikai nehézségek, a szerverek lassúsága, a szolgáltatás akadozása és időnkénti elérhetetlensége komoly árnyékot vetett a debütálásra, mely miatt John Strand, a Strand Consult feje egyszerűen dinoszaurusznak nevezte a gyártót, kiemelve, hogy az App Store ellen hadba állított Ovi Store a jelen formájában egyáltalán nem váltja be a hozzá fűzött komoly elvárásokat. A legtöbb portál szintén katasztrofálisnak minősítette a kezdeti bonyodalmakat, és a száraz tény valóban az, hogy a Nokia nem készült fel kellően az ötvenmillió érdeklődő kiszolgálására. A finn gyártó ugyan gyorsan felismerte a problémát és szinte azonnal bővítette is szerverkapacitását, de a szolgáltatás továbbra sem szárnyal.

Az Ovi Store hibái azonban sokkal mélyebben gyökreznek, mint a szerverek lassúsága. A húszezres katalógust böngészve már első ránézésre is feltűnik, hogy az alkalmazások száma nem olyan magas, ráadásul a megvásárolható szoftverek jelentős része sokkal drágább is, mint a nagy konkurens hasonló ajánlatai. A dolog hátterében egyértelmű okok állnak, ugyanis amíg az Apple 99 dollár ellenében minőségi dokumentációt, könnyen használható fejlesztői készletet, kódsorszintű támogatást és gyakorlatilag korlátlan számú alkalmazás értékesítését kínálja, mellyel egyfajta közösséget is épített az iPhone köré, addig a Nokia alkalmazások fejlesztése sokkal költségesebb és körülményesebb, ráadásul az Ovi Store magánszemélyek előtt nem is nyitott. Az „ovi” szó finnül annyit jelent, hogy „kapu”, és úgy tűnik, hogy ez a kapu nem áll nyitva a lelkes fejlesztői tábor előtt.

A publish.ovi.com kezdőoldal szerint egyszerűen lehet alkalmazásokat közzétenni az Oviban, ám az egyszeri fejlesztő a regisztrációs lapon sem jut túl, ugyanis ott kötelezően cégnevet és céges adószámot kell megadni, vagyis elszánt magánszemélyek csak maximum mint egyéni vállalkozók tehetik közzé tartalmaikat, akkor is ha azt egyébként ingyen osztanák meg a nagyvilággal. A biztonság érdekében természetesen minden alkalmazás előzetes moderáláson megy át, akárcsak az Apple megoldása esetében, de igen komoly eltérés, hogy ha az alkalmazás nem Flash vagy Widget alapú, akkor azt előzetesen hitelesíttetni is kell. Java midlet esetén ez Java Verified, Thawte vagy VeriSign, Symbian szoftver esetén pedig Symbian Signed vagy Symbian Express Signed tanúsítvány megszerzését jelenti. Ez azonban egyáltalán nem olyan olcsó, ugyanis a Symbian tanúsítvány kiállításához először is kell egy éves 200 dollárért vásárolható Publisher ID, mely a regisztráció során nem fogad el ingyenes szolgáltatónál fenntartott email címet, majd alkalmazásonként újabb több tíz vagy akár több száz dollárba kerülhet a Symbian Signed engedélyezési procedúra is, attól függően, hogy a szoftver az operációs rendszer mélyebb bugyraihoz is hozzá kíván-e férni, vagy sem. Ezen momentumok szinte ellehetetlenítik az ingyenes és olcsó szoftverek létezését, vagyis az Ovi Store inkább csak a nagyok játszótere lehet.

Az online bolt működése és szabályrendszere persze még sokat változhat és korábban arról is szó esett, hogy a Nokia esetleg átvállalja majd a tanúsítási hercehurcát, de ezzel kapcsolatban azóta is nagy a csend. A cég szóvivője azonban azt elárulta, hogy a tartalmak elérése régiónként eltérő, valamint szolgáltatói igények szerint területileg korlátozásra kerültek a VoIP szolgáltatást kínáló megoldások is. Az Ovi Store később automatikus moderálással is rendelkezik majd, vagyis ha egy bizonyos tartalom kapcsán aggályok merülnek fel, akkor az automatikusan eltávolításra kerül. A katalógusban szereplő tételeket jelenleg is lehet minősíteni, valamint lehet hozzá rövid teszteket és észrevételeket írni, illetve ismerősöknek is lehet ajánlani őket. Vásárolni Magyarországon egyelőre csak hitelkártyás fizetéssel lehet, ugyanakkor az év hátralévő részében várhatóan a szolgáltatói számlázás is elérhetővé válik, de ezt egyelőre csak Anglia, Ausztrália, Írország, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország és Szingapúr lakói élvehetik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés