Hirdetés

Objektív módon mérnénk az okostelefonok hangját, de kellene egy kis segítség!

Úgy látjuk, hogy sok ember számára egyre fontosabb tényezővé válik egy okostelefon vásárlásakor, hogy az milyen minőségű hangot tud magából kipréselni a fejhallgató kimeneten keresztül. Érthető igény ez, hiszen a készülékek fejlődésével és a memóriakártyák árának csökkenésével az átlagemberek számára szinte teljesen feleslegessé vált bármilyen más zenelejátszó eszköz (Walkman, Discman, MP3-lejátszó) cipelése; iPodot tapasztalatom szerint szinte csak azok vesznek, akik sportoláshoz használják. Mondjuk nekem is van egy régebbi, hogy a tesztkészülékek cserélgetésétől függetlenül tudjak zenét hallgatni, de ez egy másik kérdés.

Mindezt csak tetézi, hogy már évek óta foglalkozunk különféle audiokiegészítők bemutatásával például a TDK blogban vagy az Apple blogban; mindkét helyen fül- és fejhallgatók, hangszórók és egyéb csodák kerülnek bemutatásra, ami időről időre komoly kihívás elé állít minket. Folyamatosan próbáljuk képezni magunkat ezen a területen, a TDK LoR nyereményjátékok kapcsán pedig azt reméltük, hogy a kedves olvasók tudása is el tud egy kicsit mélyülni, de az a helyzet, hogy a szerkesztőség tagjai közül talán én vagyok az egyetlen, aki hasonló lelkesedéssel tud egy fejhallgatóhoz hozzáállni, mint egy okostelefonhoz. Ráadásul még ez a hozzáállás sem feltétlenül adja meg azt a tudást és hallást, ami ahhoz kéne, hogy egy csúcskategóriás fejhallgatót a lehető legobjektívebben be tudjak mutatni. Az összehasonlításban mondjuk sokat segítenek az Audiocheck-féle The Ultimate Headphones Test hangfájljai, valamint az, hogy az évek során tényleg sok tucat fejhallgatót volt már alkalmam kipróbálni, de ettől függetlenül az a helyzet, hogy ez egy nehéz műfaj. Ugyanarról a termékről még a szerkesztőségen belül is nagyon meg tudnak oszlani a vélemények, egyikünk szerint tökéletes a hangzása, a másik szerint túl vannak húzva a magas hangok, a harmadik szerint azokkal nincs gond, de a középtartomány erőtlen. Ilyen problémák egy okostelefon vagy egy táblagép kapcsán nem szoktak előjönni, szökőévente egyszer van, hogy nem egy véleményen vagyunk.


A GSMArena.com tesztje jónak tűnik. Forrás: GSMArena.com

A fentiek miatt hosszú ideje nyálcsorgatva nézzük a GSMArena.com különféle audiotesztelési metódusait, amelyek segítségével tudják mérni azokat a dolgokat, amiket mi nem. Hangminőség beszélgetés közben, hangminőség zenelejátszáskor, rengeteg szám szép táblázatban, talán egy kicsit túlzás is, mert az átlagember nem feltétlenül tudja értelmezni azt, hogy mi az a dinamikatartomány és ott melyik érték a jobb, de kellő edukációval szinte biztos, hogy lenne értelme az efféle teszteknek.

Ehhez szeretnénk most olvasóink segítségét kérni, mert bár az elmúlt egy évben több hangtechnikussal és a hangokhoz értő ismerősünkkel beszélgettünk, de az a helyzet, hogy nem jutottunk előrébb, valahogy csak nem állt össze egy olyan tesztkörnyezet, amit tudnánk használni, pedig sok ígéretet kaptunk. Pedig nincsenek nagy igényeink és biztosak vagyunk benne, hogy különösebben nagy anyagi befektetés nélkül is megvalósítható lenne a dolog. Arra vágyunk, hogy tudjuk mérni a felhasználók által tényleg érzékelhető dolgokat az eszközök hangkimenetelénél; van-e alapzaj, zavaró-e, érezhető-e áthallás, az ember által is észlelhető hangtartományt meg tudja-e szólaltatni a kütyü. Nyilván lehetne mindenféle számokat írni, de nincs értelme mondjuk azt vizsgálni, hogy 23 vagy 25 kHz-nél van-e a plafon, úgysem halljuk sem mi, sem az olvasóink. De ha 10 kHz-nél magasabb hangok már nem jönnek ki egy telefonból, azt jó lenne tudnunk, mert az már befolyásol is dolgokat. Ha lenne módszer a hangszórók, fejhallgatók, fülhallgatók precízebb és összehasonlítható mérésére, az lenne a hab a tortán.

Egy ilyenünk például van
Egy ilyenünk például van

Mindezt úgy kellene megoldani, hogy ne kelljen vennünk mondjuk egy APx582-es hanganalizálót 19 ezer dollárért; azzal biztos nagyon jó adatokat kapnánk, de azért nem ez a cél. Végtelen időnk sincs a dologra, az semmiképp nem jó, ha egy-egy készülék kapcsán órákat kell szöszmötölni ahhoz, hogy kapjunk egy adatot. Technikánk egyébként van, rendelkezünk például egy Focusrite Saffire 6 USB-s külső hangkártyával, mikrofonok is akadnak a szerkesztőségben. Amire tehát szükségünk lenne, az egy precíz és hasznos módszer a teszteléshez, lehetőleg szakemberektől, akik biztosak is a megvalósíthatóságban. Ha mindezt emailben tudnánk megkapni, az lenne a legjobb, és persze előre is köszönjük!

Idén egyébként tervezünk fejlesztést a kamerateszteknél is, illetve bizonyára sokaknak feltűntek a korábbiaknál hosszabb és velősebb hírek, illetve a hangalámondásos videók is. Szóval pörgünk azon, hogy jobbak legyünk!

Bocha

Azóta történt

Előzmények

  • Apple kezében a Beats Audio?

    Várhatóan 3,2 milliárd dollárért vásárolja fel a streaming zenei szolgáltatásairól és a prémium fülhallgatóiról ismert kaliforniai vállalatot az Apple.

  • Apple blog: JBL OnBeat Rumble bemutató

    A gyártó legújabb vezeték nélküli hangszórója járt nálunk, ami iszonyatos méretével és hangerejével hívja fel magára a figyelmet.

  • Apple blog: JBL Pulse bemutató

    Nem szól jól, de elképesztően látványos a JBL új hordozható hangszórójának külseje, mely ennek megfelelően megosztja az embereket.

Hirdetés