Új csúcsmodell a Huaweitől: Mate 10 Pro

Többféle változatban érkezik a Huawei felső kategóriás eszköze, nálunk a Mate 10 Pro lesz kapható, valamint jön egy Lite verzió is kedvezőbb árfekvésben.

Az idei év utolsó, minket is érintő, nagy horderejű termékbejelentését a Huawei celebrálta. Túl vagyunk a Galaxy Note 8, a Pixel 2, az iPhone X, a OnePlus 5, a Zenfone 4 Pro, a V30 és a Nokia 8 bejelentésén, a kínai gyártó október 16-áig húzta a Mate széria frissítését, ami nem meglepő módon Mate 10 néven kerül hamarosan a boltokba. És ha már láttuk az előzményeket, akkor nyilván elég sok elvárást is támasztottunk az utoljára érkezővel szemben, amit a Huawei igyekezett meg is ugrani.


[+]

A müncheni eseményen egy egész széria mutatkozott be, a "sima", utótagok nélküli Mate 10 mellett megjött a Mate 10 Pro, ennek luxusváltozata lesz majd a Porsche Design Huawei Mate 10, illetve felbukkant egy Mate 10 Lite is. A fókusz azonban egyértelműen a Mate 10 Próra irányul, de ha alaposan megnézzük a sima Mate 10-et, akkor látni fogjuk, hogy az eltérések jobbára a külsőt érintik, mert a Huawei-nél úgy döntöttek, hogy bár most a 18:9-es kijelzővel szerelt telefonok számítanak menőnek, bizonyára lesznek, akik maradnának a jól bevált képaránynál. És a Mate 10 pont ezt hozza, ugyanaz a hardver, ugyanazok a funkciók, de a kijelző 5,9 hüvelykes, 16:9-es felbontású, hogy azoknak is legyen opciójuk, akik a valamiért ezt a nyújtott megjelenítőt nem favorizálják.


[+]

A Mate 10 Pro viszont illeszkedik a friss csúcsmodellek közé a külsejével, 6 hüvelykes, 18:9-es, 1080 x 2160 pixeles felbontású HDR OLED kijelzőt tettek az előlapra, ami eléggé ki is tölti a rendelkezésre álló helyet. A Huawei ezt a változatosság kedvéért FullView Display névvel illeti. Noha nem ez az első alkalom, hogy egy Huawei készüléken OLED technológiát találunk (a Porsche Design variánsnál már így volt korábban), de nagy számban eladott modellen most először alkalmazza a gyártó ezt a technológiát. Ennek megfelelően a képminőség igen jó, a kontrasztarány kvázi végtelen, a fényerőre sem lehet panasz, jól áll a telefonnak az élénk színekkel operáló panel. A 150,5 x 77,8 x 8,2 milliméteres, sima Mate 10 ellenben 730 nites, 1440 x 2560 pixeles RGBW HDR panelt kapott az IPS fajtából, 16:9-es képaránnyal és IP53 védelemmel. A Porsche Design Huawei Mate 10-ról külön beszámolóval jelentkezünk.


[+]

A 154,2 x 74,5 x 7,9 milliméteres Próra visszatérve, a vékonyra vett kávák miatt a cég illetékesei azt mondják, hogy egy 6 inches kijelzővel szerelt telefont kapunk akkora méretben, mint egy átlagos, 5,5 hüvelykes megjelenítővel szerelt gép. Az ujjlenyomat-olvasó visszaköltözött hátulra (előre nem fért el), de a szelfikamerának maradt hely a kijelző felett. Alul nyilvánvalóan Type-C csatlakozót látunk majd, viszont két dolgot nem fogunk megtalálni sehol, akárhogyan is forgatjuk a telefont, ugyanis nincs 3,5 mm-es jack csatlakozó, illetve microSD-t sem lehet a készülékbe beletolni. Előbbi kapcsán persze elhangzott, hogy a jack furat túl sok helyet foglal el belül, illetve állítólag a mellékelt headset szipi-szupi hangminőségre képes (ezt hamarosan kipróbáljuk egy teszt során), valamint kapunk a dobozban egy átalakítót is, hogy használhassuk a régi fejhallgatóinkat. Kérdésünkre azt is megígérték, hogy a Huawei hamarosan piacra dob egy olyan adaptert is, ami megoldja, hogy egyszerre működjön a töltés és a zenehallgatás, ez főleg hosszabb repülőutakon jöhet jól. A microSD hiányát nyilván azzal indokolják, hogy visszafoghatja az UFS 2.1-es belső tárhely sebességét egy lassabb bővítőlapka, illetve úgy gondolják, hogy a 128 GB-os belső tárhely alapvetően szinte bárkinek elég kéne legyen.


[+]

Ha már a hardverről esik szó, akkor említsük meg, hogy a várakozásoknak megfelelően a Kirin 970-es chipset dübörög a burkolat alatt 6 GB RAM társaságában, ennek munkáját egy 12 magos GPU, egy Mali-T72MP12 segíti, valamint az az NPU (Neural-network Processing Unit), amire nagyon büszke a gyártó, mert a mesterséges intelligenciát hívja segítségül rengeteg feladat kapcsán. Ráadásul van hozzá publikus API és SDK is, a Huawei bízik benne, hogy a külső fejlesztők is kihasználják majd az NPU lehetőségeit, de ők maguk is számos funkciónál támaszkodnak rá. Ilyen az energiagazdálkodás, a képfelismerés, a hangfelismerés, a fotózásnál a bokeh hatás, vagy az a Machine Learning technológia, amit már az 5.0-s verziótól támogat az EMUI, s ami a gyártó szerint szavatolja, hogy 18 hónappal a megvásárlás után is ugyanolyan fürge marad a rendszer, mint amikor a felhasználó először bekapcsolta a telefonját. Ezt a funkciót persze nehéz jól kommunikálni, de a szerkesztőségben akad olyan Mate 9, amire az elmúlt egy évben 132 alkalmazás került fel és valóban nem érezni, hogy bármennyivel is lassabb lenne, mint amilyen új korában volt.


[+]

A készülékház immáron IP67-es védelmet kapott, úszni ne menjünk vele, de egy kisebb esőt ki fog bírni különösebb probléma nélkül. A hátlap négy irányba hajlított üvegből készül, az oldalsó részek fémből vannak, összesen négy színben lesz elérhető, sötétkékben, szürkében, rózsaarany árnyalatban és barnában. Itthon a szürke és a barna kerül majd először piacra, a kéket viszont nagyon sötétnek képzelje el az olvasó, inkább fekete, de a hátlapon a kamerákat kissé kiemelő "signature stripe", azaz világosabb sáv ebben az esetben is feltűnő.


[+]

Itt megint két kamerát találunk, a fókuszálást négy technológia ötvözete biztosítja, egyrészt van PDAF, lézeres segédfény, mélységérzékelés és kontraszt alapú fókusz, a Huawei szerint 25%-kal gyorsabb a képfeldolgozás sebessége, ráadásul a P10 Plus-hoz hasonlóan ebben is Summilux kategóriás Leica lencséket találunk. A metodika nem változott, az RGB szenzor (F/1,6) 12 megapixeles, a monokróm párja (szintén F/1,6) 20 megapixeles érzékelőt kapott, ezek összedolgozásából próbálja az algoritmus a legjobb képet előállítani, s itt már segít a mesterséges intelligencia is.


[+]

A Huawei szerint ugyanis amellett, hogy Pro módban megadják a lehetőséget egy csomó paraméter babrálásához, az átlagos felhasználók az automatikára bízzák inkább a dolgokat. Fotózásnál pedig ezt segíti az NPU azzal, hogy több milliónyi képpel megtanították arra, hogy felismerje a témákat és az ezekhez ideális beállításokat használja. Meg tudja állapítani, hogy éppen egy arcot, egy tájat, vagy egy tál gusztusos pacalt akarunk-e épp lefotózni és igyekszik olyan paramétereket használni, amitől az adott téma a leglátványosabb képet eredményezni. Ha egy csoportképet csinálunk, akkor a hátrébb álló emberek arca is éles maradhat, de van mozgáskövető fókusz is, hogy el tudjunk kapni ideális pillanatokat anélkül, hogy a végeredmény homályos lenne. Nyilván ehhez az sem árt, hogy a kamerából az optikai stabilizátor sem hiányzik. Az előlapi kamera 8 megapixeles, itt ugyan csak egy lencse dolgozik, de a mesterséges intelligencia a bokeh hatás elérése kapcsán itt is besegít.

A rendszer is frissült, mostantól EMUI 8.0-t találunk a friss Huawei telefonokon, a felület és a Kirin 970 kombinációját a gyártó Huawei AI Engine-nek nevezi. Az előbbi elég komoly számbeli ugrás a legutóbbi 5.1-ről, de ennek elsősorban az az oka, hogy az aktuális Androidhoz igazodik, ami most szintén 8.0-s verziónál tart. És persze ez van a Mate 10 Prón is, erre épül rá az EMUI, ami egy csomó változást hoz magával. Egyrészt próbáltak a mesterséges intelligencia köré funkciókat építeni, ilyen mondjuk, hogy a telefon felismeri, hogy este olvasgatsz (hány óra, milyen fényviszonyok vannak, milyen helyzetben tartja a júzer a telefont, volt-e már ilyen máskor, a böngésző van-e megnyitva, lassan gördíti lefelé az oldalt) és felajánlja a kékfény-szűrő bekapcsolását. Van egy csomó alkalmazásnak új, fektetett nézete (például a levelezésnek), amikor egymás mellé rak oszlopokat, egyébként is minden felületet átdolgoztak, hogy 18:9-en jól nézzen ki. Kapunk egy opcionális lebegő gombot, ha ki akarjuk váltani az alsó navigációs sávot, van egykezes mód, illetve a felugró értesítésekre rábökve automatikusan osztott képernyőre vált, ha mondjuk épp filmet néztünk, vagy neteztünk, a másik oldalra az értesítéssel kapcsolatos alkalmazást betöltve.


[+]

Messze van ugyan a Samsung DeX tudása, de a Huawei is elindult abba az irányba, hogy a telefont egy Type-C-HDMI kábellel monitorra kötve desktop jellegű felületet adjon. Mivel nincs dokkoló, ezért az esetleges perifériákat (egér, billentyűzet) Bluetooth kapcsolaton tudjuk a készülékhez kapcsolni, viszont funkcionalitásban az amúgy EMUI Desktopnak nevezett megoldás egyelőre elég korlátozott. Viszont a telefon ebben az állapotban is tud hívást fogadni, lehet rajta üzeneteket írni, szóval nem szűnik meg telefonként működni. Első próbálkozásnak oké, de látszik, hogy ezen még sokat kell dolgozni.


[+]

A hátlap alatt 4000 mAh-s akkumulátor dolgozik, a Kirin 970 és az NPU elég takarékos elvileg, mert a Huawei 22 órányi netezést és videolejátszást, 25 óra óra telefonbeszélgetést és 80 óra zenelejátszást irányoz elő egyetlen töltéssel. És a cég saját gyorstöltési megoldása, a SuperCharge is rendelkezésre áll, amivel 30 perc alatt 58%-nyi energiát lehet a telepbe rámolni.


[+]

Adatkommunikációs szempontból igen előremutató a Mate 10 Pro. Bár a kétkártyás verziók most is csak dual-standby módban működnek, de mindkét kártya felmehet 4G hálózatokra, mindkettő esetében elérhető a VoLTE, a beszélgetési hangminőséget a mesterséges intelligenciára támaszkodó zajszűrés szavatolja, a hálózati sebesség pedig Cat.18-as, ami elméletben 4x4 MIMO használatával 1,2 Gbps is lehet. Persze nem árt, ha ezt az operátorok is támogatják majd.


[+]

Hogy mindez mennyibe fog kerülni? Nos, a hazai árakra egyelőre várnunk kell, a nemzetközi árak ismertek. A Mate 10 Pro 799 eurón nyit, ha átszámítjuk és a szokásos terheket hozzádobjuk, akkor valahol 260 és 280 ezer forint között fog talán megállni itthon. A 699 eurós, "sima" Mate 10 nálunk nem lesz kapható, egyelőre a Porsche Design verzió áráról sem beszéltek, de a célcsoportnak ez nagyjából mindegy is. A Mate 10 lite is megjött 350 euróért, a megnyirbált szolgáltatáskínálat mellett kedvezőbb árat is kapnak majd a vásárlók. A hazai forgalmazás a hónap végén indul el, akkor fogjuk majd tudni a magyarországi árakat is, de úgy hírlik, hogy az előrendelés akció keretében 360 fokos kamerát kapnak ajándékba a vásárlók. Teszt hamarosan.

Azóta történt

Előzmények

  • Huawei Mate 10: október 16, München?

    A fenti dátumot és helyszínt egy lengyel hírportál szellőztette meg. A Mate 9 folytatása két kiszerelésben, kávamentes csúcsvariánssal érkezhet.

Hirdetés