MWC 2019: A Xiaomival is összefog a Light.co

Elsőre és sokadjára is roppant furcsa a Light.co 16 kamerás prototípusa, ami tömegtermék helyett a kaliforniai vállalat szakértelmét hivatott demonstrálni a legkülönfélébb látószögű és paraméterű kamerák összehangolásában. Az első okostelefon, amely a Light rendszerét használja, a Nokia 9 PureView, méghozzá két színszűrős és három monokróm egység összedolgozásával, azonos optikai paraméterek mellett. Ilyen kötöttségek azonban nincsenek, a partner dönthet a kamerák száma, látószöge és szenzortípusa tekintetében.


(forrás: The Verge) [+]

A HMD Globalnak nincs kizárólagos joga a Light megoldásait használni, amely most a Xiaomival jelentett be partneri megegyezést. Nem véletlen: a kínai márka tavaly dedikált kameraszekciót hozott létre vállalaton belül, és az eddigi visszajelzések alapján a három látószögű hátlapi kamerával szerelt Mi 9 nagyon erős lett álló- és mozgóképek rögzítésében. Persze itt még a Light nem vett részt a fejlesztésben, a jövőben mindenesetre több optika bukkanhat fel a MIUI-s mobilokon.


A Nokia 9 PureView hátlapi kameraötöse [+]

A Light egyébként a szoftveres algoritmusért, illetve a szenzorjel és a telefon hardverkomponenseinek összehangolásáért felel, lapkákat vagy optikákat maga nem gyárt. Ezért volt fontos lépés pár napja a Sonyval köttetett egyezség: nem a mobilos divízióval, hanem a népszerű kameraszenzorok részlegével jutottak szerződésig.

A Xiaomi Mi 9 és a Mi 9 SE (fent) három kamerát visel hátul, de még nem a Light hangolja őket össze
A Xiaomi Mi 9 és a Mi 9 SE (fent) három kamerát visel hátul, de még nem a Light hangolja őket össze [+]

Esélyes tehát, hogy a vállalattal kapcsolatba hozható fotós rendszerek a jövőben a japának lapkáit használják majd. Legkorábban a Nokia 9 PureView tesztelésekor kapunk válasz tarra vonatkozóan, hogy az efféle elgondolás mennyire járható út, néhányat egyébként már a kiállításon kattintottunk vele, ahol Mahesh Makhijanival, a Light termékigazgatójával is összefutottunk.

MWC 2019 utazásunkat a SEAT támogatta.

Hirdetés