Tizedére esett a Nokia nyeresége

A gazdasági válság a távközlési szektort sem kerülte el, így a Nokia a várakozásoknak megfelelőn igen gyenge, de továbbra is nyereséget negyedévről számolt be. A cégcsoport teljes bevétele 9,274 milliárd euróra csökkent, mely az előző év azonos időszakához képes 26,7, míg az előző negyedévhez képest 26,8 százalékos visszaesést jelent. A nettó nyereség azonban még ennél is nagyobb mértékben, 55 millió euróra mérséklődött, szemben az egy évvel korábbi 1,531 milliárd illetve az elmúlt negyedéves 492 millió eurós értékkel. A gyártó pénzügyi eredményeit elsősorban a hálózati részleg, azaz a Nokia Siemens Networks 361 millió eurós vesztesége rántotta vissza, melyre a nemrég felvásárolt Navteq 120 millió eurós eredménye is rátett egy lapáttal.

Az elmúlt negyedév során a teljes távközlési piac 14 százalékkal szűkült, azaz körülbelül 255 millió készülék talált gazdára , melyből a finn óriás 37 százalékos szeletet hasított ki magának a 93,2 millió leszállított mobillal. Az egy mobiltelefonra vetített átlagos eladási ár 71 euróról 65 euróra mérséklődött, mely jól jelzi, hogy a kereslet az olcsóbb ajánlatok irányába mozdult. Az elmúlt negyedév során a Nokia 5800 XpressMusic készülékből összesen 2,6 millió talált gazdára, vagyis piaci bevezetése óta több mint 3 millió példányban kelt el, mely igazolja az elemzők azon állítását, hogy az érintőkijelzős modellek komoly lehetőségeket tartogatnak a finn gyártó számára. A januártól márciusig tartó negyedév során összesen 5 millió Nseries és 3 millió Eseries készülék kelt el, mely az okostelefonok piacának bővülése ellenére is visszaesést jelentett.

A finn óriás piaci részesedése várhatóan növekedni fog a második negyedév során, melyet számos mérsékelt árú és multimédiás készülék piaci bevezetése is megerősíthet. A gyártó becslései szerint a teljes távközlési piac idén körülbelül 10 százalékkal zsugorodhat. A pénzügyi stabilitás elérése érdekében nemrég igen komoly átalakításokat jelentett be a Nokia, melytől azt reméli, hogy a jelenleg 0,9 százalékra csökkent haszonkulcsát ismét 10 százalék fölé tudja majd emelni, mely az év második felében tovább is emelkedhet.


Nokia 5800 XpressMusic

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés