Megjelent a Tungsten T5 kéziszámítógép

Hirdetés

A vártnál két nappal korábban mutatta be a palmOne új Tungsten T5 kéziszámítógépét. A 416 MHz-es Intel Xscale processzorra épülő rendszer összesen 256 MB flash memóriával rendelkezik, amelyből 41 megabájtot az operációs rendszer foglal el, a maradék pedig részint programok és felhasználói adatok tárolására használható, részint (160 MB) a készüléket egy számítógépre csatlakoztatva külső tárolóként használható, akárcsak egy USB-pendrive. A flash természetéből adódóan nem igényel frissítést, vagyis adatvesztés az akkumulátor lemerülése esetén sem fenyeget.

A Tungsten T5-tel a gyártó egy újfajta csatlakozót is bevezetett: az eddig alkalmazott Universal Connectort a jövőben a Multi Connector fogja leváltani, amellyel a kézigép akkuja USB interfészen keresztül is tölthető, és amely audiokimenetként is funkcionál. Szerencsére az adatcsere nincs kábelekhez kötve: az infravörös port és a Bluetooth integrált szolgáltatásként jelenik meg, mellettük MMC és SD memóriakártyákat, valamint SDIO bővítőkártyákat támogató foglalatot találunk – ez utóbbiak révén többek között a Wi-Fi-hálózatokra való kapcsolódás is lehetővé válik.

A transzflektív kijelző 320x480 pixel felbontású, több mint 65 ezer színt jelenít meg, és mind fektetve, mind állítva használható. A T5-ös elődeivel ellentétben nem csúsztatható össze, mérete így 121 x 79 x 15 mm. Operációs rendszerként a PalmOS 5.4 (nem pedig a várva várt PalmOS Cobalt) teljesít szolgálatot, a szoftvercsomag böngésző, e-mail kliens, RealPlayer médialejátszó és más hasznos alkalmazások mellett tartalmazza a DataViz Documents To Go csomagját, amellyel Word-, Excel- és PowerPoint-kompatibilis dokumentumok, prezentációk készíthetők és szerkeszthetők.

Az Európában november elejétől kapható Tungsten T5 ajánlott kiskereskedelmi ára 429 euró, a készülékhez felár ellenében kezdettől sokféle kiegészítő (alumínium és bőrtok, dokkolóegység stb.) lesz megvásárolható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés