Linuxra költözik a Palm OS

A PalmSource bejelentette, hogy megkezdték egy Linuxon alapuló Palm OS-verzió fejlesztését. Annak ellenére, hogy ez jelentős változás a mobil operációs rendszer életében, a felhasználók nagyobb része nem fogja a különbséget észrevenni. A Palm OS felhasználói felülete és a PalmSource személyiinformáció-menedzselő (PIM) alkalmazásai ugyanis változatlanok maradnak. Ezen kívül azok a fejlett képességek, amelyeket a PalmSource épített a Palm OS Cobalt szoftver keretrendszerébe, szintén részét fogják képezni a rendszer linuxos verziójának.

A PalmSource továbbra is elérhetővé teszi a Palm OS Garnet és Cobalt operációs rendszereket azon licencelők számára, akik ezt igénylik. A cég arról később dönt – a licenctulajdonosok visszajelzéseinek függvényében –, hogy folytatja-e a nem Linux-alapú (azaz régebbi) operációs rendszereinek fejlesztését.

Miért?

A cég által közzétett hivatalos állásponton kívül számos oka lehet a linuxos váltásnak. A Linux nagyon népszerű az elektronikai vállalatok körében, különösen Ázsiában, amely egyre inkább a mobil készülékek gyártásának központjává válik. A PalmSource reményei szerint egy Linuxon alapuló Palm OS-verzió elkészítésével még több licencvásárlóhoz juthat.

Ráadásul a készülékek processzorainak és új részegységeinek meghajtóprogramokkal való támogatása is könnyebbé válik egy Linuxon alapuló Palm OS-változattal, miközben a PalmSource fejlesztőmérnökei a felhasználói felület és a PIM alkalmazások javítására, fejlesztésére koncentrálhatnak.

Bővülő szoftverfejlesztői csoport

A cég nem árulta el, mikor válik elérhetővé a Palm OS for Linux. A fejlesztés azonban jelentősen fel fog gyorsulni, hiszen a PalmSource nemrég számolt be a China MobileSoft Limited (CMS) mobiltelefon-szoftverfejlesztő társaság felvásárlásáról. A CMS már készített linuxos mobiltelefonokat, így a PalmSource-nak nem kell az elején kezdenie a mobil Linux megalkotását.

"Hiszünk benne, hogy a PalmSource, a CMS és a Linux együtt olyan technológiai és piaci tekintetben kritikus tömeget fog alkotni, hogy kihívást jelent majd a legnagyobb operációsrendszer-gyártó cégek számára is" – mondta David Nagel, a PalmSource elnöke és vezérigazgatója.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Palm

Előzmények

Hirdetés