Hirdetés

LG blog: Nagylátószög mindenek fölött

Az elmúlt másfél hónapban rengeteget tudtam utazni, egymást érték a külföldi és vidéki sajtótájékoztatók, amiben amúgy erőteljesen benne van a Mobilarenán pár hónapja indult autós vonal is, de attól függetlenül is voltam pár helyen. Az IFA miatt ismét eljutottam Berlinbe, különféle bejelentések kapcsán megjártam Stockholmot, Rómát, Brüszelt, voltam Szlovéniában és az autós események miatt Magyarország legkülönfélébb részein is. Ezek közül sokfelé egyáltalán nem voltam korábban, úgyhogy elgondolkoztam, hogy mivel is kellene megörökítenem a dolgokat. Az viszonylag hamar egyértelművé vált, hogy elég lesz egy telefon, a nyári kameratesztünkből egyértelműen látszik, hogy a mai csúcskategóriás okostelefonok bőven eleget nyújtanak egy átlagfelhasználónak. A kérdés már csak az volt, hogy mit válasszak, szerencsére ugyanis volt miből, tele volt a szekrény tesztkészülékekkel.

Az LG G5 dupla hátlapi kamerarendszere
Az LG G5 dupla hátlapi kamerarendszere [+]

Végül hoztam egy olyan döntést, amivel nem mindenki értett egyet, az LG G5-öt vittem el a következő megjegyzéssel: nagylátóval minden szebb. A G5 hátlapján ugyanis két kamera található, az egyik a manapság átlagosnak mondható, 29 milliméteres (35 milliméter ekv.) látószöggel bír és 16 megapixeles, a másik ennél jóval alacsonyabb felbontású, 8 megapixeles, de elképesztően széles, 12 milliméteres (35 milliméter ekv.) látószöggel rendelkezik, ami körülbelül 135 fokot jelent. Hogy jó döntés volt-e ezzel végigfotózni Európát, azt a képek alapján remélhetőleg mindenki el fogja tudni dönteni.

Megnéztük a Boldogkői várat a mobilarenás csapatépítésen
Megnéztük a Boldogkői várat a mobilarenás csapatépítésen [+]

Ez a kép normális látószöggel valószínűleg nem lenne túl izgalmas, így viszont elég jó.
Ez a kép normális látószöggel valószínűleg nem lenne túl izgalmas, így viszont elég jó. [+]

A Colosseum is belefér 12 milliméterbe.
A Colosseum is belefér 12 milliméterbe. [+]

Csak úgy, mint a Spanyol lépcső, ami szintén Rómában található.
Csak úgy, mint a Spanyol lépcső, ami szintén Rómában található. [+]

Piran városkájának is jól áll a nagylátószög.
Piran városkájának is jól áll a nagylátószög. [+]

Árnyékok Leuvenben
Árnyékok Leuvenben. [+]

Ennyi SEAT Atecát sem gyakran látni egy helyen!
Ennyi SEAT Atecát sem gyakran látni egy helyen! [+]

A Balaton persze nagylátó nélkül is szép lenne.
A Balaton persze nagylátó nélkül is szép lenne. [+]


[+]

A fenti fotók talán jól szemléltetik, hogy a két kamerás okostelefonok bizony egy értelmes fejlesztési irányt jelentenek. Hogy ezen belül melyik a legjobb iskola, azt egyelőre nem tudni, de a fenti fotókat megnézve talán kijelenthető, hogy a nagylátószög az átlagfelhasználók számára legjobb irány, egy ilyen megoldással szinte bármilyen helyzetben lehet nagyon látványos felvételeket készíteni, ami nem feltétlenül mondható el mondjuk egy kétszeres nagyítást lehetővé tevő lencséről.

Nem véletlen, hogy utólagos megoldásokkal már eddig is volt ilyesmire lehetőség, említhetjük a HTC által gyártott és méltatlanul kevéssé sikeres Re kamerát, vagy akár az Ollioclip nevű cég utólagosan feltehető lencséit is. De annak is oka van, hogy a GoPro miért vált sikeressé, a nagylátószögű képek és videók úgy adnak új lehetőségeket a felhasználók kezébe, hogy még ha ugyanazt is fotózzák le, mint több millió másik ember, a végeredmény mégis szokatlan, emiatt érdekes lehet. A G5 ezt gyárilag tudja, nem kell plusz eszköz ahhoz, hogy ilyen eredményt érjünk el.

Alapvetően elmondható, hogy ma már a legtöbb csúcskategóriás telefon arra biztosan elég, hogy valaki a nyaralását dokumentálja és aztán a képeket otthon néha visszanézze. A telefon mindig zsebben van, előkapni és fotózni egyet abszolút triviális. Nem csak én, Bog is sokat fotóz utazásai során telefonnal, ismerünk olyan tech újságírót is, aki már egy ideje nem visz magával a kiállításokra dedikált kamerát, mert telefonnal is meg tudja örökíteni olyan minőségben az újdonságokat, hogy ha nyomtatásban talán nem is, de online bátran publikálhatók a képek. A látószög változtatása viszont fontos, Bog például három különböző eszközt használ erre (egy teleobis fényképezőgépet, egy telefont és a már említett Re kamerát), ebből kettőt az LG G5 önmagában kiválthat. Reméljük, hogy nem a G5 az utolsó LG készülék, ahol ezzel a hibrid kombinációval találkozhatunk, azt tippeljük, hogy előbb-utóbb lesz olyan okostelefon is, ahol már három lencse dolgozik a hátlapon, hogy még szélesebb skálán játszhassunk, ha a látószög megváltoztatása a célunk. Hogy az LG csinálja-e ezt, vagy valaki más, az még a jövő zenéje.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Előzmények

  • Okostelefonos kamerateszt (2016)

    Kilenc mobil száll versenybe a legjobb okostelefonos kamera címéért. Vajon a nagy nevek szoros csatáját hozza az összecsapás, vagy fű alatt kúszik be a győztes?

  • LG G5 - ismerősökkel az ismeretlenbe

    A koreai gyártó dupla kamerás mobiljának az alja kihúzható, és oda többféle modul – bocsánat, ismerős – pattintható. A G5 alaposan felforgatja az okostelefonok álmos koncepcióját, ám nem kompromisszumok nélkül.

Hirdetés