Galaxy blog: Bemutatkozott az Exynos 5430

Tegnap megérkezett a Samsung újdonsága, a Galaxy Alpha. A fém kerettel szerelt mobil az első telefon, melyben az Exynos 5430 névre hallgató lapka duruzsol. Bár már a hivatalos start előtt is sok részletet lehetett sejteni az új SoC-ról, a chipsetet a gyártó hivatalos Twitter-csatornáján jelentették be az említett mobil bemutatása után nem sokkal.

Az Exynos 5430 az Exynos-család első tagja, mely 20 nanométeres csíkszélességgel rendelkezik, ami komoly előrelépést jelent az eddigi 28 nanométeres megoldásnál. Az ARM big.LITTLE architektúrára épülő lapkában dolgozó processzor négy Cortex-A15 magot (egyenként maximum 1,8 GHz órajellel) és négy Cortex-A7 magot (egyenként legfeljebb 1,3 GHz órajellel) tartalmaz. Ez a megoldás komoly üzemidőbeli növekedéssel kecsegtet: a CPU-intenzív feladatok esetén az erősebb magok aktívak, a kevéssé számításigényes taszkokat a gyengébb, ám lényegesen kevesebbet fogyasztó magok látják el. Mindezek mellett a csíkszélesség csökkentése is jó hatással van az akkumulátorra, a hivatalos anyagok szerint ez akár 25 százalékos növekedést is jelenthet a 28 nanométeres megoldásokhoz képest.

A lapka 32-bites, kétcsatornás, 933 MHz órajelű LPDDR3e memóriát kezel, az átviteli sebesség legfeljebb 14,9 GBps lehet. A grafikai számításokért egy Mali-T628 felel, mely már bizonyította rátermettségét néhány Galaxy készülékben, ilyen többek között a Galaxy S5 Exynos-szal szerelt verziója is. A támogatott felbontás akár WQHD (2560 x 1440) és WQXGA (2560 x 1600) is lehet.

Samsung Galaxy Alpha Samsung Galaxy Alpha
Samsung Galaxy Alpha

Bár az üzemidő növekedéséről egyelőre nincs információnk, a számítási teljesítményről már érkeztek anyagok: az első benchmark-eredmények alapján nem fogunk csalódni a lapkában.

Ez a blogbejegyzés a Samsung Electronics Magyar Zrt. támogatásával készült.