Hirdetés

Apple blog: Újra rekord profitot jelentett az Apple

Az Apple a minap újra közzétette a szokásos 2013 első negyedévi pénzügyi jelentését (ez az időintervallum egyébként a 2012. december 29-ig elért eredményekre terjed ki), mely sok esetben megint abszolút rekordot mutat. A következő táblázat összehasonlításképpen a jelenlegit megelőző, valamint az egy évvel ezelőtti eredményeket mutatja:

Valószínűleg a karácsonyi időszaknak is köszönhetően szinte minden eredmény nőtt az előző negyedévhez képest, méghozzá meglehetősen jelentős mértékben. Kicsit részletesebben átfutva a fenti adatokat tisztán látszik az, hogy az iPhone készülékek eladási száma több, mint másfélszeresére nőtt, ami mindenképpen az iPhone 5 piacra dobásának köszönhető, de erősen legyűrte az egy évvel korábbi iPhone 4S iránti keresletet is.

Az iPad értékesítése újfent szignifikáns javulást mutat, bár ez azért minden bizonnyal az iPad mini és a negyedik generációs Retina iPad bejelentésének is betudható. Arról nem szól a fáma, hogy az iPad mini mekkora szeletet vett el az eddigi iPad értékesítésekből, ám a legújabb hírek szerint egyre többen választják inkább a kisebb verziót, mint a már régóta megszokott 10 hüvelykes kialakítást.

Az egy évvel ezelőtti kimutatásokhoz képest mindössze az iPodból és Mac gépekből származó bevételek csökkentek, habár az iPod széria legalább a 2012 utolsó negyedévi számpkhoz képest javulni tudott, méghozzá a legújabb generáció piacra kerülésének okán. A Mac termékek visszaesésére viszont volt magyarázata az Apple-nek, hiszen szerintük az alacsonyabb szám az iMac gépek gyártási nehézségének, vagyis az ebből származó késlekedésnek köszönhető.

Habár a számok újra lenyűgözőek (például a rekordnak számító 13,1 milliárd dolláros profit kiemelkedő), az iPhone készülékek eladásainak száma elmarad az elemzők által előzetesen vizionált eredménytől (50 millió értékesített darabra számítottak), így az Apple részvényei 10%-ot estek a bejelentést követő néhány órában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények