A Nokia három új készülékének bemutatója

Egy baráti sajtótájékoztató keretein belül került bemutatásra a Nokia három legújabb készülék kicsiny hazánkban. A gyártó igen büszke az új modellekre, amelyeket már korábban bemutattunk olvasóinkan is. A három modell sorban: a belépőszintű 6070, a divatos 6131, és az UMA képes 6136.

Hirdetés

Minket azonban legjobban az UMA megoldás érdekelt, amiről megtudtuk, hogy ez valójában a szolgáltatóknak okoz majd könnyebbséget, mivel egyszerűbben építhetik ki a hálózatokat. Mi, felhasználók, gyakorlatilag nem nagyon fogjuk érezni a jótékony hatását, legalábbis a számlánkon biztosan nem.

Emlékeztetőül, az UMA (Unlicensed Mobile Access) olyan új technológiát jelent, amely engedélyhez nem kötött, vezeték nélküli technológiákkal, például WLAN-nal vagy Bluetooth-szal egészíti ki a szolgáltatók hálózatát. A fogyasztók a WLAN rádió-hozzáféréssel a jobb minőségű beltéri kapcsolat előnyeit élvezhetik, a szolgáltatók számára pedig az UMA lehetővé teszi, hogy alternatív rádió-hozzáféréssel teljes mértékben kihasználhatják cellás hálózatukat. Az UMÁ-val költséghatékony módon bővíthető tovább a cellás hálózat olyan otthonokban vagy irodákban, ahol a belső cellás lefedettség kiépítése túl nehéz vagy költséges lenne.

Az a felhasználó például, akinek otthonában nincsen mobillefedettség, most a WLAN hálózat kiépítése után UMA-képes telefonnal, így a Nokia 6136-tal vagy a Nokia N80-nal telefonálhat otthonról. Ha elhagyja a WLAN hatósugarát, akkor a telefon automatikusan a cellás hálózatra vált, és a hang-, vagy az adathívás zökkenőmentesen folytatódik. Ugyanez fordítva is működik: az UMA-képes telefonon beszélő felhasználó készüléke a megfelelő WLAN hotspotot érzékelve megszakítás nélkül vált a cellás hálózatról WLAN-ra. A fogyasztók Nokia telefonjukat a normál telefonszámukkal együtt használhatják függetlenül attól, hogy a cellás hálózathoz, vagy a WLAN hotspothoz csatlakoznak. Az UMA hívásokat a kihasznált WLAN hotspottól függetlenül mindig az ügyfél SIM-kártyájára számlázzák.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés