Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• E2E4

aktív tag

[mese on]

Pár napja írt „beharangozómra” adott kedves invitálásaitokra ismét mesélni fogok, s mivel ezt az írást akkor kezdtem el írni, amikor ti még javában aludtatok, - vagy a legtöbben közületek pihenek, - így az írás stílszerűen valóban (esti) mese lesz.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer a high-gain impedancia trükk a V10-en.

Nem volt kérdés, hogy beszerzem az L-extendert és az impedancia illesztőt, hogy kipróbáljam azokat.

Mik is ezek a kis hardver elemek?

Az L-extender semmi mást nem csinál, csak a jelet továbbítja. Ez egy szimpla Ohmikus összeköttetés. Elsődleges funkciója az, hogy - ezért „L” - az olyan helyeken, ahol a hely megköveteli, a csatlakoztatott eszköz dugója elférhessen.

Gyakorlati példa V10 esetén: van egy kis bőr övtáska, és abban van benne a V10. Ha a hagyományos módon csatlakoztatom a 3,5 mm-es jack-et, akkor annak csatlakozója kilóg felül, ráadásul:
    a.) vagy nem lehet ráhajtani a bőr tasak tetejét a telefonra,
    b.) vagy egy furatot kell fúrni a bőr tartóra, hogy a csatlakozót be lehessen dugni a V10-be, miközben pl. az utcán haladva hallgatnám a zenét. Ekkor azonban, ha hirtelen ki kell kapni a telefont, azt nem lehet megtenni, csak miután kihúzom a 3,5 mm-es csatlakozót. Mivel a high gain trükknél egy extendernek csatlakozva kell lennie, ha az nem „L” kialakítású lenne, akkor meg jobban kiállna a jack csatlakozóval együtt, és ez a használat közben problémát okozhatna. (Pl. lehajlásnál a hasba fúródna.)

Az impedancia illesztőbe tulajdonképpen egy 75 (vagy 150) Ohmos ellenállás van a test és a „meleg pnt(ok)” közé forrasztva, ezért ha azt csatlakoztatjuk a V10-be, akkor a telefon azt érzékeli, hogy egy 50 Ohm feletti eszköz lenne csatlakoztatva. (Azt a V10 nem "tudhatja", hogy ez jelen esetben nem egy fej/fülhallgató, hanem csak egy olyan ellenállás, amely a nagy ellenállású fej/fülhallgatóra jellemző impedanciát létrehozza.)

A high-gain trükk a következő:

1. lépés: Az L-extenderbe csatlakoztatjuk az impedancia illesztőt, és ezt a kettőt bedugjuk a V10-be. A telefon ekkor azt érzékeli, hogy egy nagy ellenállású eszköz van csatlakoztatva. (Lásd előző bekezdést.)
    2. lépés: kihúzzuk az impedancia illesztőt, miközben az L extender a telefonban marad. A trükk az, hogy a telefon ezt nem veszi észre, és ugyanúgy high gain üzemmódban marad, tehát nem kapcsol át aux-ba. (Ahogy egyébként egy L-extender csatlakozásánál alapból lenne.)
    3. lépés: csatlakoztatjuk az alacsony impedanciás fej/fülhallgatót, amely így megkapja a magas impedanciás eszköznél fennálló nagyobb meghajtást.

Tapasztalat:
    Először egy AKG K370-es fülhallgatóval teszteltem. Akkora volt a hangerő növekedés, hogy maximális hangerőn alig bírtam ki. A hangkép is megváltozott, kicsit sok lett a magas hangtartomány. Ezért az EQ-n adta rá egy kis mély tartományt, hogy a hangkép kiegyenlített legyen. Így viszont már hallhatóan nagyobb dinamikát tapasztaltam, erősebb magas-közép-mély tartománnyal.

A másik tesztalany egy, még az előzőnél is régebbi AKG K66-es, félig nyitott, (nagy) fejhallgató volt. Ezt alapból nem tudta rendesen meghajtani a V10 – sem. No de high gain-el! Mintha egy magasabb kategóriájú fejhallgatót vettem volna, mondjuk pár 10 ezer Forinttal drágábban! :C Pici magas EQ korrekcióval (pluszban) a hangkép a fülnek tetsző volt.

A hangerő növekedés konkrétan: a high-gain nélküli 75-ös volume skála maximális hangja nagyjából megegyezett a high-gain trükkös üzemmódbeli 45-ös hangerő értékkel. EZ kb. 67%-os hangerő növekedést jelent, ami már erősen szignifikáns különbség!
    Tehát, akinek olyan, alacsony impedanciás hangkeltő eszköze van, amit eddig nem tudott jól meghajtani, annak a high gain trükk lehet a befutó. Felesleges csak ezért rootolni a telefont (amúgy is kockázattal jár, lsd. mobil banking) ráadásul a 75-ös skála (feltételezhetően) 100-ra történő kiterjesztése csak kb. 33%-os hangerő növekedést lehetne elérni, ami csupán a fele annak, mint ami a high gain trükkel kicsikarható az ESS Sabre AMP-ból.
    S mint írtam, a hangerő növekedés mellett „kapunk még” dinamika növekedést is.

A V10-nél, ez a két „filléres” kiegészítő (L-Extender + impedancia illesztő) ugyanúgy kötelező darab, mint a PowerAmp zenelejátszó az Alpha kiegészítővel, zenei forrásnál pedig érdemes belőni a szintet a FLAC vagy "a feletti" fájlokra.

Aki ezek után még mindig kételkedik, az előbb próbálja ki a fentebb leírtakat!

A – minőségi hang és hangerőlegyen veletek! :)

[mese off]

Új hozzászólás Aktív témák