Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dybo

    tag

    válasz Woodslave #119468 üzenetére

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1329751353712311&substory_index=0&id=1162644370423011

    Különösen fontos számomra, hogy leromboljam a következő mítoszt!

    Egyél vajat! - Megőrültél?! Az tele van telített zsírral!

    A régebbi posztok alapján valószínűleg már nyilvánvalóvá vált, hogy a tudomány erőteljesen megkérdőjelezi a koleszterin mítosz alapjait (és magát a koleszterint fel is mentette). A koleszterin hisztériának nem csak az egész tojás esett áldozatul. Egy másik nagyon hasznos és egészséges élelmiszer lett démonizálva – a vaj. A vádak nevetségesek – többé-kevésbé arról szólnak, hogy magas a vaj telített zsír tartalma, továbbá van benne koleszterin (mind a kettő igaz, de ettől nem egészségtelen, sőt!). Helyette ajánlják az olívaolajat (magas egyszeresen telítetlen Omega-9, másnéven olajsav tartalom – igazoltan nagyon egészséges amíg nem sütünk vele), az egyéb növényi olajokat (amiknek magas az Omega-6 tartalmuk – ezek igazoltan gyulladáskeltőek). Esetleg a kókuszzsír kerül szóba (ami szintén nagyon egészséges), ami ugyan telített zsírsav forrás, de magas a rövid és közepes szénláncú zsírsav tartalma. Ezek a zsírok pedig gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, továbbá a szervezet nem képes elraktározni őket, így energia gyanánt elhasználja.

    Ha megnézzük a vajat akkor viszont mit látunk?[1]
    • Először is, a vaj a „legdiétásabb” zsír. Míg 100 g kókuszzsírban 100 g zsír található (100 g olívaolajban szintén), addig 100 g vajban mindössze 81 g van.
    • A 81 g-ból 21 g egyszeresen telítetlen (a nagyon egészséges Omega-9).
    • Mindössze 3 g többszörösen telítetlen.
    • 51 g telített, melyből 12 g rövid és közepes szénlácú zsírsavak elegye (ugye, amiért a kókuszzsír is olyan egészséges). A 12 g-ból majdnem 4 g-t az úgynevezett vajsav tesz ki. A vajsav az egyik legfontosabb tápanyag a bél és a bélhámsejtek egészsége szempontjából (a bélbaktériumok a rostokból többek között vajsavat állítanak elő, amit a bélhámsejtek elfogyasztanak – ezért tesz jó a rost és a megfelelő bélflóra a bélnek).
    • A maradék 39 g-ból 22 g a 16 szénatomos zsírsav, a palmitinsav. A palmitinsav gyakorlatilag minden körülmény között a szívizom elsődleges és preferált enegriaforrása! Szóval nem épp egészségtelen.
    • További 7 g a 14 szénatomos mirisztinsav, aminek baktérium- és vírusellenes hatása van.

    Mindemellett az igazi, szabadtartású, fűvel etetett tehenekből származó vajban egyéb vitaminok (például a növényi forrásból nem fedezhető K2-vitamin, illetve A-vitamin), ásványi anyagok is megtalálhatók. Továbbá ne feledkezzünk meg a CLA-ról, másnéven konjugált linolénsavról, aminek tumorellenes, gyulladáscsökkentő[2], szív- és érrendszert védő[3], illetve a vércukorszint kontrollálását elősegítő hatást tulajdonítanak[4] (a fűvel etetett állatok húsa és teje ill. az abból készült tejtermékek akár 3-5-ször több CLA-t tartalmaznak mint a takarmányon tartott társaik).

    Úgyhogy együnk vajat, főzzünk vajjal, tegyük az egész tojásból készült rántottára, a kávéba, vagy épp a palacsintára!

    Az egyetlen biztosan és igazoltan fűvel etetett tehénből készült vaj a KerryGold Irish Butter – ezt tudom ajánlani. Kicsit drága, de amikor az ember megkóstolja rájön, hogy hova ment az a pár száz extra forint!

    1. J Dairy Sci. 2006 Jun;89(6):1956-69.
    2. J Nutr Biochem. 2013 Dec;24(12):2144-51. doi: 10.1016/j.jnutbio.2013.08.006
    3.Lipids Health Dis. 2014 Dec 22;13:200. doi: 10.1186/1476-511X-13-200
    4.Biochem J. 1933;27(3):878-88.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák