Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • I.T.E.M

    senior tag

    válasz Mezga Aladár #68895 üzenetére

    Nem turmixolok semmit, a felskálázással/túlmintavételezéssel az eredeti analóg hullámformát próbáljuk helyreállítani, mivel az analóg jel végtelen mintával rendelkezik,ahhoz,hogy ezt egy az egyben megkapjuk, reprodukáljuk, ahhoz végtelen számú mintát kellene venni az eredeti jelből, ami ugye nem kivitelezhető a mai tudásunk szerint. ;)

    A túlmintavételezés/felskálázás megnöveli a meglévő jelmintából kinyerhető és az eredeti analóg jelhez közelebb álló minta reprodukálásának lehetőségét. Ezt lehet viszonylag egyszerű algoritmusokkal is csinálni, de a nem megfelelő "interpoláció" vagy nevezzük előbecslésnek óriási negatív hatással lehet, amely különböző zavaró hibákhoz, torzításokhoz vezethet a hallható tartományban is. A precízebb/finomabb algoritmusok sokkal pontosabb eredményt adnak, ehhez viszont sokkal nagyobb számítási kapacitás is szükséges, ezért fontos, hogy, ha erre van lehetőségünk, akkor ezt válasszuk a jelfeldolgozás minőségének javítása érdekében. Pl a lentebb tárgyalt HQ player által alkalmazott algoritmusok sokkal precízebb munkát végeznek, mint az olcsó ChipDac-okban megvalósított egyszerűbb megoldások. Tehát, ha eleve egy precízen feldolgozott jelet adsz a DAC-nak, akkor a belső túlmintavételezőt/ demodulátort / szűrőket egyszerűen kihagyhatod a képletből és emiatt növekszik a hangminőség is. Tehát minél több mintát veszel a jelből, annál finomabb, részletesebb képet kaphatsz az eredeti jelről. A CD-k 44.1Khz-en és 16 bitmélységben kerülnek rögzítésre, itt 44100 mintát készít másodpercenként az ADC a jelből, a 16 bit-es felbontás pedig meghatározza, hogy mennyi darabkával tudunk dolgozni. 16 bit esetén ez 65536 darab. 24bit esetén pedig már 16,777,216 darabka áll rendelkezésre.

    Az is jól megfigyelhető, hogy bizonyos DAC-ok jobban teljesítenek, ha már eleve egy jóval magasabb jelet kapnak. Minden embernek más tetszik, van akinek jobb a NOS, van akinek meg az OS és különböző filterek alkalmazása jön be, a lehetőség és a szabad választás megadatott mindenki számára. :K

    [ Szerkesztve ]

    日本 - ダイレクトストリームデジタル

Új hozzászólás Aktív témák