Hirdetés

Huawei Experience: A Google-programok alternatívái Huawei készülékeken

A Huawei maga is fejleszt, de vannak harmadik féltől származó, más készülékekkel könnyebb átjárhatóságot biztosító megoldások is, ezekre nézünk most rá.

Többször foglalkoztunk már a Huawei fejlesztette HMS keretrendszerrel és az App Gallery alkalmazáskínálatával is, illetve teszteltük a Magyarországon megjelenő hardvereket is. Az egyik legelső kérdés egy-egy Huawei eszköz esetén viszont továbbra is az általában, hogy mivel helyettesíthetem a Google-t és az androidos készülékekkel előre telepítetten érkező alkalmazásokat. A Huawei rengeteg mindenre ad megoldást, többek között saját böngészőt, fájlkezelőt, e-mail klienst, dokumentumszerkesztőt, de még felhő tárhelyet is.

Mi van viszont akkor, ha van egy másik készülékünk, amin nem elérhetők ezek a szolgáltatások? Itt leginkább iOS-re gondolok, melyen a Petal kereső és térkép, illetve a Huawei Egészség működik, de a felhőhöz vagy dokumentumokhoz például már nincs program, mindig böngészőből próbálkozni pedig kényelmetlen lehet. Képbe jönnek a harmadik féltől származó fejlesztések, melyek kielégítik az alapvető elvárásokat. Lesz tehát kereső, billentyűzet, böngésző, térkép, e-mail kliens, dokumentumszerkesztő, fordító, VoIP hívó, valamint instant üzenetküldő. A felsoroltak mindegyike fejlesztő által natívan elérhető a HMS rendszerű telefonok alkalmazásboltjából, az AppGallery-ből, így biztonságosnak mondhatók és folyamatos frissítésük.

Huawei P60 Pro a kézben
Huawei P60 Pro a kézben [+]

Google Kereső és Asszisztens helyett Bing és Petal Search, Assistant Today

Tapasztalataink szerint a legjobb alternatívát a Microsoft fejlesztései biztosítják a Google-re, ezek egy részét egyébként a Huawei is használja, a Petal Search például alapértelmezettként Bingen keresztül hozza be a találatokat. A Petal ugyanakkor több dologra is képes, például automatikusan keres APK-ra is, van benne képalapú kereső, sőt külön háttérkép-kereső is. Az Assistant Today a főképernyőtől balra helyettesíti a Google Discover felületet, ez érdeklődési körünknek megfelelő híreket szed össze, pénzügyi információkat, időjárási adatokat jelenít meg, valamint keresősávot biztosít.

A Petal Search keresőA Petal Search keresőA Petal Search keresőA Petal Search kereső A Petal Search kereső (forrás: Mobilaréna) [+]

A Bing ezekre szintén képes, viszont két dologgal többre is: hanggal diktálhatunk neki, Microsoft-fiókba bejelentkezés után pedig integrált mesterséges intelligenciával támogatott webes copilotot is ad. A Microsoft-fiók használata egyébként javasolt, hisz ha nem használjuk a Phone Clone-t az első beállításkor, ezen keresztül például névjegyeinket is könnyedén átrakhatjuk új Huawei telefonunkra.

Mai nézet az Assistant Today-ben és Bing keresőMai nézet az Assistant Today-ben és Bing keresőMai nézet az Assistant Today-ben és Bing kereső Mai nézet az Assistant Today-ben és Bing kereső (forrás: Mobilaréna) [+]

GBoard (Google Billentyűzet) helyett Microsoft Swiftkey vagy Celia billentyűzet

Évekig használta a Huawei a Microsoft fejlesztését még anno, saját lábra állásuk után érkezett a Celia billentyűzet, Celia viszont, nem akarom bántani, de sajnos kicsit butácska ha például több nyelvű szövegbevitelről, billentyűzetről keresésről van szó. Szerencse, hogy a Swiftkey továbbra is elérhető és beállítható alapértelmezett beviteli forrásként, ezen keresztül pedig elérhető a Bing, a többnyelvű szövegbevitel, állítható be saját téma, billentyűzetméret és elrendezés, van vágólap, gyors fordítás, és még GIF-ek vagy emojik is könnyedén küldhetők. A Google Emoji kitchen megoldására mondjuk még nincs alternatíva, de a különböző emotikon-klónokból alkotott matricák helyett van egy áruház, ahonnan tölthetünk le Pusheent vagy a Halo Master Chiefjét ábrázoló matricákat, szóval nem maradunk önkifejezési lehetőségek nélkül.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Google Chrome helyett Microsoft Edge vagy Opera

Bár van gyárilag telepítve Huawei Böngésző, ha operációs rendszerek közti átjárhatóságot akarunk, akkor érdemes az Edge-re vagy az Operára hagyatkozni. Előbbi a már részletezett Bing minden jóságát magába építi, emellett elérhető iOS, Android, Windows, macOS és Linux rendszereken is. Az Opera szintúgy, ráadásul ebben egy integrált alapképességű VPN szolgáltatás is van, ami ingyenesen elérhető a felhasználóknak. A harmadik féltől származó böngésző használata az eszközök közti szinkronizálás miatt javallott, illetve a letölthető bővítmények nagyobb száma miatt. Viszont ha a Chromium alapoktól szabadulnánk, arra sajnos egyik sem jelent megoldást.

Az Edge böngészőAz Edge böngészőAz Edge böngésző Az Edge böngésző (forrás: Mobilaréna) [+]

Google Térkép helyett Petal Térkép

A térképes helyzetről már többször is írtunk. Itt egy cikk a Petal Térképről, itt egy a navigációról. Ha valaki tömegközlekedik, akkor az integrált megoldás is jó, de a Menetrendek alkalmazást még érdemes letölteni, ez Budapesten kívül is kicsit biztosabb.

A Petal Térkép épületen belül navigálni még nem tud úgy, mint az Apple Térkép, de a péázán belüli boltok helyét egész pontosan jelziA Petal Térkép épületen belül navigálni még nem tud úgy, mint az Apple Térkép, de a péázán belüli boltok helyét egész pontosan jelziA Petal Térkép épületen belül navigálni még nem tud úgy, mint az Apple Térkép, de a péázán belüli boltok helyét egész pontosan jelzi A Petal Térkép épületen belül navigálni még nem tud úgy, mint az Apple Térkép, de a péázán belüli boltok helyét egész pontosan jelzi (forrás: Mobilaréna) [+]

Gmail helyett Outlook

A Microsoft levelezője is fent van az AppGallery-ben, használata pedig azért is ajánlott, mert beépített naptárral is rendelkezik, így munkahelyi vagy magánéleti szempontból fontos dátumokat is könnyedén gyűjthetünk benne, van importálható névjegyzék, lazán kezeli az alkalmazás más levelezőszolgáltatások fiókjait, így például a Google-fiókokhoz tartozó címeket is. Okos a keresője, könnyedén lehet csoportosítani az üzeneteket, személyre szabható gyorsműveletekkel rendelkezik, jól használhatóan működnek az automata válaszok és a csatolmányok kezelésében is ügyes, a leküldéses értesítéseket pedig időben továbbítja a felhasználónak.

Az Outlook, benne egy Gmail-fiókkalAz Outlook, benne egy Gmail-fiókkalAz Outlook, benne egy Gmail-fiókkal Az Outlook, benne egy Gmail-fiókkal. További képek a galériában (forrás: Mobilaréna) [+]

Google Dokumentumok helyett Microsoft Office vagy WPS Office, OfficeSuite

Ha táblázatot, szöveges dokumentumot vagy prezit szeretnénk készíteni telefonunkon, akkor a Microsoft Office mobilra írt változata rendelkezésre áll, ez egy Microsoft-fiókkal képes arra is, hogy az asztali dokumentumokat szinkronizálja. Adott a lehetőség benne feljegyzések készítésére is, mely a Google Keepet pótolhatja. Jól kezeli a PDF-et, van opció digitális aláírást menteni és beilleszteni, ha szükségünk van rá. Képről másolhatunk ki szöveget vagy akár táblázatot is azzal a lehetőséggel, hogy azt egyből beillesszük Word vagy Excel fájlba. Aki nem szeretné a Microsoft megoldását használni, annak ott az OfficeSuite vagy WPS Office alternatívaként, előbbi előfizetést igényel teljes funkcionalitása kihasználásához, utóbbi viszont ingyenes verzióban is teljes értékű programnak mondható, az 1 GB online tárhely viszont kevés lehet, ezt pénzért lehet bővíteni.

Microsoft OfficeMicrosoft OfficeMicrosoft OfficeMicrosoft Office Microsoft Office (forrás: Mobilaréna) [+]

Google Fordító helyett Microsoft Translator

A korábban említett böngészőkben van integrált fordító a weboldalakhoz, a Microsoft Translator viszont egy lépéssel előrébb jár és segít a mindennapokban. Menthetők le offline használathoz nyelvek, kép vagy hang alapján is képes fordítani, a nyelvfelismerése angol, német és magyar nyelven tökéletesnek mondhatóan működik, van benne kifejezés gyűjtemény, ahol témák szerint csoportosítva találhatunk előre megírt mondatokat magyarul, a program pedig lefordítja és ki is mondja nekünk őket a megfelelő nyelven, de akár szövegként is kimásolhatjuk őket. Az alkalmazás felületének elrendezése eltér a Google Fordítótól, de egyszerű, pár használat után kézre áll.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Google Meet / Duo és Üzenetek (RCS) helyett Rakuten Viber vagy Telegram

VoIP és videós hívásokra és interneten keresztül történő instant üzenetküldésre az Android rendszerű telefonok előre telepítve kínálja a Meetet és a Duót, az Üzenetek pedig immáron instant üzenetküldőként is szolgál, akárcsak az iMessage. Ezekre kínálhat élhető alternatívát a Rakuten Viber, mely hazánkban rendkívül népszerű program, s elérhető az AppGallery kínálatában. Az instant üzenetküldés mellett hang- és videóhívásokat is könnyedén lebonyolíthatunk, a Viber pedig platformfüggetlen, míg a FaceTime-hoz hasonló, előre telepített Huawei MeeTime videóchat program nem az. De ugyanígy elérhető a Telegram is az AppGallery-ben, mely szintén cross-platform, így segítségével tarthatjuk kapcsolatot más rendszert használó ismerőseinkkel végpontok között titkosítva.

A Rakuten Viber és a Telegram is elérhető az AppGallery-bőlA Rakuten Viber és a Telegram is elérhető az AppGallery-ből A Rakuten Viber és a Telegram is elérhető az AppGallery-ből (forrás: Mobilaréna) [+]

Ami nincs az AppGalleryben

Többször fel kellett volna merülnie a korábbi bekezdésekben a Microsoft Teamsnek, a OneDrive-nak, a WhatsAppnak, vagy akár a Facebook Messengernek is, mégsem történt. Ennek oka, hogy az említett programok nem elérhetők az AppGallery-ben, telepíthető viszont a telefonra más forrásból, ezekben pedig segít a HMS-be integrált Petal Search (akadnak alternatívák, korábban írtunk ezekről is), így ezek is letölthetők és használhatók, a push értesítéseik is normálisan működnek, sok esetben pedig automatikusan frissíteni is képesek. Azok, akik a Google-fiókjukat használták korábban alkalmazásokba való bejelentkezéshez, nem kell lemondjanak róla, böngészőn keresztül HMS rendszeren is képesek fiókjukkal bejelentkezni. Arra viszont készüljenek fel, hogy a felsorolt alternatívák használatához minimum három regisztrált felhasználói fiókra lesz szükség: egy Huawei azonosítóra a telefonba való bejelentkezéshez, a MeeTime-hoz, a Huawei Cloudhoz, Egészséghez, egyebekhez, egy Microsoft-fiókra az Office és Edge böngésző teljes kihasználásához.

Előzmények

  • Huawei P60 Pro - kamera(telefon)

    Főkamera állítható rekeszértékkel, makróra is használható nagy felbontású teleobjektív, korrekt ultraszéles. Cserébe áldoznunk kell a szolgáltatás- és alkalmazáskínálatból. De telefonálni azért lehet vele.

  • Huawei Mate 50 Pro - blendemonda

    Állítható rekeszértékkel villog a Huawei kameratelefonja, ismerős hibák kerülnek fókuszba.

  • GSpace - közel sem tökéletes, de azért Google

    Kipróbáltuk a HMS keretrendszert használó mobilokra letölthető GSpace alkalmazást, mely azt ígéri, használatával visszatér az embargó előtti élmény minden Huawei mobilra, hisz visszavarázsolja a Google-t. Ez így nem teljesen igaz, de a semminél jobb.

  • HMS tudástár

    Egy helyen minden tudnivaló a Huawei Mobile Services ökoszisztémát használó telefonokról és táblagépekről, illetve az AppGalleryről.