Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz gurabli #8980 üzenetére

    Az XBS márkát jelenleg már meg is szüntették, mivel annyira rossz a híre.
    Más gyártók termékei ha meghibásodnak, 99% az esélye hogy lekapcsolnak és egyáltalán nem adnak át, tehát nem lehet veszélyes feszültség állapot.
    Az XBS esetén volt 5-10% esély, hogy pl hibás kmsz esetén továbbra is átadott, nem lehetett lekapcsolni, ami azt jelenti hogy ha épp akkor túlterheled az adott áramkört leéghet a vezetékezés. Azért nem hallasz annyi lakástűzről, mert kevés a valódi nagy fogyasztó a lakásokban ráadásul azokat is rövid ideig használják. De XBS esetén valós kockázata van MURPHY-nek hogy legrosszabb pillanatban romlik el és a fellépő hibaállapot okozhat lakástüzet.

    Schneider, Legrand, Eaton, Eti márkák azonos árkategóriában kb azonosan megbízhatóan teljeítenek, ahogy írták otthonra a Schneider Resi 9 kategóriája már megbízható.
    Én a kismegszakítókat is cserélném lehetőleg a Fi relével azonos márkájúra.
    Ugye lakás esetén a 4,5kA már elegendő ami darabonként bruttó 1500 huf vagy az alatti.
    Családi házak esetén 6kA szoktunk javasolni, de nem kötelező, annak darabja br. 2600 huf.

    Neked kell mérlegelni, hogy a családod nyugodt alvása mennyit ér, de ne felejtsd el hogy van egy ingatlanod, ami biztos hogy több 10 milliót, ehhez képest az a +30-50-n spórolni...
    jelzem, nem írtad hogy hány darab kmsz van, de ha spurkodni kell, meglehet gondolni hogy vannak-e összevonható áramkörök, amikor 1 db 10-es kmszból elindítod az 1,5-ös vezetéket pl világításnak, amit a következő kötésdobozban elágaztatsz a két hálószoba irányába. Ha nincs rajta dugalj, akkor simán 1 db 10A-C kmsz elég lehet jelenleg 10-20 db 9W LED körte táplálására...
    Viszont fontos hogy összevonás során SOSE az összesített vezeték keresztmetszetet kell nézni, hanem hogy EGYENKÉNT az egyes, legvékonyabb vezetéknek mennyi a max terhelhetősége és olyan kmszt venni.
    Tehát a kmsz-ből csak 1 vezeték indul el, egy következő kötésdobozban lévő elágazásig, az összevont áramkörök közül a legvékonyabbal azonos keresztmetszetű, aztán az elágazásból már megy amennyi akarod, max levág a kmsz.
    Tehát ha összevonsz 5 db egyenként 2,5-ös áramkört, akkor nem rakhatsz fel az elejére 25A-es kmsz-t, ugyanúgy az egyenként 2,5-ös vezetékek terhelhetősége 16A, csak ekkora kmsz-t rakhatsz. Ugyanígy a 1,5-ös vezetékekre összesítettként is csak 1 db 10A-c.

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák