Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz a2d2 #8930 üzenetére

    Jól látod, az eltérő típus, "AC" vagy "A" nagyon nem mind1, nem "szarabb" hanem másra való. Az AC-nek is megvan a helye, csak az nem az a felhasználás ami Neked van.

    A stiló a kínálat aljáról való, lehet hogy ez is érzékenyebb a kelleténél, tehát 30 helyett, mondjuk 20-nál már leold.
    Egyetemi labor vizsgálaton is volt hogy 300 helyett 150-180-nál leoldott az olcsóbb típusú berendezés.

    Amúgy az a helyzet hogy ha sok áramkört akarsz 1 db-al védeni, akkor az áramkörönként egyébként egyesével megfelelő, 30mA alatti, mondjuk 6-10 mA-ek összeadódnak a Fi relénél, így olyankor is leold ha egyébként egyenként az áramkörökön nincs olyan hiba ami indokolná.
    Ezért szoktuk szeparálni a hálózatot, pl a kútszivattyút direkt külön Fi relére rakjuk, mert az eleve egy olyan berendezés aminél valamennyi szivárgó áram mindenképp lesz a vízbe mártott szigetelt kábelanyagon keresztül is.
    Ugyanígy a kapumotor is folyton kint van a viharban, annak is jobb lenne.

    Az alelosztókat ellátó hosszabb tápkábeleket inkább külön 100-assal is lehet védeni, mert ott a végponti elosztóba rakod a dugaljat védő 30mA-es, "A" típusú Fi relét. A kábelt ténylegesen csak a sérülések miatt kell védeni, pl felújítás közben megcsúszik a kalapács.
    Régebbi szabványok a fix bekötésű egységeket mint amilyen egy alelosztó nem is rakták Fi relére egyáltalán.

    A Legrand Fi relé nem biztos hogy hibás, de "AC" típusként dugaljak védelmére nem alkalmas, tehát mindenképp venni kell új Fi relé-t, vagy reléket.
    A hátulsó alelosztó betápkábelét érdemes párhuzamosan kötni a főelosztóval.
    Tehát berakni egy sima főkapcsolót, amiről párhuzamosan megy a vezetékezés a 2-3 Fi relére, meg az alelosztó tápkábelére, amit ha a pénztárca engedi akkor 100-assal védeni.
    Aztán megnézni hogy az alelosztóban ez a stiló mennyire használható, lehet ott is 2 db, mondjuk Schneider Resi 9 lenne jobb.

    UI.: azért jól nézd meg a jelölést, mert van amikor az "AC" nem az "AC" típusra utal, hanem arra hogy nem "DC", tehát nem egyenáramú áramkörre tervezték, hanem 230-as hálózatra való.

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák