Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • fireman123

    őstag

    sziasztok!

    Teljesen kezdő DSLR tulaj vagyok (Nikon D5300, 18-105 ...mindez pár napja van meg), és néha szeretnék vele videózni is, teljesen saját célra, hobbi, kirándulás, család .....stb.
    A gép tudja az 1920x1080 50p-t, így első körben ebben gondolkodom.

    Szeretném kérni a segítségeteket a beállításokkal kapcsolatban, hogy egyáltalán neki tudjak kezdeni a próbálgatásnak, és ne kelljen túl hosszú köröket futnom.
    A topicba visszaolvastam elég sokat és az alábbiakra jutottam:
    - a záridőt 50 p-nél 1/100-ra vagy rövidebbre, 25p-nél 1/50-re vagy rövidebbre célszerű állítani, hogy ne legyen darabos a mozgás
    - AF-et videónál célszerű elfelejteni (hacsak nincs szükség a hangra) ...a 18-105 fókusz motorja tényleg hangos, .....vagy pedig külső mikrofont kell használni
    (ha hülyeséget írtam javítsatok ki :B )

    Kérdéseim:
    - M módba célszerű videózni, vagy jó az S és P is?

    Ha M, akkor a rekeszt milyen értékre célszerű állítani szabadban (szobában gondolom amit tud az obi?)? ....továbbá mekkora max. ISO-t érdemes beállítani, ami még élvezhető eredményt ad?

    Azt tapasztaltam, hogy S-nél ha beállítom a zársebességet, akkor a fényviszonyok függvényében először a rekeszt változtatja, majd ha elérte a végét akkor kezdi el emelni az ISO-t.
    A fentiek közül melyik a jobb variáció.....csak az ISO változzon, vagy a rekesz és az ISO is?

    A rekesz előválasztásos (A) módot nem is célszerű használni, mert esetleg a sebesség átlépheti a kritikus 1/100 értéket, vagy kellő fénynél célszerű lehet az A mód is?

    Egyenlőre ennyi jutott eszembe :) , ha lámák a kérdéseim elnézéseteket kérem.
    Ha tudtok linket adni a videós alapok elsajátításához azt is megköszönném.

    Az objektív kerregő hangja AF-nél nagyon zavaró, ezt a mikrofont ismeri valaki, teljesen magán célra megfelelhet a zavaró hang csökkentésére?

    Sajnos jobb mikrofont, illetve kifejezetten videóra alkalmas plussz objektívben egyenlőre nem tudok gondolkodni, a jelenlegi obiból kellene a legjobbat kihoznom.

    Segítségeteket előre is köszönöm.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák