Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz MageRG #24008 üzenetére

    Az eredendő (protestáns) vagy áteredő (katolikus) bűn abból ered, hogy a Bibliában szereplő első emberpár szembefordult Teremtőjével. Ezzel elvesztették a természetes kegyelmi állapotukat.
    Itt jön a problémád: ez szimbólum ;) Az ember szabad akaratával élve: visszaél. Ahelyett, hogy az eszményi (Isteni) jóra törekedne, bűnben él. Ez a faj általános erkölcsi megítélése, leírása.
    Az öröklés tehát szintén szimbólum, nem a szó szoros értelmében leszármazotti örökség Ádámtól meg Évától, hanem az emberre jellemző, hogy bűnre hajlik és esendő.

    Jézus áldozata pedig Isten beavatkozása: Ő tette meg azt a lépést, mely által - megbocsátva a bűnös elfordulást Tőle (és elvetve a jóra való törekvést) - újra lehetőségünk nyílik levetni e rossz természetet, küzdelmes úton. Ehhez kellett a megelőző keresztáldozat (Isten "békejobbja"), mely után maga a keresztség (ember "békejobbja") lesz a jel, mellyel a kegyelmi állapotba visszatérhetünk - nemcsak passzívan, hanem aktívan (bár itt eltérések vannak értelmezést illetően az irányzatok közt).

    (amúgy meg: ez lett a neve + ateistaként a Teremtés rendjéből való "tudatos, önkéntes kiszakadást" értelmezhetetlen valaminek találhatod, ezért a "bűn" terminus is indokolatlannak hathat)

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák