Hirdetés
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- iPhone topik
- Decemberben jön az Android 15 alapú One UI 7
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- IFA 2024: Kezünkben az Ulefone apró strapamobilja
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Ulefone Armor 27T Pro - hőkamera mindenáron
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz core i7 #34337 üzenetére
Erre a gépre teljesen mindegy mit raksz, kínszenvedés lesz vele a böngészés. Nem a régi P4 proci miatt, hanem az 1 GB RAM nagyon szűkös a mai netezéshez, egy böngésző 1 füllel hipp-hopp megeszi.
Ilyen gépre én Sparky Linuxot vagy AntiX-ot vagy MX-Linuxot szoktam ajánlani IceWM felülettel. Böngészőnek Falkon, Midori, Slimjet. Esetleg Pale Moon vagy Chromium, de abban csak azt az oldalt megnyitni, ami nem megy a fenti három soványabb böngészőn.
Ilyen régi gépen már nem érdemes böngészni, max. csak retró játékokra érdemes használni, esetleg ilyen offline szövegszerkesztés, mp3 hallgatás, e-könyvek olvasása, stb.. Böngészésre meg venni egy olcsó, használt, de a ma is kellően erős, 2-3. genes üzleti gépet, vagy egy olcsó tabletet, ha nincs anyagi keret új gépre.
-
Frawly
veterán
válasz core i7 #34359 üzenetére
A Puppyt végül is kipróbálhatod, de azt inkább azért nem ajánlom, mert progit telepíteni bajos rá, külön Puppletek kellenek, vagy mókolni kell hozzá. Rendes disztrón, mint a Sparky Linux vagy AntiX vagy hasonlók meg lehet rendesen a hivatalos tárolóban progikat feltenni, és a szoftveres választék is nagyobb azokra.
A Lubuntu már nem ajánlott ilyen célra. Míg LXDE felületet használó disztró volt, addig ajánlott volt gyenge gépre, de mióta áttértek LXQt felületre, azóta a fejlesztők is hangsúlyozzák, hogy többé nem pehelysúlyú disztró, nem a gyenge gépeket célozzák már meg.
-
Frawly
veterán
válasz #40553216 #34378 üzenetére
Azzal nem kell foglalkozni. A Grub az i386-ot nem úgy érti, hogy 32 bites, hanem hogy x86-architektúrára készült (és nem ARM, vagy PowerPC vagy ilyesmi). Valószínű, hogy ezek csak telepítéskori warningok, mert az install script nem találja meg azonnal, hogy hová lett telepítve. Egy kézi grub-install parancs futtatása meg fogja oldani, ha nem bootolna.
Esetleg még az lehet, amit Júbájgön ír, hogy betelt a régi kernelek miatt a boot partíció, és emiatt nem települ a friss Grub.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz #40553216 #34385 üzenetére
Jó, de pont azt írom, hogy mindegy, hogy hány bites rendszert tettél fel, a Grub mindig is i386-ot fog írogatni, ha belegörbülsz, meg majd egy távoli jövőben kiadott 128 bites rendszerre teszed fel, akkor is
Így van ez 64 bites Arch alatt is (abból már nincs is 32 bites, csak külön fork-ként), ott is Grub telepítéskor ilyen i386 target platform möhöhözést ír. Pedig ott a 32 bites multilib csomagokat lib32-nek írják, nem i386-nak. Ubuntun ugyebár a 64 bites csomagok amd64 végződéssel vannak ellátva, az sem azt jelenti, hogy a benne lévő Intel Core i procit nézné a rendszer AMD-nek. Ez csak szimplán azt jelenti, hogy sok mindennek hülye rövidítést választottak, nem lehet belőle következtetést levonni.
-
Frawly
veterán
Ebből még mindig nem derül ki semmi. Olyan nincs, hogy önmagában a kernel gondol egyet, és megakad, meg leáll pihizni 5 percre. Valami miatt akad el, valami hardverdetektálás, DHCP szolgáltatása várás egy nem használt hálózati kártyán, nem tud valami partíciót felcsatolni, ilyesmik. Ezt kéne megnézni a kernelkimenetből: dmesg -H futtatásával.
A systemd-analyze kalap pikulát se ér.
Ezt a noresume kapcsolót nem ismerem, nem is tudtam kideríteni, hogy PONTOSAN mit csinál. Igen, a resume funkciót tiltja le, de arról nem derült ki, hogy pontosan mi a rák is az.
-
-
Frawly
veterán
Ja, akkor keverlek valakivel, elnézést. Volt itt valaki pár napja, akinek beszart a HDD-je, ilyen be/kiviteli hibákat írt (bad sector), és a kondíció is lement 7%-ra a SMART szerint, de mégis ragaszkodott hozzá, hogy megjavítja. Ezek szerint nem te voltál. Mindenesetre az I/O error mindenképp bad sectort takar.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
Alapból nem sokat. Akkor nézd meg a kimenetet, amikor sokáig tart a boot. Ha nem tudod mit nézz, akkor a dmesg > kimenet.txt kiadásával terminálban mentsd el, és a kapott fájl tartalmát töltsd fel a pastebin.com-ra, ránézünk.
Valamire tuti várakozik, ki kéne deríteni mire. A systemd logban nem látszik minden. Igaz a dmesg-es kernelkimenetben sem minden, de megér egy ránézést.
-
Frawly
veterán
Konkrétan milyen DE alá kéne? Gnome esetén tudok ilyen komolyabb megoldásról. Illetve más alá is elérhetők bizonyos megoldások, de azok többsége csak ICC színprofilt enged betölteni, vagy a színeket csak koloriméteres mérést követően engedi birizgálni.
Én egy időben használtam egy kisebb utilt, valami női neve volt, nem emlékszem, azzal csak gammát és színeket lehetett állítani. Laptop kijelzők nem támogatják a kontraszt, színtelítettség állítását.
-
Frawly
veterán
-
Frawly
veterán
válasz lev258 #34546 üzenetére
Úgy simán működhet, ha a két OS egymástól függetlenül van, két külön lemezen. Ehhez az kell, amit már írtál, hogy a GRUB is a külső lemezre kerüljön, és hogy a BIOS-ban a mixed/both mode be legyen állítva, tehát hogy UEFI-n és Legacyn is próbálja meg a bootot.
Munkahelyi gépre én már azért sem tennék egy lemezre dual bootban linuxot, mert adott esetben a munkahely, rendszergazda nem fog neki örülni, hogy saját extra rendszerrel bele van gányolva valami a bootfolyamatba. De ha minden külön lemezen van, akkor nyoma sem lesz a +1 rendszernek. Induláskor pedig F12-vel elő lehet hozni a BIOS boot menüt, ott pedig ki lehet választani a külső lemezt bootolásra.
-
Frawly
veterán
Túl kéne neki. Még akkor is, ha Intelt cserélsz AMD-re vagy fordítva. Bár nekem reszelni kellett, mikor 2. gen. Core i procis gépről átklónoztam az Archot 3. gen. Core i-s gépre, valami intel crc32-es reszelésre volt szükség az initramfs készítésekor, különben nem bootolt.
De a Linux általánosságban jól tűri a hardvercserét. Egyedül tényleg csak az lehet problémás, ha zárt GPU drivert használsz és a videókártyát cseréled ki alatta.
Ennek az az oka, hogy a linuxos driverek többsége a kernelben van, bootkor a kernel detektálja az eszközöket, és a hozzájuk való drivert tölti be automatikusan. Nincs az, mint Windowson, hogy a driver telepítve van, és külön telepíteni kell másikat, a régit pedig leszedni.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
Ha 775-ös foglalat, és a chipset is támogatja, akkor ne P4-re cseréld a procit, hanem C2Q Q6600 körüli procira, használtan nem egy nagy pénz és klasszisokkal erősebb, 4 mag, csomó cache, 1066-1333 MHz FSB. RAM-ot is érdemes kimaxolni, ami belemegy a lapba, a DDR2 nem drága, és ilyen CPU-val meg kellő RAM-mal elég sokáig ki lehet még húzni az újabb gép vásárlásáig. Főleg, ha dobsz bele egy olcsó, 10k alatti 120-128 gigás SSD-t is.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz kenwood #34591 üzenetére
Pedig SMPlayerben tudsz billentyűt hozzárendelni az Opensubtitle-ös feliratkereséshez, ott már felhozza listában a passzoló feliratokat. Igaz nem automatikus, de egy billentyű lenyomásába nem halsz bele, menüben kattintgatni így sem kell hozzá.
Esetleg még az mpv-nek vannak ilyen feliratkeresős megoldásai, igaz az sem automatikus, és Phyton-scripttel kell hozzá gányolni.
-
Frawly
veterán
válasz Norbi887 #34626 üzenetére
Azt hiszem erre nincs megoldás. Az újabb NV driverek már a kernelbe épített modeset driverre épülnek, amit néhány kártya nem szeret, azért csak 640x480-as a bootképernyő felbontása. Miután felállt a rendszer, betölti a driver többi részét is, azért van rendes felbontás utána.
-
Frawly
veterán
Kártyától is függ, főleg újabb kártyákon a zárt driver már magas felbontásban bootol. Zárt driverből is van többféle verzió.
A 640×480 az nem retró felbontás te Azt csak azért használják, mert a legutolsó szabványos felbontás, amit támogatnak a kártyát külön driver nélkül. Nem azért van, hogy retrózni lehessen.
-
-
Frawly
veterán
válasz cappa72 #34653 üzenetére
Ez sajnos ilyen. Ez a baja a zárt drivereknek, mire megjelennek, addigra a kernel és a Xorg már két alverzióval előrébb jár, és ez bugokat okoz, eltör dolgokat. Ezért nincs helye zárt forráskódú szutyoknak az opensource, főleg a Linux világában. Gyorsan jönnek a verziók, csak úgy lehet vele lépést tartani, hogy opensource alapokon fejlesztenek. Ezt az AMD belátta, az NV még nem.
Egy másik út lenne, hogy a kernel, Xorg, stb. őrizné a régebbi driverekkel a visszafelé kompatibilitást, de akkor meg egy csomó szemetet kéne benne hagyni a kódban, ami semmi értelmeset nem csinálna, csak kiszolgálná a többi lusta fejlesztőt, akik ragaszkodnak a zárt forráskódhoz, közben meg a sok kódfeleslegtől bloatabb lenne az egész meg rosszabb teljesítménnyel futna.
Ez nem olyan, mit a Windows, hogy 3-5 évente jön új főverzió, és 5-10 évente van driver API ráncfelvarrás, és egy driver sok évig működőképes.
-
Frawly
veterán
Pont ezt írtam én is egy másik fórumon ezzel a 10 éves supporttal kapcsolatban. 10 év alatt még ha megy is, elavult maga a hardver is, meg az egész szoftverarchitektúra is. Értelmetlen valamit ilyen hosszan támogatni, csak felesleges lustaságra meg régi verziókba bebetonozódásra szoktatja rá az embereket. 10 év alatt a teljes hardverpiac, informatikai színtér átrendeződhet olyan nagy mértékben, hogy nevetségesen elavulttá tehet egy 10 évvel azelőtti technológiát.
A Linux világa arról szól, hogy folyamatos fejlődés van, egyre inkább kerül bele a drivertámogatás, optimalizációk, új technológiák támogatása, hogy ezt az előnyt ki lehessen használni, érdemes haladni az új verziókkal. Windowsnál még érthető, ha a cég/user nem akar váltani, mivel az pénzbe kerül, hardverfejlesztést tehet szükségessé, hogy megfelelően fusson. De a Linuxnál ilyenről nincs szó.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz peterattila #34686 üzenetére
A 60-70% CPU-terhelés az biztosíték, hogy nem megy a hardveres gyorsítás. Mint írták, böngészőkben bekapcsolható, de nem garantálható, hogy működni fog.
NV kártya terhelési adatait, meg a fent ajánlott nvidia-smi parancs jeleníti meg. Ha folyamatosan akarod figyelni, akkor így hívd meg:
watch nvidia-smi[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Victor Súgó #34695 üzenetére
Az hogy a helyi hálózatra bejut valaki, nem jelentené azt, hogy a rendszeredbe is bejutott. Plusz ha a rendszeredbe is bejut, és kárt akar okozni, akkor meg nem ilyen piszlicsáré chrome default lófütykös fájlokat fog letörölni, hanem sokkal fontosabbakat, vagy éppen a /home mappát, amiben a doksijaid vannak. Vagy telepít valami jó kis vírust vagy cryptoocsmányságot, amit azonnal észreveszel.
Abban igazad van, hogy furcsa, hogy a csomagkezelő reklamál olyan fájl hiánya miatt, amit ő maga töröl le. A magyarázat az rá, hogy a csomagban lévő fájlokat nézi, a csomagban benne van az illető fájl, de aztán install postscript meg automatikusan törli, de ilyen mélységben a csomagkezelő nem tud elemzeni.
Én még csomagkezelővel sose validáltam a csomag feltelepülését. Nem volt rá szükség.
-
Frawly
veterán
Igen, amiatt ír kettőt, mert a HTT miatt két magosnak látja a procit, és a magok azokon különböző frekin futhatnak, ha az egyik magot jobban terheli valami, akkor az magasabb órajelen üzemel. Persze HTT-nél az egyik mag virtuális, ezért ugyanazon a frekin fog menni, mint a fizikai 1 mag.
Nem kell még az nmon-t sem telepíteni, csak kiadod terminálban ezt a parancsot:
watch -n 1 "cat /proc/cpuinfo | grep MHz"
Én ezt raktam bele egy szkriptbe, és futtatom terminálban:
watch -n 1 "cat /proc/cpuinfo | grep MHz && sensors && free -m && uname -rom"
Erre kijelzi a frekiket, a hőmérsékleteket, a memóriafogyasztást, meg hogy melyik kernel fut. Nagyon jó ez, ha hibát kell keresni, vagy túlmelegedés okoz gondot valakinél. -
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #34745 üzenetére
A szmájliból ítélve biztosan szivatsz, de ha a kolléga nem tudná, a Ctrl+C-vel kell kilépni a watch-ból. Mondjuk az igaz, hogy ezt kulturáltabbra is megcsinálhatnák, hozzáadnának egy kapcsolót, hogy q-ra, Esc-re vagy valami más kézenfekvő billentyűre kilépjen.
Abban is igazad van, hogy a sensors/lm-sensors először telepítésre és detektálásra szorul. Épp ezért nem is ajánlottam a kollégának, csak példának illesztettem be, hogy ilyet is lehet. Neki erre nincs szüksége, nem a hőfokokat, hanem a frekiket akarja nézni.
Az nmon-nál sem azt írtam, hogy elvetendő, csak hogy ha valakinek nincs kedve csomagokat feltenni, akkor a watch meg egy terminál minden linuxos rendszeren ott van. Nekem az a bajom az nmon-nal, hogy elég bonyás a kijelzése, 600 gombot nyomkodni, mindegyikre előjön valami ablak, azt se tudja az ember, hogy mit kell nyomni, mit kell nézni rajta.
Most láttam nemrég a Flame Graph nevű megoldást. Még nem próbáltam ki, de azt már előre látszik, hogy valami Perl-scriptben összegányolt cucc, ami csak svg-ben tud kijelezni. Ha menne neki real-time, akkor lehet adnék neki esélyt.
-
Frawly
veterán
válasz Victor Súgó #34748 üzenetére
Ami még hasznos: Ctrl+Shift+Up és +Down vagy +Home illetve +End, ezek a terminálban, konzolban görgetnek fel-le. Illetve konzolban használható erre a Scroll Lock is.
De pl. a SysReq is használható Linuxon, de azt hiszem külön engedélyezni kell, és lehet küldeni vele a kernelnek parancsokat akkor is, ha lefagy a gép.
-
Frawly
veterán
válasz Victor Súgó #34751 üzenetére
A SysRq alapból tiltva van, külön kell engedélyezni. Nem mindenható, vannak fagyások, amikor nem működik.
-
Frawly
veterán
válasz Victor Súgó #34759 üzenetére
Lehet akkor Ubuntun 1-2 alapból engedélyezve van. A legtöbb disztrón nincs egyáltalán, külön kell engedélyezni. Nézegettem ezt régebben, de úgyse nagyon használnám, úgyhogy nem szenvedek vele.
-
Frawly
veterán
válasz Victoryus #34801 üzenetére
Nem a Zentyal az egyetlen, amivel ezt meg lehet oldani. De ha továbbképzéshez kell, akkor meg biztosan adnak a Zentyalhoz segédanyagokat.
Ubuntu Serveren is meg tudod csinálni ugyanazokat. Azt nem vágom, hogy Zentyalon milyen grafikus eszközök vannak, webmin vagy hasonló, de ugyanazokat Ubuntura is fel tudod tenni. Ez a szép a Linuxban, bármelyiket meg tudsz csinálni bármit, nem kell fizetős megoldásokhoz nyúlni.
-
Frawly
veterán
válasz Victoryus #34803 üzenetére
Őőő, tévedtem. Ezt a felületet valóban Zentyalnak hívják. Régen eBox volt a neve.
Próbáld ki a webmin-t. Az is hasonló, talán nem ennyire felhasználóbarát, de a konzolnál, terminálnál sokkal barátabb az is, böngészőből elérhető grafikus felület. A webmin elérhető minden disztróhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest