Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Mr K

    senior tag

    Egyre több a szomszédban a szamárköhögéses eset, de itthon egyelőre nem kell aggódni
    "Horvátországban 2023. január 1. és 2024. április 19. között összesen 6443 beteget regisztráltak, ezek nagy része 10-14 és 15-19 éves gyerek és fiatal. Szerbiában január hónapban 253 új beteget jelentettek, úgy, hogy 2023 márciusa és 2024. január 28-a között összesen 764 szamárköhögéses eset volt az országban.
    [..]
    „Magyarországon az átoltottság a kötelező oltásnak és a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyeleti tevékenységnek köszönhetően magas, 98 százalék feletti. Nagyobb járványok előfordulására nem kell számítani, sporadikus esetek azonban mindig előfordulhatnak”
    [...]
    A szarmárköhögés ellen adott védőoltásnak nem sikerült azonban teljesen kiirtania a kórokozót. A kezdetben alkalmazott teljes-sejtes vakcina ugyanis robosztus védettséget adott ugyan, de gyakran jelentkeztek miatta nemkívánatos mellékhatások. A ma használt, acelluláris oltóanyag típustól függően már csak 2-4 antigént tartalmaz, a mellékhatás-profil jelentősen javult, de rövid idő után kiderült, hogy az oltóanyaggal kialakított védelem rohamos tempóban csökken, egy évvel az oltást követően akár 42 százalékkal is évente. A csecsemők megbetegedéséért egyébként túlnyomó esetben a felnőtt családtagok a felelősek, ők adhatják át a gyerekeknek a kórokozót."

    ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

Új hozzászólás Aktív témák