Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #86564352

    törölt tag

    válasz Ringman #16380 üzenetére

    Annyit beszéltek összevissza egy év alatt, hogy már követni se tudják mikor szólják el magukat.

    Vesa: most már ne gondolkozz ezen, be van adva kész. Sok helyen, itt is számolgattuk áprilisban, hogy tök mindegy mit beszél Orbán, Gulyás akárki, mert a növekvő Pfizer szállítmányok és maradék regisztráltak száma májusban összeér, én sem adattam be áprilisban az AstraZenecát, mert későbbi Pfizerrel is előbb megvagyok a az AZ 12 hét miatt. A "mostanában nem lesz Pfizer" szövegek annak szóltak, hogy terasznyitáskor fogyjon a kínai is. Ki lett tárgyalva sokszor. A 16-18 éveseknek félretett adag is, mivel lehetett tudni egy heti szállítmány az a korosztály és nem is fogja kérni mindenki. A tanároknak elkülönített adag se számított nagyon, mert mivel télen nem voltak az oltási tervben és elöregedett szakma, sokan már megkapták április előtt.
    A Sputnik kapcsán március óta ment a szöveg, hogy majd lehet EMA engedélye, mert az ex-NSZK polgárok miatt vesznek a németek, mert lehet Ausztria gyártaná otthon stb. mert májusban beadják vizsgálatra. Nem tudom hol tart az most, legutóbb adatáramlás miatt elakadt a folyamat (?), de még WHO engedélye sincs még (Sinopharmra emiatt bólintott rá Ausztria beutazás elfogadásra) és tekintve az orosz belföldi felhasználás milyen lassú volt a kapacitás, látva a híres Sputnik Twitter fiókot, egyértelmű politikai eszköz is volt ez. Tavaly májusban elsőként elkészült a világ legjobb vakcinája, csak egy év után is hiányzik a WHO és EMA papírmunka. :)

    daneel_hu: Pfizer jött elég a vállalt ütemben, akárhányszor mondogatták a vártnál kevesebb érkezett frázist. A Janssen és AstraZeneca vállalásaival volt probléma egész EU-ban, aztán a vérrög para. USA a Modernára azt mondta először maguknak, másfelől a kormány abból az elérhetőnél kevesebbet is kért.

    Az biztos utólag már mindegy, lehet onnan is nézni össznépi szinten jó hoztak keleti cuccot, max. egyéni szinten mondtam szüleimnek ha kínait ajánlanak mondják le, ne kelljen a hatásosságon aggódni, mindegy lett mert egyből Pfizerre hívták őket. Magam részéről utazás szempont miatt sem kértem keletit, inkább vártam.
    És lehet onnan is nézni hány EU ország kevesebb halottal keleti vakcinák nélkül is. A szomszéd labor, dánok, norvégok akik a Janssen, AZ programot is letekerték, aztán szinte ugyanakkor nyitás. Olyan is van, ahol a 60-70 feletti korosztály oltottsága jobb keleti nélkül, mert jobb volt a kommunikáció.
    Egyénileg, ha nincs Szputnyik, max. még 1-2 héttel később kaptam volna Pfizert vagy Astrát. Az egész EU úgy kalkulált télen, hogy nyáron kerülnek sorra a 40-30-20 évesek. A Szputnyik előnye itthon, hogy rendelt/felhasználás arány szerint népszerűbb a kínainál. (ha kiderülne mégis idő előtt kellene a Sino 3. shot, akkor abból se marad sok raktáron, emirátusokban már így tervezik)

Új hozzászólás Aktív témák