Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Lauda

    félisten

    válasz FerNandor #184013 üzenetére

    Mennyire legyen vízálló az Ön órája?
    Gyakori kérdés, hogy mennyire legyen vízálló az óra, illetve melyik kategória, milyen ellenálló képességet biztosít. Karórák estében alapvetően az alábbi vízállósági kategóriákat különböztetjük meg:
    - nem vízálló: semmiféle víz, nedvesség, pára vagy gőz nem érheti az órát. Nem rendelkezik semmiféle szigeteléssel sem.
    - cseppálló: fröccsenő víz ellen védett, de úszni, fürdeni nem lehet az órával. Például kézmosásnál felfreccsenő vízzel szemben ellenáll. Water resist 30M (3ATM) az alkalmazott jelölés.
    - alapszinten vízálló 5 bar nyomásig: úszni, fürdeni lehet az órával, de vizisportokhoz nem ajánlott. Jelölése: WR 50M, 5 BAR, ezekben az órákban már belemehetünk a vízbe, de csapkodni a vizben hírtelen mozdulatokat tenni, vizbe ugrani tilos.
    - fokozottan vízálló 10 bar nyomásig: úszni, fürdeni lehet vele. Könnyű vizisportokhoz is használható, de jetbike, vízisí, toronyugrás és búvárkodás nem ajánlott, általában ezeket az órákat javasoljuk ha mindenapos úszáshoz akarjuk használni. Jelölése: WR 10bar, WR100M
    - fokozottan vízálló 20 bar nyomásig: ez már valóban magas szinten ellenáll a víznek. Kemény vizisportokhoz is viselhető. Jelölése: WR 20bar, WR200M
    Érdemes megjegyezni, hogy az órában lévő tömítés idővel elöregszik, így azt szabályos időközönként (2-3 évente) ki kell cserélni. Vízálló óráknál strandidény előtt a vízállósági tesztet érdemes szakszervizben elvégeztetni.
    Gyakori kérdés, hogy az is, hogy vízálló órát szabad-e szaunába vinni. Tudni kell, hogy minden gép és berendezésnek, így az óráknak is van egy üzemi hőmérsékletük, mely tartományon belül az óra tökéletesen működik, ez -10 és +60ºC közt van, tehát nem tanácsos órát szaunában viselni.

    https://casio.timecenter.hu/vasarlasi+tanacsok/vasarlasi+tanacsok.html

Új hozzászólás Aktív témák