- Android szakmai topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
Na, érdekességképpen: csináltam egy kis statisztikát a Swiftemről, a nagyszerű excel-tábláimból.
Ami a legérdekesebb az az, hogy mennyit kellett költeni a kocsira 2006 nyara óta, mióta megörököltem anyámtól, és csak én használom.
Picit több mint 7 év alatt összesen 908 ezer Ft-ot költöttem a kocsira, de ebben minden benne van, alkatrész, szerelő, biztosítás, vizsgadíj, gépjárműadó, gumicsere, minden. Ez átlagosan évi ~130 ezer Ft.
A fenti összegből a nyers karbantartási díj (anyagköltség + szerelő) 532 ezer Ft volt. Ez kb. 76 ezer / év, ami szerintem nem rossz, pláne, ha azt nézzük, hogy minden rendszeres karbantartást megkapott, ha valamivel gond volt, azonnal cseréltettem. (Sőt, ebben már pár rendkívüli ktg. is benne, van, pl. amikor feltörték, és ablakot kellett cserélni.)
(Megnéztem rövidebb időre is, az elmúlt 4 évben is kb. ugyanennyire jött ki, évesítve)Ami sokkoló, az az, hogy a fentieken túl gépjárműadóra fizettem ~70 ezret, vizsgáztatásra 126 ezret, biztosításra meg további ~160 ezret…
A benzin-költségeimet csak 2008 augusztusa óta vezetem. E szerint azóta 1 343 228 Ft-nyi benzint etettem meg a Swiftemmel, a nagytotál átlagfogyasztásom 6,3 liter volt, ebben minden benne van, város, autópálya, országút, szerintem kb. 40%-40%-20% arányban.
Pleased to meet you - hope you guess my name
-
Doze
aktív tag
válasz AMD Power #12957 üzenetére
Osztrák főnöktől kèrdezem: mennyit eszik a passat:... válasz: fingja sincs heti 100 euróèrt tankol.... meg havi egyszer vaxoltatja 150 euròèrt. Melós futkosós autó szállodába hordja az árut vele. 2 èvesen vette 41.000 euroèrt. Navi meg minden kütyü benne van.... második melós autónak itthon meg egy szerencsètlen swiftet milyen nehèz fentartani... (egyèbkènt röhögök hogy nálunk mekkora presztizse van vw nek, kinn meg kb annyi mint nálunk a swiftnek)
Hogy mondjak valami pozitívat is: meglepően sok sx4 van kinn (diesel 4x4) a hegyekben.
[ Szerkesztve ]
-
domojko
senior tag
válasz Kornel #12947 üzenetére
Én Nokian nyári gumival lemezfelnin vettem 2010-ben a swiftet. 2008-as gumik voltak, és kivétel nélkül mindegyik a nutokban ki volt repedezve. De elég durván. Le is cseréltem mihamarabb. Utána vettem az alufelniket, a hátsókon még a gyári, amivel kijött continental gumik vannak. És közel sem úgy néznek ki mint azok a Nokian gumik.
-
AMD Power
titán
Sajnos igen ez a véres Magyar valóság. Vicc. Kint persze. Sőt kint pl az Opel szó szerint munkásautó, de a VW is csak az átlag utcakép része.
Viszont ez ,hogy itthon közel 31 évesen lassan családfőként, azon kell gondolkoznom ,hogy megverjek-e venni egy 10+ éves 300e Ft-s autót az valami vicc. Megvenni még ok. De fenntartani, adó, tankolás stb...
-
Mercutio_
félisten
-
batai15
félisten
Sziasztok!2 kérdésem lenne. Na jó 3.
1:a swift generációk hogy vannak? A 2005 utáni a swift 2? Ha igen akkor az előtte levő swifteket mivel külömböztetik meg?
olvastam hogy a kasznihoz képest az 1.3 motor nem valami pörgős.
nem verseny kocsit akarok, de azért nem is azt hogy egy ellőzés baromi sokáig tartson.vezettem már olyan 1.3kocsit ami jól ment.
ill swift sedan hátsó lámpa (izzó miatt) hogy kell elvégezni? Ismerősöm nem tud rájönni. Előre is köszi! -
Mercutio_
félisten
válasz AMD Power #12963 üzenetére
Nem feltétlenül kell olyan messze menni és lehet a gyerek is jobb körülmények között nő fel kint, mint itthon, de persze ha a szülőkre lehet számítani, akkor vonzóbb itthon nekiállni a csecsemő időszaknak.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Motion_Blur
félisten
Túl vagyok a 120e km-es szervizen, a következőket kellett cserélni:
- motorolaj 4L (Liqui Moly 5W-40 TOP 4100)
- olajszűrő
- váltóolaj 2,5L
- pollenszűrő
- gyertya (4x NGK Iridium)
- JE, BE lengőkar szilentek
- nyári -> téli gumi + centrírozásMűszaki vizsga + a munkadíjjal 90e Ft volt.
Swift 1.3 GLX CD AC (2006)
A gyertya csere nagyon érezhető volt rögtön, alacsony fordulaton ha rálépek a gázra nincs rángatás. Illetve akkor se ha hirtelen elveszem a gázt.
Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section
-
Kornel
veterán
válasz Motion_Blur #12965 üzenetére
elkéstél vele 15k km-t.
(#12959) domojko : amúgy a nokian gumik ennyire rosszak lennének? az idei adac teszten ez lett az egyik legjobb téligumi a kisebb méretben! mondjuk eléggé kopik, de nem jobban, mint egy barum!
mondjuk a nyárim is kopik, uniroyal rainexpert, viszont másfélszer annyiba lett volna a conti, annyival nem kopik jobban, és ez is tapad. szóval nem tudom, milyen téli gumit vegyek akkor[ Szerkesztve ]
-
Doze
aktív tag
válasz AMD Power #12963 üzenetére
Ez most tényleg nagyon off...
Magyarban sem lehetetlen 2-3 száz ezer huffot megkeresni, csak a baj ott kezdődik hogy bármit csinálsz itthon annak a fizunak a 2-2,5x kapod külföldön... én nyaranta voltam külföldön hol kirándulni, hol dolgozni. De az hogy a főnök pezsgőt vesz ha születésnapod van, kifizet rendesen, kulturált... hatalmas pozitív löketet ad a melónak. Bár tök mindegy 1000 vagy 5000 eurót keresel havonta, meg kell dolgozni a pénzért keményen.
Annyi hogy 1000-1300 euro kint élni/lakni kevés, tehát mindenképp érdemesebb itthon elkölteni. Ha van lehetőséged, menny ki de ne végleg, szívd fel magad kicsit pénzel (2-3 év) és gyere haza. Ha bejön az élet és kétezer eurot is megkeresel akkor lehet gondolkodni mindenestül kimenni.
Németország, Ausztria is bőven elég..
[ Szerkesztve ]
-
g4besz
tag
válasz Mercutio_ #12964 üzenetére
Ismerőseim nyár végén jöttek vissza Londonból, ők mesélték:
már több a külföldi, mint az angol, telített a munkaerőpiac, már az "alsóbb" melók is telítettek, sehol sem tudtak elhelyezkedni. Persze az is lehet, hogy bénák voltak, de én akkor már inkább Ausztria, vagy Németo. -
Kornel
veterán
itthon se mesz sokra 2-300k-val se, hidd el.
kaja itthon kb ugyanannyi mint kint, lakhatas kicsit dragabb kint, de egy kozepes szakmaval ha megkeresel 1500-at, es mondjuk ketten mentek ki, akkor sokkal jobban kijosz kint, akar vegleg is.
nekem ez a tervem, tudom is mit fogok csinalni -
meroly
veterán
válasz Kornel #12971 üzenetére
Ez a szörnyű igen, hogy 200-300 eFt nagyon jó és kiemelkedő fizetésnek számít, az átlag duplájának szinte mégse lehet belőle értelmesen megélni. Mondjuk az más kérdés hogy az átlagot nem a nép viszi fel, hanem a sok eltartott politikus akiknek minimum 7 számjegyű már.... nekem ez a nagy kontraszt nem tetszik, a túl nagy űr egy manager fizetés és egy diplomás, szakmájában elhelyezkedő fizetése közt, pedig a tudás ez utóbbinál van. Mit kezdene egy cég magával ha csak az igazgatóság és a felsővezetés lenne?! Semmit. Ez nincs megbecsülve sajnos. Nameg hogy a kitolt nyugdíjkorhatár miatt szinte a végkimerülésig dolgoznak az emberek és a fiataloknak nincs lehetőség elhelyezkedni, pedig ő dolgozni szeretne, az idősebb meg már nyugdíjasként pihenne, de nem teheti. Az egész rendszer haldoklik úgy ahogy van ebben az országban. És akkor jönnek az FNA-s hitegetések meg a többi agyament ötlet, na kár pazarolni erre a szót.
Úgy néz ki hogy egyharmada ment le a tanknak és mentem vele már 220km-t, ha 600-ig elmegyek igen jó vagyok, mert akkor jön ki szinte csak városban 5,3-as fogyasztás, már kíváncsian várom
[ Szerkesztve ]
Impossible is nothing
-
trassher
addikt
-
Doze
aktív tag
Valaki nem tudja hogy suzukikban mikor kell vìzpumpát cserèlni?? Szervízkönyvben sincs taglalva... èrdekes
[ Szerkesztve ]
-
Doze
aktív tag
válasz Kornel #12971 üzenetére
Am ahol voltam osztrák faluban, azt tartottam èrdekesnek hogy szinte minden családnak van valami kisebb vállalkzás.... szinte mindenhol tehèn, valaki maszekba autót takarít, van egy kisebb hoteljuk stb. A tejet is 70 centèrt veszik át stb. Valahogy mindennek van helye ès minden rendezett... ja ès hivatalos minden. A szállodába hus kell számlával a szomszèdból, nem mennek el fèl euróèrt az ország másik vègère.
Ha már autós topik akkor el kell mondanom egy 1200 fős faluban márkaszervízt megszègyenítő műhely van. Nem csak itt.de máshol is. 80 eurós rezsiórabèrrel... de èrdekes mert az alkatrèszek fele annyiba kerülnek. Pl: renault clio règi 1.2... napfènytető betört. Magyarban 127 e ft lett volna, kinn nèmet raktárbol rendelve 110 euro volt... na ez hogy a fakkba van??
-
t1
addikt
Turbós 1.6 Swift [link]
-
roti86
őstag
válasz roti86 #12937 üzenetére
Jelentem, az olajcsere 90%-ban megoldotta a problémát, most már a sikító hang 80-nál megszűnik.
A váltóban 0.6l trutyis olaj volt az előírt 2.4l helyett (köszi előző tulaj)
Megvétel után az alábbiak lettek cserélve:
- olaj+ szűrő (Castrol 10W40)
- levegőszűrő
- benzinszűrő
- vízpumpa
- vezérlés (szíj+ görgők)
- első féktárcsa +betét
- váltóolaj
- 4db gyertyaÖsszesen 57K
-
trassher
addikt
7 év és 238 ezer párszáz km után faterom ignisében elpusztult a gyári akksi
Nem tudtam mit vesz helyette mivel nem ért hozzá de a szerelő ismerősén keresztül ez jött. Elér erős vágyat éreztem hogy átlopjam a swiftembe.Redmi Note 7
-
Grass
aktív tag
Sziasztok!
Lenne néhány kérdésem, remélem kisegít a keménymag.
Lehet blőd kérdés de az Ignis ugye lánchajtásos (így nem kell vezérműszíj cserével bajlódnom)?
Ignishez gyári vízpumpát hol lehet venni? Én mindenhol csak utángyártottat találok.
A multkor valaki már valaki kérdezte de konkrét választ nem kapott az a kérdés hogy vett e közületek bárki [Suzuki gyári olajat ] és ha igen milyen tapasztalatotok van vele?
Köszönöm előre is a válaszokat!"Ne vedd készpénznek mások gondolatait" - Good Will Hunting
-
Kornel
veterán
M13A (VVT) láncos, tehát nem kell vezérlést cserélni, habár 200-300k km-nél már nyúlhat annyit a lánc, hogy akár cserélni is kelljen, nyilván ez függ a használattól is, de a gyár szerint motorélettartam a lánc.
Eneos olajat nyugodtan veheted, semmi gond nincs vele, bár a legjobb az eneos sustina, csak kicsit drága. nekem most eneos 0w20 van benne, de a sustina 5w30 sokkal jobb volt, sokkal halkabb volt, volt, hogy majdnem ráindítottam, pedig tudtam, hogy jár a motor.
gyári vízpumpát pedig keresd a márkaszervizekbe, ha máshol nem találsz, ott biztos -
Davidof92
senior tag
Sziasztok!
Régi swifthez féltengely gumiharang kellene. Lehet kapni direkt hozzávalót zsírral, bilincscsel, illetve univerzálisat. Melyik lenne a jobb? -
Mercutio_
félisten
-
SzlobiG
félisten
Üdv Suzukisok!
Én kicsit tartottam a Suzukitól, de végül egy 2004-es Grand Vitara 2.0 TD mellett döntöttünk hosszas hezitálás után. Legtöbbet közúton lesz/van használva, de terepen is teljesítenie kell majd pont ezért nem az új kasztnist kerestük mert annak már gyengébb a terepképessége.
Meglepőmódon nagyon kényelmes simán elférek benne, mondjuk a 2004 előttiekről ez már nem mondható el.
Jó pár dolog cserélve lett rajta amiket kellett+ az egész alja le kenve ahol volt rozsda eltávolítva. (188000 km van benne) Fogyasztása olyan 8 liter körül alakul.Reméljük meghálálja lőttem ma pár képet róla.
-
g4besz
tag
válasz Davidof92 #12990 üzenetére
Szia!
Nekem is pont egy hónapja kellett vennem gumiharangot, mert a régi kiszakadt. Én a direkt hozzávalót vettem, amihez csomagolnak zsírt és bilincset. Teljesen jó volt, gond nélkül felment.
A féltengellyel viszont volt gondom, ha neked is a "leütős" fajta van fent, akkor azt szívás lesz szétszedni.
[ Szerkesztve ]
-
AMD Power
titán
A 3-jatós Swift hátul mennyivel "kisebb" vagy kényelmetlen mint az 5 ajtós?
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs