Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • otapi

    tag

    válasz Donki Hóte #8067 üzenetére

    Csak magamat tudom ismételni: külső hőmérséklet, valamint az induló és célzott szobahőmérséklet nélkül nem lehet hőigényt számolni. Hőleadáshoz meg még kellene a felfűtés idő is.
    Minden paraméter ugyanaz, csak a külső hőmérsékletet határozom meg, pl. 30 fokban. Mindenféle fűtés nélkül is el lehet érni 24 fokot, sőt... Mégsem javasolja a számításod hogy nulla fűtés kell, úgyhogy valami hiányzik belőle.

    Leírtam a 13 éves tapasztalatomat fenn, ezalatt előfordult mínusz 15 fok is időnként. Azt is írtam, hogy az előremenő külső hőmérsékletfüggő, tehát külső -15-ben nem 42 fok, hanem magasabb, úgyhogy ne almát hasonlíts a körtéhez.
    Ha a valóság (13 év tapasztalata) és a számítás nem egyezik, akkor biztos lehetsz benne hogy nem a valósággal van a gond.
    Az is tapasztalat hogy a szakik feleslegesen túlméretezik a hőigényt. Elég ehhez az is ha -20* fok külsőre számolják ki hogy mennyi hőigény kell a ház nulla* fokról 23* fokra való felfűtésére fél* óra alatt:
    - a valóságban egy normálisan szigetelt fűtött ház akkor sem megy 16 fok alá, ha napon belül időzített a termosztát, nemhogy ha állandó hőfokot tartunk
    - a valóságban nem kell fél óra alatt felfűteni a házat, elég fél nap. Vagy 24 órában állandó hőmérsékletet kell tartani, mint nálunk
    - a valóságban nem volt -20 fok 24 órán keresztül már nagyon sok éve.

    * ezeket a számokat csak betippeltem, mert egyetlen belinkelt számításod sem részletezi hogy milyen külső és belső hőmérsékletre, mennyi idő alatt méreteznek (amihez képest a saját leírásuk szerint még túl is méreteznek)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák