- iPhone topik
- Kuo: Az iPhone 18 Pro állítható blendét kap
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Apple iPhone 11 - népalma
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
core i7
addikt
válasz brandarchi #20200 üzenetére
ASUS az ATX szóval ATX -es gépházad ha van akkor jobb Másik lap az micro ATX
[ Szerkesztve ]
-
pet007
aktív tag
válasz brandarchi #20200 üzenetére
Ha olcson tudod cserelni, akkor a b85 egyertelmuen jobb valasztas, bar h81be is bele lehet pakolni 16gb ramot. Tobbi mar csak aprosag (+2sata6g, elolapi usb3), mivel nem fogsz tuningolni, igy max a meret szamit, ha haz adott.
-
pet007
aktív tag
válasz balazska92 #20198 üzenetére
Nehez kovetni, tehat felraktal egy hagyomanyos hutot (borda+venti), es biosreset utan, bekapcsolas utan 5 percel. biztos, hogy jol teszed te fel azokat a hutoket?
-
pet007
aktív tag
válasz balazska92 #20205 üzenetére
Ha csak biosba lepsz be, ott is tulmelegszik?
-
pet007
aktív tag
válasz balazska92 #20207 üzenetére
Csak azert kerdezem, mert ha mar kikapcsol a gep ott komoly gondok vannak, alapon egy gyari huto venti nelkul nem melegszik idle annyira tul, hogy ujrainduljon.
-
pet007
aktív tag
válasz balazska92 #20209 üzenetére
En helyedbe kiszednem alaplapot, ujraraknam azt a hutot az asztalon es gephazon kivul tesztelnem.
-
pet007
aktív tag
válasz balazska92 #20211 üzenetére
Tippre tap vagy alaplap
-
Játékos
addikt
Sziasztok!
Segítséget/ötletet szeretnék kérni tőletek.
MSI H81M-P33 alaplapot használok, és eddig egy G3258 proci voolt benne alapfeszen, 3,8GHz-en hajtva. Csendes, hűvös volt a gépezet/proci. Terhelés alatt (prime95) 78-79 Wattot fogyasztott az egész konfig.
Ma tetem a gépbe egy használt 4170-es i3, amivel a következő a probléma: prime95 alatt 20-30 másodperc alatt 80 fokos a proci, miközben 120 (!) wattot mutat a fogyasztásmérő!
Létezik ilyen procibetegség? Vagy az alaplap nem képes normálisan hajtani? Frissebb bios nincs hozzá már 2 éve...
Bármilyen ötletet meghallgatok szívesen, előre is köszönöm!Ha szeretet van az életünkben, az pótol ezernyi dolgot, ami hiányzik. Ha nincs szeretet, mindegy, mink van, sose lesz elég...
-
Spec
őstag
Sziasztok! Egy gyors kérdés. Core i5 3470 procinál elvileg 3,6 GHz a max. turbófrekvencia. Videókonvertálásnál, úgy hogy high-ra állítottam a processzor prioritást, mégis csak 3,4 GHz-en hajtotta a procit. Mitől függhet, hogy mennyire tolja fel a turbót a rendszer?
"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine
-
Tim82
félisten
Attól, hogy hány magja van épp használatban a procinak. További infóért itt a Turbo részt nézd meg.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Spec
őstag
Akkor gyorsan, melegében még kérdeznék egyet. Egy másik topikban tettem fel kérdésként, de nem igazán kaptam azóta se részletes választ a feltett kérdéseimre. Hátha itt valaki jártasabb a témában.
https://prohardver.hu/tema/ddr3_topic_tuning/hsz_5165-5165.html
"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine
-
-
törölt tag
Sziasztok!
Azt kérdezném, hogy sima i7 7700 as processzort Z-s lapban lehet valamennyire tuningolni? Vagy mindenképp K-s processzor kell? köszi
-
Spec
őstag
válasz pet007 #20219 üzenetére
Szia! Köszi a választ! Megfogadtam a tanácsodat, és beállítottam az XMP 2-es profilt. Le is mértem a különbséget AIDA64-el. Íme az eredmény. Az első mérés a default beállítás 1600 Mhz-en, a második mérés az XMP 1866 MHz-en.
Matematikailag kb. 16% a sebesség növekedés a memória írás/olvasás értékekben, ami egyenesen arányos az órajel növekedésével. Abszolút értékben nem tudom ez mennyire jó eredmény, nincs összehasonlítási alapom.
Összességében nem érzek különösebb sebességbeli változást, talán a programok indulása egy hangyaf*sznyival fürgébb, de nem esküdnék meg rá. Mindenesetre amíg nem tapasztalok rendellenességet, stabilitási problémát, addig hagyom így.
-
Mr molekular
újonc
Sziasztok. Kérdésem az lenne hogy van egy Core 2 duo e4600-as gépem egy Asrock Conroe 1333-d667-es alaplapba. Haverom ma felajánlott egy AMD Phenom II X2 545 HDX545WFK2DGI processzort, de nem vagyok tisztába vele hogy most az jó-e bele, vagy esetleg venni kellene egy másik AM3-as foglalattal ellátott alaplapot. Nem kérdeztem még meg, hogy az alaplapot amiben volt a proci, eladó, vagy mi van vele, mert azt nem ajánlotta fel.
-
Spec
őstag
válasz Mr molekular #20223 üzenetére
A lapod természetesen nem jó az AMD procihoz. Az egy LGA 775 socketes lap, Intel procikhoz. Sajnos ahogy nézem a Core 2 Quad procikat nem támogatja, úgyhogy fejlesztési potenciál gyakorlatilag nincs benne a Core 2 Duo-hoz képest.
Amúgy szerintem az az AMD proci se jobb sokkal a te Core 2 Duo-dnál, ha jobb egyáltalán.[ Szerkesztve ]
-
CWorm
aktív tag
Üdv mindenkinek!
TL;DR:
Ha már az összes többi alkatrészt módszeresen kizártam és csak a proci maradt, mint gyanúsított, akkor okozhatja-e egy hibás (zárlatos?) processzor az alábbiakat?- A billentyűzeten mindhárom LED világítani kezd, holott csak a Num Lock aktív, és hiába kezd világítani a Caps Lock és a Scroll Lock is, maguk a funkciók nem aktiválódnak. Ez mindig véletlenszerűen történik vagy a gép bekapcsolását követően, vagy a GTA 5 elindítása után (ilyenkor több áramot vesz fel a proci?). De nem mindig jön elő.
- Szintén a GTA elindításakor figyeltem meg, hogy amikor headset van rajtam, akkor egy pattanó hangot is hallani pont akkor, amikor mindhárom LED világítani kezd.
A billentyűzet és a headset is USB-n keresztül csatlakozik a géphez.----
szerk.: a konfigom megtalálható az adatlapomon
----
Hosszabb verzióSzóval a fentieket tapasztalom már azóta, hogy először összeraktam ezt a konfigot. Nemrég elromlott a monitorom és ki kellett cserélni (ő is csatlakozva volt a géphez USB-n), és a szervizben azt mondták, hogy ellenőrizzem a hangfalat vagy a külső hangkártyát, mert zárlatos lehet. (Még azt is odaírták, hogy inverter board csere történt, ami nem tudom, micsoda.) Amikor egyik sem volt csatlakoztatva a géphez, akkor is előjött a fenti jelenség.
És szintén nemrég ez a külső headset is megadta magát, egyszerűen nem működik. Amikor bedugom, felvillannak rajta a fények, aztán semmi. Gondolom azt is tönkrevágta ez a rejtélyes elektromos dolog, ami a billentyűzeten a LEDeket is mindig bekapcsolja.
Ja, és pár hónapja az alaplap pedig lelockolja 800MHz-re a procit, és csak a BD Prochot funkcióval tudom ezt feloldani a Windows-os ThrottleStop nevű program segítségével. Guglizásom során azt derítettem ki, hogy egy olyan szenzor hibásodhatott meg, ami a CPU hőmérsékletét méri, és most mindig azt hiszi, hogy túl meleg, és ezért lockol. Ez is megerősíti a gyanút, hogy a CPU-nak valami gondjai lehetnek az elektronikával? Vagy nem? Mert ennek a szenzornak azért elég közel kell lennie hozzá.
Korábban, amikor még minden alkatrészem működött, próbáltam rájönni a billentyűzetes jelenség okára, mert idegesített, de nem sikerült. Ezeket mind végigpróbáltam, és mindegyikkel előjött a fura LEDbekapcsolás:
- Másik alaplap
- Másik táp (előző konfigból, ahol hibamentesen működött)
- Másik VGA (előző konfigból, ahol hibamentesen működött)
- 4 helyett csak 2 memóriamodult tettem bele, előjött; aztán felcseréltem és beraktam a másik két memóriamodult is, akkor is előjött
- Futtattam memtest-et, de nem talált semmit
- Hangfal és headset nélkül is előjött
- Másik konnektorba dugtam az elősztótAmúgy az egész konfig egy APC SurgeProtect-es túlfeszvédőn keresztül kapj az áramot.
Azt hiszem, ennyi. Rengeteget szenvedtem már ezzel, gugliztam egy csomót mindhiába, de semmi nem vezetett eredményre. Egyedül még azt nem tudtam kipróbálni, hogy másik procit rakok bele, vagy ezt a procit rakom át másik gépbe. Sajnos nincs semmilyen eszközöm, amivel ilyen elektronikus dolgokat tudnék diagnosztizálni, meg nem is értek hozzá.
Szóval a kérdésem mégegyszer: előfordulhat, hogy a processzor a hibás?
Előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
Félig ember, félig medve, félig disznó
-
Spec
őstag
Fogalmam sincs mi lehet a gond, de szerintem nem a processzor hibája. Ha az hibás lenne, vagy zárlatos, akkor el se indulna a géped. Simán az alaplap védelme letiltana, és már bekapcsolást követően azonnal leállítaná, vagy újraindítaná a gépedet. Max. a ventilátorok felpörögnének, de post képernyőig már nem jutna el a rendszered az tuti. Itt inkább valami más elektronika vacakol, szerintem az alaplapon, vagy a perifériáknál, csatlakozóknál lehet valami kontakt hiba, zárlat, ilyesmi.
Olyannal is találkoztam már, hogy valaki régi ratyi földeletlen áramhálózaton használta a gépét, és rá ment egy kis feszültség a házra, és amikor valami hozzáért kicsit, akkor az ki is nyírta szépen az érzékeny elektronikát. Ezt esetleg még ellenőrizd le, hogy van-e korrekt földelés a hálózaton."They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine
-
CWorm
aktív tag
Köszönöm a gyors választ.
Az alaplap nem lehet hibás, mert egy másikkal is előjött a jelenség, illetve vissza is küldtem szervizbe (ezt elfelejtettem írni), ahol nem találtak semmit.Ha a csatlakozóknál lehet valami hiba, akkor már csak a billentyűzet és egér marad, mert azokkal nem próbáltam ki, hogy kicserélem őket és úgy nézem meg (nem is tudom, hogy másik billentyűzeten felvillannának-e a LEDek). De egyik sem tudná kinyírni a monitort meg a fülest, nem?
Az előző konfig ugyanezen a hálózaton amúgy teljesen jól működött. Hogyan tudom megnézni, hogy van-e rendes földelés, kell hozzá olyan fázisceruza?
Köszönöm.
[ Szerkesztve ]
Félig ember, félig medve, félig disznó
-
Spec
őstag
A földelést fázisceruzával nem tudod ellenőrizni, az csak jelzi, hogy melyik vezetéken van fázis, melyiken nincs. A földelést multiméterrel tudod kimérni, hogy melyik a fázis, melyik a nulla, melyik a föld. Már az is előrelépés, ha meg tudod nézni, hogy a dugaljban a föld be van-e kötve egyáltalán, bár ez se 100%-os, mert régen csináltak olyat, hogy a földelést a nullázó körre kötötték rá (amúgy ez tök szabálytalan, és életveszélyes is lehet) . Jobban én se nagyon értek hozzá, jobb ha villanyszerelőre bízza az ilyet az ember.
-
kat0na
csendes tag
Sziasztok!
Arra lennék kiváncsi, hogy egy Pentium dual core E5700-at érdemes e lecserélni egy I3 530-ra.
Azért elég régi az az I3. Erősebb lesz bármivel mint a pentium? A netes statisztikák szerint nem sokkal.
Használtam tudnám szerezni alaplappal mindennel ezért ezt az I3-at néztem. Nem szeretnék sokat költeni.
vagy ha valaki tudna egy alaplap + processzor kombót kb 20.000 forintos áron az érdekelne.Előre is köszi a segítséget.
Biztos vagy benne? :)
-
Spec
őstag
válasz kat0na #20230 üzenetére
Szerintem sokat nem nyernél azzal az i3-al. Kicsit fejlettebb a dual core-nál, és 2 mag, 4 szál, a sima 2 maggal szemben. Ellenben az alap órajele gyengébb. Inkább az a kérdés, hogy milyen a mostani lapod. LGA 775 foglalatba elvileg bele tudsz tenni Core 2 Quad procit, ha támogatja a lapod. Az már előrelépés lenne, és kijönnél max. 5-6 ezerből.
[ Szerkesztve ]
-
Spec
őstag
válasz kat0na #20232 üzenetére
Aha, akkor nyert ügyed van, ez viszi a Core 2 Quad-okat. Én a helyedben néznék hardver aprón olcsóért egy ilyet, és azt tenném bele. Még most is jók ezek a procik, 4 fizikai mag nem hazudik.
Q9300, Q9400 már van 5-6000-ért, azok is jók. De 8-10 körül még jobbak is vannak. Minél magasabb órajelűt keress. Ár/érték arányban ezzel jársz a legjobban.
Egy BIOS frissítés lehet, hogy kelleni fog proci csere előtt. Keresd meg a lapodat a Gigabyte oldalán, hogy van-e frissebb BIOS.
[ Szerkesztve ]
-
kat0na
csendes tag
Az ilyen CPUboss.com oldalaknak mennyire lehet hinni?
Nézek egy c2q q9400-at és épphogy valamivel erősebb mint az én procim. Az eredeti 5.1 míg az új 5.5-öt kapott. Ez mit jelent?
Miközben az i3-ra 6.2 értékelték.
Persze ezek összehasonlító táblázatok.
Biztos vagy benne? :)
-
Spec
őstag
válasz kat0na #20234 üzenetére
Nézd, az i3 fejlettebb proci, mint a Core 2 Quad, emiatt lehet többre értékelik, de hidd el, hogy annak a 4 fizikai magjával pl. játékokban jobban jársz, mint az i3 2 magjával és 4 szálával. A Core 2 Quad mellett szól, hogy nem kell hozzá alaplapot válts, ami ár/érték arányban sokat jelent.
Ha az i3 alap órajelénél (3,06 GHz) erősebb órajelű Quad-ot keresel, akkor az egyszálas teljesítményben se fog elmaradni tőle számottevőbben, csak azok már drágábbak természetesen. Én a helyedben Q9550-ben, vagy Q9650-ben gondolkodnék. Ezek olyan 8-10 ezer körül vannak használtan.
Amúgy én összehasonlításra az alábbi oldalt javaslom inkább.
http://www.cpu-world.com/Compare/564/Intel_Core_2_Quad_Q9400_vs_Intel_Core_i3_i3-540.htmlEz alapján a Q9400 egyszálas teljesítményben gyengébb az i3 540-hez képest, nyilvánvalóan, mivel alacsonyabb az órajele, de pl. többszálas teljesítményben ráver 15%-ot az i3-ra. És manapság a többszálas teljesítmény jobban nyom a latban szerintem.
A mostani prociddal összevetve a Q9400 sokkal jobbnak tűnik. Egyszálas teljesítményben egy hajszállal gyengébb, az alacsonyabb órajel miatt, de több szálon 68%-ot ver rá, ami jelentős. Overallban is 31%-al erősebb. A fejlettebb utasításkészletről nem is beszélve.
http://www.cpu-world.com/Compare/500/Intel_Core_2_Quad_Q9400_vs_Intel_Pentium_Dual-Core_E5700.htmlSzumma-szummarum, ha olcsón akarsz jobb rendszert, akkor Core 2 Quadban gondolkodj a mostani lapodba. Ár/érték arányban a legjobb választás egy Q9400, ha picit többet szánsz rá, akkor egy Q9550, vagy Q9650 kell neked.
Egyre vigyázz, hogy a Quad-ok jobban melegszenek a 4 mag miatt,ezért jobb hűtés kell nekik, mint a sima dual core-nak.
Ha generációt váltanál inkább alaplappal együtt, akkor pedig legalább 3. vagy 4. generációs Core i5 prociban gondolkodj, de azt lappal együtt használtan 35-40e alatt nem úszod meg.
[ Szerkesztve ]
-
Spec
őstag
válasz kat0na #20236 üzenetére
Örülök, ha tudtam segíteni. Akad azért HA-n, most néztem. Tényleg olyan 8-10 körül már vannak.
Egyébként vannak jó ajánlatok LGA 775 foglalatba való Xenon procikból is, amik architektúrában gyakorlatilag azonosak a Core 2 Duo - Quad vonallal, csak ezek a szerverekbe való változatok. Viszont ez rizikósabb, mert egyrészt ezeket át is kell alakítani, és BIOS hack is kellhet a működésükhöz, úgyhogy én ezt a vonalat nem javaslom.
Nézz valami jobb hűtést is a Quadok-hoz, az fontos, mert tényleg jobban melegszenek. Főleg terhelve kevés lesz nekik a dual core-hoz való alap hűtés.
A plusz RAM is biztos jót fog tenni a rendszered összteljesítményének. RAM-ból sosem elég RAM-ból is lehetőleg minél gyorsabbat tegyél bele. Ahogy nézem a lapod a 1333 MHz-es DDR3-akat támogatja 8 Gbyt-ig. A Quadoknak is 1333 Mhz az FSB-je, szóval ilyen RAM-okkal összepárosítva tudod kihozni a csúcsteljesítményt a jelenlegi lapodból.
[ Szerkesztve ]
-
kat0na
csendes tag
-
-
senior tag
Sziasztok!
az s1366 és az s2011 az ugyanolyan hűtőfelfogatást használ?
Mert ez alapján mindkettő 80x80-as:
Tehát elviekben amelyik hűtő hivatalosan csak 1366-ra megy rá, mert akkor jelent meg, amikor még csak 1366 volt, akkor az rámegy 2011-re is és akkor már 2011-3 -ra és 2066-ra is, mert azok biztos egyformák.
Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdv! L.D.
-
pet007
aktív tag
válasz Lord Dragon #20240 üzenetére
Reszben igaz, reszben nem. Igaz, hogy ugyanugy 8 centi van lyukak kozott, de lefogatas mas, igy hutotol fugg, hogy jo lesz-e. Gyari huto pl nem fogja elerni cpu-t, lesz valamennyi tavolsag cpu meg huto alja kozott.
-
Ice&Lime
veterán
Sziasztok! Lehet már volt ez kérdés, akkor bocsi érte.
Egy 7. és a 8. generációs i3 között felhasználás során mi az észrevehető különbség konkrétan akkor, ha az újban nincs HT? Ez jelent valami hiányt? -
Ueda
senior tag
válasz Ice&Lime #20242 üzenetére
A HT nem teljes értékű végrehajtó egység és mindig a teljes magokhoz kapcsolódik ( azt próbálja meg jobban kihasználni ) . 2 teljes mag + 2 HT vagy 4 teljes mag + 4 HT vagy 6 teljes mag + 6 HT . A 4 teljes mag jobb, mint a 2 mag + 2 HT.
OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444
-
Ice&Lime
veterán
Köszi a válaszokat!
És használt proci vásárlásnál mire kell figyelni a külsőségeken kívül? ..de még az is ott van, hogy piszkálták-e a kupakot vagy sem, az mennyire feltűnő egyébként? És tesztnek elég pl. egy prim95 lefuttatása vagy mi minden kell ahhoz, hogy kiderüljön, akkor rendben van-e a proci vagy sem? -
-
Spec
őstag
válasz Ice&Lime #20247 üzenetére
Szerintem arra figyelj, hogy külsérelmi nyom, karcolás, repedés, hőhatásra utaló foltok ne legyenek rajta. Legjobb, ha működő gépből, az orrod előtt veszi ki a procit az eladó. Ha ez nem megoldható, akkor csak garival vegyél használtat.
Intelben szerintem 3.-4.-5. generációs core i5-i7- nél újabbat, jobbat venni használtban nem érdemes. Ár-érték arányban nem kifizetődő az ennél újabb. Ha jobb/újabb kell azt csak újonnan, boltból, garival. Régebbit meg már nem érdemes.
Én személy szerint K-s processzort se vennék használtan, mert azt szinte biztos, hogy húzta a gazdája. Legfeljebb ismerőstől, és garival. Buherált, átalakított procit (pl. Xeon-t) vagy delidelt procit se vennék használtan, még garival se.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest