Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• dabadab

titán

válasz #54625216 #92 üzenetére

"Ha csak azt nézzük, hogy akár a 30 éves digitális hordozókról milyen nehéz leszedni az adatokat, és nem csak a fizikai eszközök hiánya, hanem az OS, filerendszer, stb. elavulása miatt"

1. Az adatot (egy darab) fizikai hordozóhoz kötni elég elavult gondolkodásra vall. A digitális adatban pont az a jó, hogy nincs adathordozóhoz kötve, szabadon másolható gond nélkül - a tizenöt éves digitális fotóimnak nem muszáj egy tizenöt éves írható CD-n lenniük egy példányban.

2. Az emulátoroknak miegyebeknek hála igazából a 30 éves adatok kezelésével olyan túl nagy gond nem lehet, ráadásul a világ folyamatosan az egyre nagyobb egységesítés irányába mozdul el, egy JPEG esetén egyáltalá nem fenyeget ilyen jellegű probléma.

"Tehát a digitális adatokat csak állandó karbantartással lehet hosszabb távon megőrizni"

Ez így igaz, csak a gyakorlatban jóval kevesebb problémát jelent néhány tízezer digitális kép ilyen karbantartása, mint akár száz darab papírkép normális megőrzése.

DRM is theft

• Geller72

veterán

válasz #54625216 #92 üzenetére

Ez semmit nem jelent és csak szerinted olyan nagy probléma. Valójában pedig nem az.

"Minden felhő alapú megoldás pedig csak addig él, amíg a szolgáltató létezik vagy az üzleti érdekei úgy kívánják.
    Tehát a digitális adatokat csak állandó karbantartással lehet hosszabb távon megőrizni, és a folyamatos updatet vagy a user saját maga végzi vagy jobb, ha már most keresztet vet az archivált adataira."

-Azért olyan cégeknek van nagy felhőjük, akik nem egy hete kezdték és valószínűleg nem egy hétig lesznek. Én is ilyen cégeknél (is) tárolom az adataimat. De csak mint másod/harmadlagos backup. Semmi több.
    -Arról nem beszélve, hogy simán áthidalhatóak a generációk közti változások, simán át lehet menteni egyikről a másikra. most pont úgy teszel, mintha nem lehetne.
    -A nagy cégeknek, mint a Disney is vannak digitális backupjaik.
    -Nekem is vannak még VHS-ről átmentett, konvertált videóim, analóg fényképekről készített szkennelt backupok. És milyen jó, mert közülük már több semmisült meg az idők folyamán. Mert én nem tudom (és nem is akarom) sóbányában őrizni ezeket, így sokkal hamarabb semmisülnek meg, mint egy hermetikusan optimális környezetben.

A technológia még valóban nem tart ott, hogy veszteség nélkül tudjon tárolni bármit is. És ha megnézzük, eléggé lehetetlen is bármilyen ilyen jellegű elvárásunk. Hiszen ami fizikai anyaggal összefügg, az az anyagnál fogva teljesen természetes erózió miatt ki van téve mindennek, aminek egy anyag ki lehet téve. És ez egy fizikai világ. Ami lényegében egyelőre nem is fog változni. Ugyanúgy egy anyag a celluloid is, mint egy HDD tányérja. És ugyanúgy sérülhet. Én a kvantumfizikától várok nagyobb ugrást minden téren.

Új hozzászólás Aktív témák