Hirdetés

2019. március 23., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#23) MaCS_70 válasza MaCS_70 (#22) üzenetére


MaCS_70
(PH! nagyúr)

Mivel érdekel a téma, felhívtam a szemész ismerősömet, aki helyből továbbirányított egy kollégájához, aki mostanában pont a kézben tartott eszközök látását kutatja.

A következőket tudtam meg:
A fiatal, egészséges szem nappali fényviszonyok között 30 cm távolságról elméletben 0,05 mm-es tárgyakat képes elkülöníteni, ami a gyakorlatban >0,1 mm-t eredményez. Az egyszerűbb számítás kedvéért tehát úgy vehetjük, hogy ha valakinek nagyon jó szeme van, akkor abból a távolságból, ahonnét a mobiltelefont nézni szokás, 0,1 mm alá értelmetlen lemenni felbontásban. (Bár ajánlottabb lenne inkább 40 cm-ről nézni a kijelzőt, de a gyakorlat sajnos inkább 30 cm, sőt, egyre inkább kevesebb, aminek komoly látásrontó hatása van.)

Egy 5,5"-os kijelző magassága kb. 12 cm, ami ebből eredően 1200 pixeles értéket ad. Efölött tehát még a szuper jó szeműek sem láthatják a különbséget.
Máshogyan megfogalmazva: 250 ppi fölött már nagyjából tök felesleges a felbontás növelése, feltéve, hogy szabad szemmel nézzük a kijelzőt.

Az illető saját tapasztalatai, illetve kisebb csoporton végzett tesztje alapján az olvasószemüvegre még nem szoruló, jó látásúnak mondható emberek nagyon nagy többsége 5"-os kijelzőnél a 720-as és az 1080-as felbontás között is csak akkor vette észre a különbséget, ha kifejezetten figyelte.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.