Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • zharkanyi

    tag

    válasz tknof1871 #2002 üzenetére

    Ajjaj. Felejts el mindent, amit az előbb leírtál. Kezdjük tiszta lappal.

    1.
    220-életkor az ugyan a maximális pulzus „képlete”, de egyrészt ez nem úgy maximális pulzus, hogy nem szabad fölé menni, hanem úgy max. pulzus, hogy nem tudsz. Másrészt ez egyénenként nagyon eltérő. Egy 40 éves embernél lehet átlagosan ez 180, de lehet akár 165 is, vagy épp 200.

    2.
    Kardiológushoz elmenni nem árt. Aki komolyan sportol annak amúgy is kell mennie sportorvoshoz, de mondjuk aki felnőtt fejjel kezd maratonra készülni az is menjen el. Biztos, ami biztos alapon. Azért kell, hogy kizárjunk valami sporttól független betegséget, ami adott esetben végzetes lehet. (Nem csak futás közben. Lépcsőn felfelé gyalogolva, bármi terhelőt-stesszeset megélve, egész napi autóban üléstől, de akár az ember álmában is…)
    Jellemzően akinél megállapítanak valami betegséget, annak onnantól nem csak a sport kapcsán kell figyelnie, hanem a normál életben is. Persze lehetnek kifejezetten a sportra vonatkozó korlátozások is, akár még javasolt pulzustartomány is, amit nem célszerű átlépnie. Ezt viszont ilyenkor a kardiológus mondja és mégegyszer hangsúlyozom, hogy csak szervi bajjal, betegséggel rendelkező embereknek. Attól, hogy valaki 40, 50, 60 vagy 70 éves még nem fog neki ilyet mondani az orvos.

    3.
    Ha valaki egészséges és nem gyógyszerezi magát, vagy doppingol, akkor nem tudja magát úgy túlhajtani, hogy abból bármi komolyabb baja legyen. Egy maratonon az indulók átlagéletkora simán 40 felett van, 90%-uk maximumra kihajtja magát és mégsem történik velük semmi. Elfáradnak és lehet hetekig pihenik ki az eseményt, de ennyi. Akivel baj történik ott valami betegség, szervi gond mindig van a háttérben. (kivéve gyógyszer és dopping esetén); Természetesen vannak extrém kivételek, de ne arra gondolj, hogy keményebben fut, mint a többiek. (Kiszáradás, ásványi anyagok hiánya és arra 10 liter víz fogyasztása… )

    4.
    Pulzusmérő használata hasznos lehet és még riasztást is be lehet állítani, hogy adott pulzusnál csipogjon az óra, meg zizegjen a csuklódon, de…
    Hacsak a kardiológus nem mondott valami konkrétat teljesen felesleges mindenféle képletből számolt max. pulzust beállítani. Egyrészt nem tudod pontosan mennyi, másrészt ha te tudsz annál magasabb pulzusra menni, akkor már eleve az a magasabb pulzus a max. pulzusod. Magyarul soha nem csipogna az óra.
    Ami miatt a pulzusmérő óráknak értelme van az egészen más. Én pl. 180 körüli max. pulzussal rendelkezem. Maratonon olyan 160 körüli pulzust lenne érdemes beállítanom, mert azon a pulzuson van esélyem egyenletesen kibírni egy maratont. Ha ennél magasabb pulzuson kezdenék, akkor idővel „elfáradnék” és képtelen lennék tartani az adott tempót és pulzust. Magyarul esne a pulzusom, előbb 160 alá, aztán akár 150 környékére is. Esélyem nem lenne a 180-as max. pulzusomat akár csak megközelíteni.
    Egy rövidebb versenyen, mondjuk 10km-en már előfordulhat, hogy a hajrában a max. pulzus közelébe kerüljek, de annak sincs jelentősége. Valószínű csak annyit jelent, hogy maradt még egy kis tartalékom a végére.
    Szóval a pulzusmérésnek sok értelme lehet, de az pont nem amit te írtál. Sorban a következők:
    Orvos által meghatározott pulzus betartása (esetek 0,5%-a)Célversenyen a maximális eredmény eléréséhez ideális pulzus tartása (nekem pl. kb. 160 maratonon, 166 félmaratonon, 170 egy 6-7km-es versenyen…) (esetek 20%-a)Edzéseken az optimális pulzustartomány tartása (pl. hosszú és könnyű futások nálam 140-150-es pulzustartományban.) (esetek 30%-a)Utólagos elemzése az edzés/verseny közben mért pulzusadatoknak (előző két esettel átfedésben)Divat, illetve az egyénnek fogalma sincs mit tudna kezdeni a mért pulzusadatokkal (esetek 50%-a)

    Polar H10 mellkaspánt csak egy mellkaspánt. Kompatibilis sok futóórával és telefonnal, de nem mindennel. Önmagában nem használható. Ellenben minőségi és ár/érték arányban jónak számít. Ugyanakkor egy olcsó noname pulzuspánt is bőven elég, ha valaki csak azt akarja figyelni, hogy a pulzusa pillanatnyilag mennyi. Van nála jobb, de az már olyan adatokat is mér, amire igazából csak a profi sportolóknak lenne szüksége, mégis sokunknak van (nekem is), mert érdekes, izgalmas.
    Ha valaki pulzust szeretne mérni, akkor először az eszközt (óra, esetleg telefon) találja ki és ahhoz válasszon céljainak megfelelő pulzuspántot. Többnyire a H10 tényleg egy jó és megbízható választás amúgy.

Új hozzászólás Aktív témák